Német Adóbevallás

Nem szokásom ilyen témákkal foglalkozni a blogon, de szeretném megosztani tapasztalatimat “frissen” emigrált magyarként ebben a témában is. Magyar állampolgárként és világ életében alkalmazottként dolgozó emberként az adó bevallás számomra csak egy szitokszó. Valami igazán negatív dolog, ami ha szóbajön, akkor biztos egyet jelent azzal, hogy neked fizetni kell. Sejthetitek ezek után hogy áltam hozzá a német adóbevalláshoz. Reméltem börtönbe nem kerülök. A vége viszont elég megdöbbentő lett.

A magyar módi

adobevallas_uj_fekvo_lead

Előre kell bocsátanom, hogy nem hogy amatőr adóbevallónak, de még kontár szintet elérőnek sem tartom magamat. Én mindig arra törekedtem, hogy minél egyszerűbben, fájdalommentesebben, és biztonságosabban letudjam az adóbevallást. Bejelentett munkavállalóként úgy éreztem a bérem 45%-os havi sarcával megszolgáltam, hogy többet ne kelljen ezzel foglalkoznom. A minden esetben munkáltatómnak nyilatkoztam, hogy ők csinálják meg az adóbevallásomat, és hivatalosan kijelentem, hogy semmilyen más bevételem nem volt, és hogy nem kívánok mást elszámolni.

Ezek után hónapokat ültem és vártam, hogy vajon mennyibe fog ez nekem kerülni. Néhány esetben az Adóhatóság megállapította, hogy van pár tízezer forintos elmaradásom, legjobb esetben pedig NULLA lett az egyenlegem. Na ekkor örültem, és dicsekedtem, hogy idén nekem nem kell még befizetnem a közösbe.

Bár nincs reprezentatív felmérésem, de ismerősök szokásai szerint ez a nagy átlag.

Német módi

Finanzamt2

Első német évemben én 9 hónapot dolgoztam a magyar munkahelyemen, majd 3 hónapot német munkavállalóként. A 9 hónapot tehát már a munkavállalóm nem csinálta meg, és még nem volt új könyvelőm, aki a német alapján megmondta volna a magyarral mit kezdjek. Ezért a szüleim azt tanácsolták, hogy van rá lehetőség, hogy az adóhatóságot megbízva, ingyenesen kérjem az adóbevallásom elkészítését. Ez így is lett, és a 9 hónapos időszakról már úton is volt a papír. Újra csak abban kezdtem el bízni, hogy nullás lesz, és nem kell még fizetnem.

A probléma viszont ott volt, hogy nekem kellet egy német könyvelő, mivel a német cégem nem volt olyan készséges, hogy felajánlja a már ismert szolgáltatást. Természetesen elkezdtem kérdezgetni a kollégákat, és ezzel olyan “pletyka” áradatot indítottam el, amit sose akartam.

Meglepetésemre arról, hogy mennyi mindent lehet “leírni az adóból”. Erről az adóból leírásról majd még beszélünk. Lényegében abban a hitben kezdtem el lenni, hogy itt Németországban az emberek nem is a bérükből élnek, hanem az adóvisszatérítésből. Persze én voltam, a messziről jött ember, és egyszerű debreceni fiúként, úgy voltam vele, hogy elválik ebből mi igaz és mi nem.

Elkezdtem írogatni embereknek, akiket a kollégák ajánlottak. Sajnos a 2005-ös (viccesen öreg) design-t sugárzó weboldaluk nem hozott sok sikert számomra. Választ sose kaptam, így elkezdtem hívni őket, de ott sem értem el eredményt. Ezek után tudtam meg, hogy “arab-török” srácokról van szó, és vessetek meg, de úgy voltam vele, hogy nézzük meg, hogy milyen “magyar” megoldás van erre a problémámra.

Az elvárásaim:

    – A német adószakzsargont nekem érthető emberi nyelvre fordítsák nekem, és egyértelműen vázolják a helyzetemet és lehetőségemet.
    – Ne csak elkészítsék az adóbevallásomat, hanem a továbbiakban is segítsenek, ha valami választ kapok, vagy problémázást.
    – Ne kelljen velük állandóan beszélgetnem, hanem lehessen velük korrekt módon, modern formában (email), kommunikálni.
    – Ha írok nekik, akkor a válaszukra ne heteket kelljen várnom.

Meglepetésemre, hamar rátaláltam egy látszólag korrekt, cégszerűen működő szolgáltatásra, ami konkrétan németországi magyarok számára kínált adótanácsadási és adóbevallási szolgáltatást. Kicsit furcsa volt, hogy a már standard levelemet a kérdéseimmel magyarra kellett fordítanom, de elküldtem és vártam a válaszra.

Adóalap csökkentés

A cégtől a következő egész korrekt választ kaptam arra nézve, hogy milyen adó csökkentő tételek jöhetnek számításba. Ugyanis ők ódzkodtak az visszatértés szótól. Csak, hogy konyhanyelven is értsük miről van szó. Egy naptári évben minden hónapban Németországban is vonnak a bérünkből adót. Nem csak személyi jövedelem adót vonnak, hanem egészségügyi hozzájárulást, nyugdíjjárulékot stb.

Adóbevallásnál az egy évben levont személyi jövedelem adó összege az, amivel lehet trükközni. Ezt az összeget már befizettük előre, de bizonyos feltételek segítségével viszont csökkenthetjük az adóalapunkat. Ez pedig ha sikerült, akkor azt jelenti, hogy tőlünk több adót vontak mint kellett volna, és nekünk ezért pénz jár vissza.

Nézzük, milyen adócsökkentő tényezők vannak:

    – hazautazások igazolása tankolási számlákkal, autópálya matricákkal, esetleg szerviz számlával,
    – német lakbérfizetés számlákkal, banki kivonatokkal (egyedülállóként csak abban az esetben tudja elszámoltatni, ha Magyarországon is rendelkezik saját lakás- illetve háztulajdonnal)
    – német lakhely és munkahely közötti távolság
    – orvosi- gyógyszerszámlák, stb.
    – közeli hozzátartozó támogatása (szülők, nagyszülők, aki 65 év feletti és havi 100.000,-Ft alatti a jövedelme)
    – munkaruha, munkához szükséges eszközök számlái

Nem tudom, hogy ezt mennyire könnyű feldolgozni, hogy mennyi pénzről is lehet itt szó. A német törvények úgy tűnik, hogy eléggé támogatják a betelepülteket, és a hazajárásukat, lakhatásukat, helyi utazásukat, és munkához szükséges. Itt jelenleg több száz ezer forintról, de akár milliós nagyságrendről is beszélhetünk.

Abba már bele sem megyek, hogy családi adózás, gyerekek esetében mi minden számít adóalap csökkentő tényezőnek. Illetve, hogy ezek az összegeket mennyivel magasabbak is lehetnek. Egyedülállóként ezekhez a dolgokhoz nem volt szerencsém, de mindenesetre hallottam erről is sokat.

Adóbevallás

Nemet-adobevallas

Persze minden jogos adóalap csökkentő tételt bizonyítanunk kell, megannyi hivatalos papírral. Erről megint elég sokat lehetne regélni, hogy Magyarországon mennyire keservesen lehet ezeket a papírokat beszerezni, és mekkora ellenszenvvel képesek viselkedni az emberrel, ha elmondja, hogy ő nem itt él jelenleg, de kéne ilyen és olyan papír a német adóbevalláshoz, és ezt kellene kitölteni. Sajnos nem ez az első és utolsó atrocitás, amit egy emigrálónak le kell tudnia nyelni. Ha a erre szántad a fejedet jobb ha tudod, hogy ez sosem lesz csak móka és kacagás. Viszont térjünk vissza arra, hogy milyen papírokra is lesz szükség.

    1. Éves német jövedelemigazolás (Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheinigung), melyet a munkáltatója állít ki Önnek!
    2. Az adott évszámmal ellátott német nyelvű nyomtatvány (Einkommensteuererklärung) Önnek nem kell kitölteni, csak aláírnia a 4. oldalon a 109. sorban (Datum, Unterschrift feletti részen), amennyiben házas, akkor a feleségének is!
    3. A „személyes adatok” nevű nyomtatványt töltse ki és minden kérdésre szíveskedjék válaszolni!
    4. A Megbízási szerződést és a Meghatalmazást (Vollmacht) írja alá a „megbízó” szöveg feletti részen!
    5. A Bescheinigung EU/EWR nevezetű nyomtatványt igazoltassa le az illetékes magyar adóhivatalban! Az első német oldalát és a második, harmadik magyar oldalát ugyanúgy töltse ki! Ha több évre készítteti német adó-visszatérítését, akkor minden évre állíttassa ki az igazolást!
    6. A „Familienstandbescheinigung” nevű nyomtatványt töltse ki és igazoltassa le az illetékes Polgármesteri Hivatalban.
    7. Kérem küldje el az útlevelének, vagy személyi igazolványának másolatát!
    8. Lehetősége van a Magyarországra történő hazautazások költségeinek bizonyos elszámolására, ehhez töltse ki a mellékelt menetlevelet és csatolja a következőeket:
    – forgalmi engedélyének másolata (ha eladta időközben autóját, akkor az adásvételi szerződés másolata)
    – tankolási számlák, autópálya matricák, szervizszámlák
    – ha bankkártyával fizetett, akkor a banki kivonatok másolata
    – vonatjegyek, buszjegyek, repülőjegyek
    9. Amennyiben az adott évben gyermekei betöltötték a 18. életévüket, akkor küldjön iskolatátogatási igazolást német fordítással!
    10. Németországi lakbérszámlák, lakbérszerződés másolata.
    11. Német lakcím be- (Anmeldung) és kijelentő (Abmeldung)!
    12. Amennyiben magyar cégnél dolgozott kiküldetésben, akkor küldje meg a cég által kiállított igazolást az adott évre/évekre a Magyarországon befizetett járulékokról!
    13. Lehetősége van még Magyarországon élő hozzátartozóinak (szülő, nagyszülő, feleség szülei, nagyszülei, ill. élettárs, ha van közös hét év alatti gyermekük) anyagi támogatására adóalapjának csökkentése érdekében! Ehhez töltse ki a mellékelt támogatási igazolást és hitelesíttesse az illetékes Polgármesteri Hivatalban, valamint küldje el a támogatott személy adott évi jövedelemigazolását (magyar adóbevallás, éves nyugdíjszelvény másolata)!A német adóhivatal akkor fogadja el a támogatást, ha banki kivonatokkal tudja igazolni a pénzátadásokat, ezért kérem ezeket mindenféleképpen csatolja!

Előre felkészítek mindenkit, hogy amennyiben nincsenek magyarországi rokonaink, akiket megbízhat ezek elintézésével, az heteket fog igénybe venni. Ha lenne rokonunk, aki tud segíteni, akkor legalább nem kell hazalátogatnunk, de így is hónapokba telő hercehurcáról fogunk beszélni. Plusz készüljünk fel, hogy szinte senki se fogja tudni, mit is és hogy is kellene kiállítani.

Külföldi Adó Bt.

Nem kívánok nagy reklámot csapni, de elkerülendő a felesleges kérdéseket elmondanám én végül kiket találtam, akik maradéktalanul és minden elvárásom felett teljesítettek. Ők a Külföldi Adó Bt. (http://kulfoldiado.hu) A mai napig nem tudom, hogy egy vagy több embert takar ez a szervezet, de minden feljebb olvasható pont és információ ő tőlük származik. Korrektül lehet velük kommunikálni, és az én általam elvárt ütem szerint dolgoznak. Az első évben hihetetlen mennyiségű adóalap csökkentő tényezőt sikerült érvényesíteniük és bízom benne, ez idén sem lesz másként.

Vannak cégek, akik úgy érzik, ha magas jövedelmed van, akkor ők neked drágábban adnak szolgáltatást, ezért az adótanácsadásért is százalékot kérnek az éves jövedelmed alapján. A Külföldi Adó Bt. viszont fix árakkal dolgozik. A munkadíj előre történő fizetés esetén 90 Euro/év/fő, utólagos fizetés esetén pedig 120 Euro/év/fő.

Jó magam csak ajánlani tudom őket. Ők készítik az én és tudtommal két másik kollégám adóbevallását is. Panaszt pedig eddig nem hallottam róluk.

És még mindig van…

Ahogy említettem rengeteg pletyka járja körbe a német adóbevallást. Amit én leírtam az mind tény, amit én a saját magam bőrén tapasztaltam, és a saját adóbevallásomon tudtam érvényesíteni. Nem kívánom azt mondani, hogy a Külföldi Adó Bt.-t válasszátok, mert az mindennél jobb. Rengeteg elbeszélést hallottam azzal kapcsolatban, hogy első évben az ideköltözéshez szükséges bútorok, szállítások és egyebek is leírhatóak. Vagy, hogy otthoni számítógépek és mobiltelefonokat valaki szintén el tudott számolni.

Ezekről nem tudok objektívan beszámolni. De, ami tény az tény: Németországban megéri ADÓT BEVALLANI, mert SZINTE BIZTOS, hogy PÉNZT FOGSZ VISSZAKAPNI! Csak buzdítani tudok mindenkit, aki a dolog előtt áll. Olvassatok jól utána, találjatok egy jó magyar vagy német céget, és indítsátok el a folyamatot.

Német Adóbevallás” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Üdv mindenkinek.

    Tavaly, 2015-ben,fél évet dolgoztam németben, és én is a Külföldiadó bt-t bíztam meg az adòbevallással, amely alapján, elvileg, kapok adóvisszatérítést.
    A cég azt mondta, mikor személyesen beszéltem velük a diósdi irodájukban, hogy nincs határidőhöz kötve, mikor fizeti vissza a Finanzamt az adóvisszatérítést, de tapasztalatuk szerint kb. 1,5,. Nyugtattak ha nem jön pénz akkor szóljak nekik, és ‘megreklamálják’ a németeknél, hogy hol marad a pénz.
    Ezt halván, hú ez baró, megkötöttük a megbízási szerződést.
    Eltelt 2 hónap, semmi mani.
    Írtam a Külföldiadó bt-nek, azt a választ kaptam, hogy sajnos nem tudnak semmit tenni, mert mint már mondták, nincs határidőhöz kötve a kifizetés.
    Ez kicsit bosszantott, mivel azt mondta a kedves hölgy nekünk, hogy ha nem utalnak 2 hónapon belül, akkor utána járnak, ennek ellenére, semmi nem volt.
    A kérdésem, hogy tényleg nincs határidőhöz kötve, és tényleg az a tapasztalat, hogy 2 hónap múlva utalnak?
    Ha valakinek van konkrét visszatérítési tapasztalata, kérem írjon erről.

    Köszönöm, üdv Árpi

    1. Szia Arpad,

      Nekem a 2015-os evben ez lesz a 3. adobevallasom. Eddig mindig ugy alakult hogy majus utan sikerult beadnom. Nyaron a nemet hivatalokban meg annyira se dolgoznak mint maskor. Nekem eddig mindig legalabb 3 honap volt az az ido, amin belul barmi visszajelzest kaptam. Altalaban MAJUS-JUNIUS kozott irt a kulfoldiado, hogy elkuldtek a bevallast a hivatalnak. Nos, en eddig mindig szeptember-oktoberben kaptam a penzt es a veglegesito hatarozatot.

      Nem tudom, ez mennyire nyugtat meg, de laikuskent, az eddigi tapasztalataim szerint ez meg arrebb lesz. Ami fontos, hogy ha valamiert ugy gondoljak hogy SEMMI PENZ nem jar neked (amit ketlek), akkor is kapnod kell egy nemet hatarozatot, amiben kifejtik az osszegeket. Ez mindig van. Tehat ha se ezt a hatarozatot nem kaptad, se semmit. Akkor nincs mas mint varni :(

      Bizom benne, hogy hamarosan lesz valamilyen visszajelzesed. Sok sikert!

  2. Szia.

    Köszi, egy kicsit megnyugtatott a válaszod.
    Sajnos még semmi levél nem jött.
    Kénytelen vagyok várni.

    Üdv, Árpi

  3. Jó napot kívánok. Érdeklődni szeretnék hogy a párommal már több éve élünk Németországban élettársak vagyunk. Hivatalos papírunk erről nincs. közösen megcsináltathatjuk-e az adóbevallásunkat. és ez adócsökkentő tényezőnek számít-e. a kötelező autóbiztosítást el lehet-e számoltatni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. Orosz András

    1. Kedves András! Az ún. „Ehegatten-Splitting” lehetősége, azaz a házastársak bevételeinek összevonása csak akkor lehetséges, ha összeházasodtak. Ha viszont azonos háztartásban élnek ketten, úgy bizonyos esetekben más adózási osztályba tartozhatnak. Függetlenül attól, hogy hivatalosan bejelentett élettársi közösségről van-e szó, vagy sem. A német adójog ezt „Eheänliche Situation”-ként jelöli meg. Forrásként azt tudom megadni, hogy nálunk ugyanez a helyzet állt fennt. Érdemes egyébként profi adótanácsadóhoz fordulni Németországban. Ha alkalmazotti viszonyban van, az éves költségek 100-200 EUR körüliek, ha vállalkozó, akkor a költségek a forgalom függvényében alakulnak.Üdv, Gergő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük