Tomato Firmware: Itthoni teszt

Annyira beleszerettem ebbe a firmwareba, és egyedi szolgáltatásaiba, hogy vásároltam magamnak egy Tomato kompatibilis routert. Már korábban írtam róla, de most saját tapasztalataimat osztanám meg azzal aki kíváncsi rá.

Akkor kezdjük is a beszerzéssel. Vagy nekiesünk régebbi ( és azt kell, hogy mondjam jobb adottságokkal rendelkező ) WRT54G v1-v4-ig vagy WRT54GS v1-v4-ig keresni, vagy beérjük a most is forgalomban lévő WRT54GL társával. Én ezt tettem. Megvettem, hazahoztam, kibontottam, összekötöttem, és már léptem is be az admin részbe. Be kell hogy valljam láttam már elég Linksys admin felületet, így nem nagyon érdekelt, ezért léptem is be a firmware upgrade részbe. Az előző cikkben leírt helyről letöltöttem a firmware-t. Kitömörítettem, kiválasztottam a megfelelő típushoz valót, és már ment is az upgrade.

Amint kész lett nyomtam egy frissítést a böngészőbe, és újra beléptem probléma nélkül a már friss Tomato Firmwarebe. Klassz volt. Első körben egyből a elkezdtem szisztematikusan végigmenni a menüpontokon. Az általános statisztikákkal nem is volt gond. Amikor a Bandwidth Monitorra kattintottam jöttek a gondok. Egyből közölte a Safari böngészőm, hogy töltsem le a Adobe’s SVG Plugin-t mert szükség lesz rá. Futólag olvastam, hogy ez szükséges hozzá. Szóval a felajánlott Adobe oldalról leszedtem a Mac Os X-hez ajánlottat és telepítettem. Érdekes módon Safarival ez után se ment :( Azt kell hogy mondjam szerintem nem is megy. Ne kérdezd miért. Remélem valaki megírja ha csak én voltam béna. Firefoxal viszont egyből és hiba nélkül bejöttek a grafikonok. Rajzolta ezerrel a kis grafikonokat, amiket időintervallum szerint választhattam, sőt külön napi/havi download és upload számértékeket is kapunk. Nagyon hasznos.

bmon

Na próbálkoztam tovább Safarival. Állítgattam mindent. Gyorsan egyszerűen beállítottam az ADSL internet elérésemet, majd megnéztem már az internet által a Tools menüpont alatt található PING, TRACE, WIRELESS SURVEY, WAKE ON LAN szolgáltatásokat. Baromi jók komolyan. Egyszerű, nagyszerű és bármikor jól jöhet. Főleg a Wireless Survey tetszett amivel detektálhattam a környező Wireless hálózatokat.

wifi client

Ezek után ha már van internetem, akkor osszuk azt szét méghozzá WiFi-n. Már a rádiós internet beállítása is sok hasznos apróságokat rejt. Külön tudunk állítani Access Point-ot, WDS-t, és Wireless Clientet is állítani, de lehetőségünk van Access Point-ot és WDS-t is üzemeltetni egyszerre. A wifi beállítással kapcsolatban még egy pozitív dolgot tudok elmesélni, hogy lehetőség van a 14-es csatornára tenni Access Pointunkat, ez talán az egyik leginkább nem támogatott rész más gyártóknál, így többnyire ez mindig szabad lesz. :)

Beállítottam a gépem hostját, domainjét, elkezdtem a Mac Address szűrést konfigurálni. Bár lehetne két Dinamic DNS szolgáltatást is állítani azon én túlléptem, de egy szál kétségem sincs, hogy működne. Ezek után jött a STATIC DHCP állítása. Ennél hasznosabb dolgot el se tudok képzelni. Egyszerre old meg két problémát is. Az első, hogy MAC Addresss-hez tudunk IP címet rendelni, tehát mindig azt a címet fogja megkapni, a másik pedig, hogy DNS hostot tudunk ugyan itt rendelni MAC és IP címekhez. El lehet felejteni az ostoba IP címek használatát, csak azért mert „belső hálózaton minek használjunk egy DNS server?”. Most már ez se lehet gond.

static dns

Advanced résznél nem mennék bele minden aprólékos dologba, de finomhangolásra van lehetőségünk, úgy a hálózati beállítások terén mint a hardware szinten.

advanced

A port Forwarding egy külön menüpontot foglal magába, itt aztán az egyszerű port irányítástól kezdve a DMZ-n át mindent be tudunk állítani.

Na az utolsó fontos rész amivel foglalkozni szeretnék az a QOS. Sajnos sokan még mindig nem értik mennyire világmegváltó dolog a QOS. Alapvetően a hálózati csomagok prioritásáról van szó, így adhatjuk meg, hogy a böngészéshez szükséges (minimális) adatáramlás mindig előnybe részesüljön, akkor is ha teljes sávszélességünkkel töltünk mondjuk. Ez a Tomato Firmware-be nagyon jól oldották meg. Külön csoportosíthatjuk szabályok szerint honnan, hova, milyen adat milyen prioritásba legyen. És ezekhez a prioritásokhoz sávszélességeket párosíthatunk. Ezzel elérhetjük, hogy hálózatunkat sose tudja se egy gép, se egy program leterhelni teljesen. Nem tudom hangsúlyozni eléggé ennek a dolognak a fontosságát. Ehhez még hozzájön, hogy a Tomato Firmware-ben visszajelzéseket is kapunk ezekről a dolgokról Kördiagram által látjuk melyik prioritás osztályból százalékosan mennyi volt (és persze szövegesen is). Az a gond, hogy Bandwidth monitorhoz hasonlóan a kördiagramos dolgokhoz is az Adobe SVG Plugin-re van szükség. Így Safariban ez se ment. :(

qos

Az utolsó service menüpont a Access Restriction, ami igazából egy hozzáférés szabályozást jelent. Ki, honnan, mikor használhatja a hálózatot. Ez lehet hasznos, de számomra felesleges itthon.

Az adminisztrációs menüpontba nem várt dolgokat találtam viszont. Kezdve a router hozzáférésének szabályozásától (ami magába foglalja a web, web ssl, telnet, ssh protokollokat). Ezek után a Bandwidth monitor dolgait lehet állítani, főleg a grafikonok rajzolásához szükséges adatok tárolását illetően. Lehetőségünk van távoli helyre archiválni adatokat automatikusan, vagy a router flash memóriájába vagy máshová. Persze azonnali le is tudjuk menteni böngészőnk által is.

Ezek után még mindig az Adminisztrációs menüponton belül a routeren található egyetlen gomb konfigurálására használható menüpontot találunk. Itt beállíthatjuk, hogy attól függően mennyi ideig tartjuk benyomva mi történjen. Kikapcsolhatjuk a wifit, rebootolhatjuk a routert, sőt akár saját scriptet is futtathatunk.

A következő menüpontban egy CIFS klienst találhatunk. Ezzel tudunk távoli gépek megosztásait felmountolni a router file szerkezetébe. Hasznost lehet például minden féle fontos adatokat, backupokat ide mentetni. Ebből kettőt is használhatunk, tehát két külön gép, külön megosztását is femountolhatjuk. Én egy SMB megosztást használok vele, bár Mac alól kicsit nehézkesen akart menni a mountolás. Windows esetében viszont egyből sikerült.

cifs

A továbbiakban már csak Scriptek futtatására van lehetőségünk, egyéb hardwares finomhangolásra, illetve a logolás intenzitásának beállítására.

Most már saját használat után is azt kell hogy mondjam, itt kezdődik egy router tudásban. Informatív, lehetőségekkel teli. Amit én kicsit hiányolok az a moduláris bővíthetőség. Teszem azt különböző funkciókat ellátó programokkal lehetne bővíteni, vagy épp kiszedni. Ami nagyon hiányzott az a VPN kezelés, és esetlegesen egy RADIUS server, Download Maganaer (távoli megosztások kezelésével ideális lenne), és egy torrent kliens.

Remélem a továbbiakban is ilyen ütembe és irammal fog folyni a fejlesztés, és akkor nem fogom megbánni, hogy egy ilyen routert választottam. Ha valakit esetleg egy másik korrekt, ámbár más kategóriájú router érdekelne ajánlom olvassa el kobak asus wl-500g tapasztalatait, itt.

Tomato Firmware: Itthoni teszt” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Hi amit vettél az V1.1-típusú GL router volt?
  Szóval azt frissítetted?
  És ugye vissza lehet rakni eredeti linksys frimware-t? (ha mégse jönne be a tomato :)
  Nagyon nem értek még hozzá sajnos…

 2. Igen, olyat vettem!

  Frissitettem (a 3rd party tomatot tettem ra) es termeszetesen vissza rakhato ra a regi. Ha ide kattintasz itt a hozzaszolasoknal szerintem sok hasznosat tudsz meg olvasni a routerrel kapcsolatban!

 3. Jó rendeb köszi az info-t!
  Nagyon hasznos ez az oldal, egyrészt ez motivált, hogy megvegyem ezt a routert…

 4. Sziasztok!

  Egyszerű sávszélesség korlátozás (mac,ip,alapján)van ebben a verzióban?
  Üdv. CSaba

 5. A hozzaszolasok alatti kis „visszaping” linkre (vagy ide) kattintva megllathatod milyen kis segedprogrammal tudod megvalositani. Nem irnek hosszan rola ott minden le van irva, ha gondolod van meg kerdesed meg vele kapcsolatban szolj!

 6. Szia.
  Ezt már megtaláltam, ismerkedem is vele, csak még egy kicsit bizonytalan vagyok, hogy merjem e piszkálni a routert… 2-3 évvel ezelőtt már volt „powerled” villog… NAGY nehezen életet leheltem bele… Bár azóta egy barátom házának tetején üzemel egy külső dobozban… Azóta hozzá sem nyúltunk…
  Kösz, a segítséget, ha végleg elakadtam jelentkezem!!!

  Üdv:Csaba

 7. itt elerheto az un. TomatoMOD is, erdemes kiprobalni, bar van egy kis update lemaradas a sima tomatohoz kepest, en ezt hasznalom, bugmentesebb es plusz funkciokkal is el van latva. meg annyit mondanek MiszterX-nek, hogy a grafikonokat nalam tokeletesen rajzolja safari alatt is es nem emlekszem, hogy felraktam volna bmi fele SVG plugint (az asztali vindozos gepen viszont kellett….) tehat lehet probalgatni tovabb, de lehet, hogy ez a „csoda” is a mod verzionak tudhato be :)

 8. Szia,

  Az utolsó bejegyzés több, mint másfél éves, de én azért próbálkozok egy kérdéssel.

  Az alábbi linken (http://hu.wikibooks.org/wiki/Tomato_firmware_magyarul) valahogy sokkal bonyolultabban van leírva a telepítés. Kikapcs, bekapcs, ha szerencséd van, stb. Nekem a leírásodból úgy tűnik, hogy az eredeti Linksys-es admin felületről frissítetted a firmware-t. Jól értem? Köszi előre is a válaszod.

 9. Sziasztok!
  Meg tudnátok mondani a Mac filteringnél, hány eszközt lehet felvenni a listába tomato-t használva? Jelenleg alapból 40-et tud a router, de ennél többre lenne szükségem… ez a fő bajom. Tudtok valami megoldást a problémámra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük