Egyedi MOTD az OSX terminálhoz

Maga a MOTD jelentése a Message Of The Day. Avagy “a nap üzenete”. Nem túl beszédes. Viszont ha azt mondom, hogy ez az a szöveg, amit akkor láthatunk, ha egy Unix alapú rendszerben behozzuk a szöveges terminált. Akkor már talán többeket emlékeztethet arra, hogy mi a fene is ez.

motd_osx

Tradicionálisan, amikor egy új terminál ablakot nyitunk, és ezzel a rendszerünket megkérjük, hogy a felhasználónk számára adjon egy új shell-t, akkor az első dolog ami történni fog a prompt megjelenése előtt, hogy a MOTD üzenetet látni fogjuk. Szintén historikus okok miatt ide írták régen be, a közérdekű közleményeket. Úgy mint ha a gépen karbantartás zajlott, vagy valami ismert probléma volt vele, vagy épp valakinek gyereke született. :-)

Régen a MOTD csak egy statikus szöveget tartalmazó plaintext file volt. Amennyiben valaki UNIX alapú (Linux/OSX) rendszert használt desktop gépként, úgy ez a file elvesztette a funkcióját. Minek írna saját szöveges file-t magának az ember, ami minden terminál nyitáskor megjelenik?

Persze az idő múlásával a MOTD funkciója is némileg átalakult. Alapvetően már nem csupán statikus szöveg megjelenítésére képes, hanem dinamikus adatokat is megjeleníthet. Erre persze a jó öreg /etc/motd file alkalmatlan. Ezért számtalan service jelent meg arra, hogy a MOTD megjeleníthessen aktuális rendszer információkat, vagy információkat az internetről.

Advance MOTD for OSX

Először is mi ez? Ez a rövid BASH script. Bárki belenézhet, hogy mit csinál, és szabadon megváltoztathatja, ha akarja. A script maga nem az én fejlesztésem. Az eredeti Josh Finnie fejlesztése. Nekem nagyon megtetszett a fejlesztés, de számomra hiányzott belőle az, hogy minden hálózati csatolón mutassa az IP címet, és külön mutassa a külső IP címemet ( internet felől látható IP cím).

MiszterX féle MOTD-advanced script letöltése

Ezt a két funkciót adtam hozzá a scripthez. Ha valaki az én verziómat szeretné kipróbálni, akkor íme a file hozzá. Amennyiben valaki letöltötte a valamelyik verziót és be szeretné építeni a saját rendszerébe, akkor a következőt kell tennie.

1, A letöltött file-t mozgassuk a rendszer file-jai közé. Ehhez nyissunk egy terminált. Az én esetemben a letöltött a file a saját könyvtáram Download részében található.

$ sudo mv Downloads/motd-advanced /usr/sbin/

(a sudo kérni fogja a felhasználónkhoz tartozó jelszó begépelését)

2, Tegyük futtathatóvá a script-et. Ez szükséges ahhoz, hogy a benne lévő funkciók végrehajtásra kerüljenek.

$ sudo chmod +x /usr/sbin/motd-advanced 

Ellenőrizettjük, hogy a file létezik és van-e X, azaz futtatási joga a következő paranccsal.

$ ls -lah /usr/sbin/motd-advanced

motd2

Ezek után már futtatható is a script. Ezt könnyedén megtehetjük, ha a kiadjuk a következő parancsot.

$ motd-advanced

vagy:

$ motd-advanced -c

motd3

A -c kapcsolóval színesben írja ki az adatokat. Most már csak az maradt, hogy automatikusan is lefusson a script, és ne csak, amikor mi külön futtatjuk. Ehhez a scriptet hozzá kell adnunk a BASHRC file-hoz, ami a bash indulásakor fut le. Azaz automatikusan ha, új terminál ablakot nyitunk.

$ sudo nano /etc/bashrc

(a sudo kérni fogja a felhasználónkhoz tartozó jelszó begépelését)

A billentyűzeten található nyilak segítségével menjünk a legvégére és írjuk be: a következő új sort:

/usr/sbin/motd-advanced

motd4

Ezek után nyomjunk egy CTRL + X billentyűkombinációt a mentéshez. A rendszer rá fog kérdezni, hogy biztos el akarjuk menteni a változtatást. Nyomjunk egy Y billentyűt.

motd5

Végül megkérdeni, hogy a módosított file neve mi legyen. Mi az eredetit akarjuk módosítani, így üssünk csak egy ENTER-t.

motd6

Ezek után ha egy új terminál ablakot nyitunk (COMMAND + T OSX-ban an új tab nyitása), akkor máris láthatjuk a scriptet automatikusan lefutni, és az éppen aktuális rendszer információkat megjeleníteni.

motd_osx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük