iPhoto Diet: Karcsusítsunk az iPhoto könyvtárán

Az alap probléma ugye az, hogy iPhotonk külön tárolja az összes eredeti képünket, amit beleimportálunk, és külön a módosított képeket. A módosítás lehet egy egyszerű elforgatás, illetve színkezelés, kivágás, stb. Ez nem is lenne gond, ha a módosított kép egyszerűen felülíródna. Viszont az külön tárolódik el, és megmarad az eredeti módosítatlan kép is. Ez nagyobb galériáknál már hatalmas méretet jelent, persze feleslegesen. Az én esetembe a 7,5 Gb-os Original könyvtárhoz 800 Mb-os Modifited könyvtár tartozik a felhasználóm könyvtárában található Pictures/iPhoto Library elérési útvonalon. Ha spórolni szeretnél és Modifited könyvtár méretével csökkentenéd tárolandó képeid méretét, akkor most nagyon figyelj ide.

A program neve amit használni fogunk iPhoto Diet. Ahogy a nevében is szerepel diétára fogja az iPhoto-t. Működése során teljesen át fogja nézni az egész iPhoto képgyűjteményünket, és a beállításokhoz mérten cselekedni fog.

iPhoto Diet

Különböző spórolási lehetőségekkel élhetünk. Első soron meg kell különböztetni Finder műveleteket és iPhoto műveleteket. Finder műveleteknél egyszerűen törlődnek a feltételeknek megfelelő képek. Itt tudjuk beállítani, hogy milyen végül is „kétszer” meglévő képeket szeretnénk eltávolítani. Olvassuk el szépen mit is jelölünk ki, nehogy mégis keljen majd az „eredeti”, bár többnyire forgatás, színséma váltásokkor történő módosítások eredetijeit veszíthetjük csak.

Az iPhoto műveletek még ennél is veszélytelenebbek, hisz a scannelés alatt a kétszer meglévő, vagy kategorizálatlan képekre tudunk rákeresni, és választani, hogy trashbe gyűjtjük azokat, vagy csináljon nekünk egy új albumot ezeknek. Ha összegyűltek ezek a képek akkor pedig tehetünk velük amit akarunk.

A programmal komolyabb galériák esetén sok helyet meg lehet spórolni. A stuff teljesen ingyenes, és univerzális bináris formájában elérhető. A program pontos használatához, és letöltéséhez mindenképp olvasandó a hivatalos oldal itt.

iPhoto Diet: Karcsusítsunk az iPhoto könyvtárán” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Régóta használom remek program, adott esetben több gigabyte-nyi lemezterületet lehet felszabadítani általa! Külön misét megérne egyszer majd az ipod photo szinkronizáció helypazarlása is, lehet írok erről majd egy kis bejegyzést a blogomon. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük