TrainPlayer: Terepasztalt a képernyőre

Megmondom őszintén nem szeretek úgy írni valamiről, hogy baromira nem értek hozzá. A terepasztal rendezés, és modellezés pont ilyen dolog. Egyáltalán nem értek hozzá, de a kész műveket a végtelenségig tudom csodálni. Az 5. Debreceni Beszéljükmac találkozó egyik résztvevője (Czo) hosszas képsorokat mutatott otthoni terepasztaláról anno. Ezen képek akkor mindenkit elkápráztattak. Most ezen emlék tiszteletére mutatnék be laikusan egy “terepasztal szimulátort” Mac-re.

Először is amennyire én le tudtam mérni, ez nem az a mindenki számára játékként felhasználható program. Indítás után ki kell választanunk egy layoutot, ami végül is maga a terepasztal. A programban kezdésként néhány található csupán, de a hivatalos oldalon jó párhoz hozzájuthatunk még, és itt arról is kapunk információkat, magunk hogyan tudunk saját layoutot tervezni.

A layout kiválasztása után már csak a fent lévő mozdonyokat van lehetőségünk irányítani. Erre a térképtől függetlenül egy kis ablak áll rendelkezésünkre. Itt a kis tárcsa segítségével tudjuk meghatározni hogy milyen teljesítménnyel haladjon a szerelvényünk. A vonat élethűen gyorsul illetve lassul, viszont hátramenetbe (vagy vissza előremenetbe) villámgyorsan vált.

Lehetőségünk van továbbá még szerelvényeket le illetve fel csatolni a mozdonyra. Persze a terepasztal, és a mozdonyok semmit se érnek, ha nem lehetne váltókat kezelni. Ezek jól látható módon piros-zöld pontokkal jelennek meg, értelemszerűen mutatva merre engedélyezett a továbbhaladás. Mire rájöttem, hogy lehet váltani az jó pár perc volt. Ugyan is nem a lámpákra kell kattintatni vadul, hanem az előtte lévő sínrészre.

trainplayer

Úgy érzem ez a program kevésbé egy Railroad Tycoon játék, mintsem egy gyakorlati modellezőknek kifejlesztett modellező, szimulációs program. Akit érdekel itt olvashat a sajnos fizetős programról többet.

TrainPlayer: Terepasztalt a képernyőre” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük