Új Project: Mactar.Hu

Ez az ötletem olyan vén majdnem mint a Macintosh szenvedélyem. Röviden a Mac Tár project egy Macintosh számítógépeket, és azok pontos felszereltségeit tartalmazó oldal, ahol lehetősége van bárkinek különböző típusú, évjáratú masinákat is könnyedén összehasonlítani azonos paraméterek szerint, egyszerűen. Akkor viszont kezdjük az elején egy kis történelmi vonallal.

Hazudnék ha azt mondanám feltaláltam a spanyol viaszt, mert sokkal profibb és informatívabb oldalak is léteznek erre a feladatkörre. A legismertebb talán az Apple-History.Com, ahol talán hiány mentesen, és pontosan idő, processzor típus, és gépcsalád szerint is külön vannak kategorizálva az egyes masinák. A másik, a blogon is már bemutatott Mactracker program, ami kicsit kibővítve tálalja nekünk offline formában a már felsorolt adatokat.

Én is használtam/használom e adatbázisokat, de azonnal el is mondom mi volt mindkettővel a gondom. Többnyire akkor fordultam e információ lelő helyekhez, ha gépvásárláson törtem a fejem, vagy valakivel Mac gépek tudásáról vitatkoztam. Az Apple-History stílusa és szerkezete körülbelül 7 éves technikai színvonalról árulkodik, én pedig kifejezetten utálom a frameket. Ez a gond a gépek linkjeinek a továbbadásánál is jelentkezik, hisz bár ott van, hogy kattints ide az oldal vágólapra másolásához, többnyire mindenki a böngésző címsorában lévő linket adja közre. E mellett ugye ezen oldalon is csak angol nyelven olvashatóak információk. Ezen problémákat egy kis szakmai jártassággal még le is lehet küzdeni, de mint említettem többnyire két vagy több gép adatai között szokott menni az okfejtés. Az Apple-History és a Mactracker se támogat összehasonlítást. Ahány gépet össze akarunk hasonlítani az annyi oldal (vagy tab) és nekünk ugrálgatva kell ezeket összenézni, mi, hol milyen, és miben különbözik.

A probléma régóta adott volt, de én se nagyon jöttem rá a megoldásra, amíg egyszer nem botlottam bele a Macacadémia kereskedő oldalába. Itt három oszlopban lehetett tetszőlegesen gépeket összehasonlítani, egy sorban pedig egymás mellett, jól átlátható módon leolvashatóak voltak a paraméterek. Megláttam és tudtam, hogy na igen, ez az ami kell! Megnéztem az oldal forrását, és maga a megvalósítás kesze-kusza, bedrótozott, java script-el volt megoldva. Ez semmiképp se lehetett járható út, így dinamikus, és adatbázisos alapokon újraírtuk az egészet a nulláról. Az ötlet megvolt tehát, Molnár Attila volt kollégám pedig sokat segített az oldalt hajtó motor megalkotásában.

Az alap elvárások voltak:

  • A gépeket legördülő listából lehessen kiválasztani.
  • Képek szimbolizálják az egyes típusokat.
  • Minden oszlop (kiválasztott gép) adatai sorok szerint, jól kategorizáltan leolvashatóak legyenek.
  • Az oszlopok (kiválasztott gép) számát tetszés szerint lehessen növelni, ill. csökkenteni (max. 10 darabig).
  • Minden egyes összehasonlítás, és gépkiválasztás (összes kombináció) egyszerűen közreadható legyen a böngésző címsorának másolásával.
  • Több oszlopnál nehezebben összenézhető, hogy mi van egy sorban, ezért a táblázatban minden sor amire az egeret rávisszük piros színnel kiemelődjön.

Kész volt maga az motor egy csúnya fehér alapon, fekete betűkupaccal. Én elkezdtem valamilyen egyszerű, de stílusos kinézetet adni az oldalnak. Atkusz barátom pedig rengeteg munkával felvitte azon adatokat amiket az Almalap nagylelkűen a (Ferenczy Gábor ugyanis ki válogatta az összes Almalap, utolsó oldalain lévő gépleírásokat, és) rendelkezésemre bocsájtotta. Az oldal stílusának kialakításához még egyember, és vlaca is hozzájárult kisebb segítségekkel.

Az így elkészült mű nem tökéletes. Nincs benne az összes valaha gyártott Macintosh számítógép, úgy érzem egy elég ésszerű határig mentünk vissza a skálán. Hibák természetesen lehetnek benne, ezért várom is a visszajelzéseket a pontatlanságok miatt. Remélem mindenki elnézi, hisz rengeteg adatot kellett feldolgoznunk, és mindenki a szabadidejét áldozta fel.

www.mactar.hu

Ez a project a Magyar Macintosh közösségnek készült Magyar nyelven, ingyenesen bárki használhatja, és remélem esetleg ösztönözhetünk is ezzel más kreatív project megvalósítására. Az oldalt nem kívánom üzleti célúvá tenni, esetleges üzleti elképzeléseket szívesen fogadok, amennyiben ez nem jár az oldal bármilyen fizetőssé tételével.

A jövőben természetesen fel fognak kerülni az új Macintosh termékek, és funkcionális bővítések is a levegőben lógnak, amiről természetesen be fogok számolni amikor aktuálissá válik.

www.mactar.hu

Új Project: Mactar.Hu” bejegyzéshez 16 hozzászólás

  1. Nagyon hasznos oldal főleg annak aki vásárlás előtt áll vagy aki irígykedik :). Tényleg örülök, hogy van egy ilyen magyar oldal végre, köszönet érte mindenkinek aki részt vesz a fejlesztésben! A további fejlesztésekre kiváncsi vagyok…

  2. Koszi sracok a biztatast! Sok munka volt, benne, de meg sok terv van amivel meg egyedibbe es esetleg hasznalhatobba tudom tenni, ezen tul pedig jon tobb ettol fuggetlen projectem is, csak betegegseg, iskola miatt elegge korlatozottan tudok foglalkozni ezekkel.

    egyember: nem :P de azt akartam hogy meglepi legyen neked is. :D

    Amugy nyugottan bombazhattok igenyekkel, mi lehetne benne, mi lehetne mashogy stb. Nem igerem hogy megfogadom… de otletet adhat :D

  3. Szuper a cucc, gratula.
    Majd ugye azért a sima Core Duo gépek is bekerülnek? Így szegény gépecském is lemaradt :)

    De tényleg fasza lett!

  4. Igen, pont most vettuk eszre hogy iMac-es MacBook pro vonalon a core duo-s termekvonal teljesen kimaradt. „beneztuk”! :) Holnap potoljuk a kimaradast remelem!

  5. Isteni hogy megcsináltad köszi !!!

    egy pici híbát én is találtam :

    MacBook Pro 15” 2,16GHz Tár: 512MB (egy SODIMM modul) PC2-5300 (667MHz) DDR2, két SODIMM helyen 3GB-ig bővíthető

    Bocs de a Tár : nem 512MB hanem 1GB

  6. Hasznos oldal, köszönjük.

    1,5-ös mini órajele nem 1,42, ezt javítsd ki.
    Az árakat jobb lenne bruttó árként feltüntetni.
    Jó lenne egy sebesség összehasonlítás is.

    Csak így tovább!

  7. Ja és mégegy észrevétel: bár a Power Mac G4-nál elvileg 4 GB a maximum, gyakorlatilag csak 2 GB-ot képes címezni (addressing korlátozotás).

  8. Koszi, sok hiba lehet benne :( Sajnos kezzel kellett felvinnunk oket, es ennyi adatnal benezunk parat. Mint kiderult komplett gepcsaladokat is kihagytunk, de dolgozunk a potlasokon. jelezzetek csak a gondokat! Arra toreksem hogy tokeletes legyen, csak nem megy egyik naprol a masikra :(

    Kosz a biztatast!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük