Új Mac Howto: .Mac Szolgáltatás és Csináld magad dotMac

Egyik nagyon fontos Apple által kereskedelemben „kapható” szolgáltatás a .Mac. Az operációs rendszer szinten támogatott szolgáltatás páratlan a maga nevében. Amennyire páratlan, annyira sokrétű, hisz a távoli iDisk szolgáltatáson túl, a biztonsági mentéstől, a hálózati szinkronizáción át rengeteg mindent használhatunk e opció által. Akit részletesebb érdekel az olvashat egy hosszabb összefoglalót, .Mac Bemutató címmel a Mac Howtos menüpont alatt. E hozzáférés ára viszont évi 20.000 HuF. Aki ezt nem tudja, vagy nem akarja kifizetni, vagy épp otthon barkácsolni akar magának egy ilyen .Mac rendszert az most figyeljen.

Először egy olyan kezdeményezésről akarok hírt adni, ami szerintem teljesen jogos igényeket szeretne kielégíteni. Méghozzá pont arról lenne szó, hogy miért nem létezhet, a .Mac-nek helyi alkalmazása, például a Mac Os X Server rendszerekben. Persze megmaradhatna a globális Apple szerveres szolgáltatás, ami maradna fizetős, de lehetőség lenne a rendszer szintű (helyi hálózatos) megoldásra is, mellyel használhatnánk az iDisket vagy épp a Backupolást. A kezdeményezők e igények kielégítésére kezdtek pénzgyűjtésbe. A megfelelő összeget elérve nekikezdenek, és a tervek szerint meg is valósítják, aminek szerintem nagyon sokan örülni fognak. Akit érdekel ez a projekt az katt ide.

Aki nem akar várni, viszont kedvet érez egy kis haxolásra az könnyedén (relatív mennyire könnyedén, viszont csak config filek átszerkesztéséről van szó) csinálhat egyik gépéből .Mac kiszolgálót, melyet ezek után csak el kell hitetnünk a többi géppel, hogy ez az újonnan átalakított masina az Apple .Mac szervere. A részletes leírást Csináld magad dotMac címmel olvashatjátok a Mac Howtos között.

Új Mac Howto: .Mac Szolgáltatás és Csináld magad dotMac” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nos, sokáig gondolkoztam anno azon, hogy előfizessek-e erre a dologra, de a végén oda jutottam, hogy egyáltalán nem, és nem is érdemes. Hogy miért? Azért, mert sok más különálló hely van, amik egyenként az adott téren sokkal többet nyújtanak, sokkal kevesebbért, és használhatóbbak. A 2-2.5 giga tárhely amit a .mac nyújt évi 20k-ért az vicc, azon normális képmegosztást sem tudsz indítani, nemhogy még mellé fontos backupokat felrakni. A weboldalas szolgáltatásnál szintén gyakorlatilag semmilyen nyelv nem támogatott, és ha az ember nem akarja magát halálra gyilkolni, akkor iWeb nyújtja a megoldást rá, persze ez is korlátos.
    Backupra meg külső vinyó, ami lehet hogy kétszer annyiba kerül mint .mac előfiztés, de 160 gigás, és akkor is megy, ha véletlen nincs neted. Cipelni persze nehezebb, mintha egy azonosítót és jelszót cipelnél.. És ez még csak egy megoldás a 100 különböző alternatíva közül. Ha az ember szemfüles, körülnéz, és sokat takaríthat meg. Attól, hogy almája van, nem egyetlen lehetősége bérelnie számára egy ágat az almafán. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük