Musicast: iTunes zenék megosztása weben

Gondolom rajtam kívül másnak is lett volna már kedve iTunes-ban levő zenéit egyszerűen és szép felületen közzétenni, megosztani. Hogy ne kelljen sokat bajlódni a hozzáféréssel mondjuk webes felületen az igazi. Sok egyszerűbb próbálkozást találhattunk eddig, viszont egyik se volt az az igazi. Talán a Musicast a leghasználhatóbb. Nézzük mit is tud.

A programot a szokásos Applications mappába dobjuk és elindítjuk. Egyből feldobja, hogy a kipróbálható verzióban csak kettő darab playlistet oszthatunk meg, ha megvásároljuk a megfelelő kóddal oldhatjuk ezt a korlátozást.

Ezek után egy egyszerű felületet fogunk látni. Három tab képviseli a megosztás főbb részeit. Az elsőnél kell kiválasztanunk, hogy melyik playlistet akarjuk közzétenni. Igen sajnos nincs lehetőség a teljes Library megosztására, ha csak nem csinálunk egy olyan playlistet amibe mindegyik számot áthúzzuk.

musicast1

Ha kiválasztottuk a megosztandó számok gyűjteményét, már csak ellenőriznünk kell, hogy melyik porton működik a szolgáltatás. Ezt többek között a program preferences menüjében tudjuk megtenni. Itt tudjuk szabályozni egyszerre hányan férhetnek hozzá maximálisan a megosztásunkhoz, mi legyen az oldal neve, leírása, és milyen kép képviselje az oldalt. Alapértelmezetten az 5554-es porton működik, így gépünk hostját (ipjét) és utána a megfelelő portot megadva férhetünk a webes felülethez. Pl: http://192.168.0.1:5554

A beállításhoz mérten egy szolid oldal fogad minket, ahol választhatunk melyik gyűjteményt akarjuk látni. A megfelelő kiválasztása után pedig már kattinthatunk is a számokra, amik egyből le is játszódnak.

musicast2

Hogy még teljesebb legyen a dolog, az oldalon iTunes gombra kattintva feliratkozhatunk a playlistre podcastként, vagy az RSS gombbal kedvenc RSS olvasónkba vehetjük a gyűjteményt fel.

A beállításokra visszatérve a Popular tabnál láthatunk egy rövid listát a legtöbbször hallgatott számokról, az user tabnál pedig az éppen böngésző emberek listáját szemlélhetjük meg és ugyan itt tudjuk szabályozni a hozzáféréseket.

musicast3

A program egyszerű, szép, és talán eleget tud ahhoz, hogy bárki használhassa, bár azért nem egy iTunes webes felület azért. Akinek tetszik, az itt érheti el a hivatalos weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük