Transcend JetDrive Lite 130

Jómagam már régóta egy 2013 late MacBook Air-el rendelkezem, aminek van egy SD memória kártya olvasója. Alapból nem is gondoltam rá, hogy én ezt hasznosítani fogom, de utána megannyi cikket olvastam arról, hogy ezt a memóriakártya helyet emberek második tárolási eszközként használják. Én is fogtam egy standard SD kártyát és bedugtam. Működött is a dolog, de kilógott belőle a fél memória kártya, és nem csak idétlenül nézett ki, de veszélyessé is vált az egész gép ezáltal. Könnyen eltörhettem volna a kiálló műanyagdarabot. Viszont erre is van megoldás.

Ahol kereslet van, ott gyorsan megjelenik a kínálat. Több forgalmazó is gyárt olyan SD memóriakártyákat, amik pontosan az Apple MacBook Air szériájához lettek elkészítve. Azaz egy Standard SD memória kártya, de olyan méretben, hogy az pontosan illeszkedjen a MacBook Air-en található slotba. Nem fog kitüremkedni semmi, ezáltal folyamatosan és biztonságosan benne lehet a gépben.

banner02

Tárolási kapacitás

A MacbBook Air felhasználók talán a legérzékenyebbek a tárolásra, hisz a gépben található tároló eszköz iszonyatosan gyors, de nem cserélhető. Tehát a gép élete végéig ugyan azt a mennyiségű adatot lesz képes tárolni. A pár száz gigabyte-ot pedig könnyű megtölteni. Ezért egy “szinte láthatatlan” extra tárhelyszolgáltató eszköz nagyon is jól jön. Magam a 128GB-os változatot választottam. Ezen tárolom a friss letöltéseket, Steam és Origin játékok állományait, vagy épp nem épp súrún használt VM állományait. Ezek GB-ban viszonylag nagyok, elvesztésük esetén nem halok bele (újra le kell töltenem), viszont jó, hogy mindig velem van és mégis a beépített szupergyors tárolót tudja tehermentesíteni.

banner04

Teljesítmény

Ahogy említettem ez csak egy memóriakártya, nem kell sokat várni tőle. A tesztek alatt rendszeresen találkoztam az átlagnál sokkal lassabb írási és olvasási teljesítménnyel is. Továbbá azt is tapasztaltam hogyha 10%-nál kevesebb szabad helyet hagyunk a memória kártyán, akkor a teljesítménye drasztikusan csökkenni fog. Ennek ellenére el tudom mondani, hogy az én eszközöm 35GB szabad hely mellett stabilan tudja hozni a következő teszteredményt:

disk1

Összesítés

Aki szűkölködni szokott egy olyan mobil gépen, amit nem tud belső meghajtót bővítani, annak nagyszerű megoldás lehet ez a JetDrive Lite 130 drive. Sajnos az ára kissé túlárazott, ahogy általában minden, ami Apple termékekkel kapcsolatos. Sebesség szempontjából nem egy igazán gyors megoldásról van szó, viszont ha valakinek viszonylag sok videója, vagy könnyen pótolható anyaga van, ami sok helyet foglal, és hiba esetén viszonylag könnyen pótolható, akkor annak ez egy ideális megoldás lehet. Én csak ajánlani tudom, magam már régóta használom a JetDrive Lite 130 memória kártyát nagy megelégedéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük