Terminál – Command line játékok

Nem tartom magamat nagyon geek-nek, ennek ellenére viszont magával tudnak ragadni az eredeti IT megoldások. Ha valaki ült már végig hosszú unalmas műveleteket terminál előtt, az tudhatja, milyen jó lenne valami kis elfoglaltság. Ha nincs mód böngészésre, saját gépen valami futtatására, akkor marad a terminál. Már pedig jópofa, egyszerű játékokat lehet terminálban is játszani. Ha valakinek várni kell a csíkot, vagy csak a számlálót, hogy elérje a 100%-ot, akkor érdemes lehet kipróbálni a következő programokat.

Természetesen nem hiper-szuper, 3D-s grafikákat kell várni. A karakteres terminál minden limitációját figyelembe véve, érdekes játékokat lehetett implementálni. Rengeteg kalandjáték, vagy bagatell, számomra élvezhetetlen játék is elérhető. Én összegyűjtöttem párat, amit alap repository-kból el lehet érni Ubuntu-n, illetve számomra jó néhány perces kikapcsolódást jelentettek.

Ninvaders

bsd-8-inva-big

Játéktermekből ismert játék. Te a lenti kis űrhajót irányítod. A fenti flotta folyamatosan jön lejjebb és lejjebb. Még mielőtt elérnék a föld szintjét meg kell akadályoznunk, hogy egy is életben maradjon.

Irányítás:
Nyilakkal mozogni
Space: Lövés

Futtatás:

$ /usr/games/ninvaders

Install(Ubuntu):

# apt-get install ninvaders

Greed

bsd-8-greed

Őrült játék, de ezzel is le lehet lenni egy ideig. A lényeg, hogy a pályán el vannak szórva kis mezők. Minden mezőt egy szám szimbolizál. Mi fel, le, balra, jobbra tudunk menni. Amennyiben valamerre megyünk, rálépünk egy mezőre. Akkora távot fogunk megtenni az elmozdulás irányába, amilyen számú mezőre léptünk. Tehát balra mozdulva, az ötös mezőre lépve, ötöt fogunk előre menni. A játék lényege, hogy minél többet tudjunk bejárni a pályából. Ugyanis a már megtett utat nem keresztezhetjük, és a pálya szélén sem mehetünk túl. Így könnyen bezárhatjuk magunkat.

Irányítás:
Nyilakkal mozogni
?: Help

Futtatás:

$ /usr/games/greed

Install(Ubuntu):

# apt-get install greed

Tetris

bsd-3-tet

A Tetris-t szerintem senkinek nem kell bemutatni. Felülről lefele jönnek kis formák, amiket forgani tudunk, egymáshoz illeszteni. Egy komplett sor eltűnik, amennyiben a sorban mindenhol elhelyeztünk elemeket. Ahogy telik az idő, fentről az elemek egyre gyorsabban érkeznek, és egyre gyorsabban kell reagálnunk.

Irányítás:
J: Balra
L: Jobbra
K: Forgatás
Space: Ledobás

Futtatás:

$ /usr/games/tetris-bsd

Install(Ubuntu):

# apt-get install bsdgames

Worm

bsd-1-worm

Nokia telefonok híres, és kultikus „kígyós” játéka. A pályán egy kis kígyót irányítunk. Be kell kebeleznünk a megjelenő számokat. Ahogy bekebelezzük ezeket a kis pontokat szimbolizáló elemeket, úgy gyűjtjük a pontokat, és úgy nő a kígyónk hozza. Ha a falba megyünk, vagy önmagunkba, azonnal véget ér a játék.

Irányítás:
Nyilakkal mozogni
Ctrl-c: Kilépés

Futtatás:

$ /usr/games/worm

Install(Ubuntu):

# apt-get install bsdgames

Moon Buggy

75263

A moon buggy egy aranyos játék. Egy holdjáróval tartunk jobbrol balra. A kis lyukakat át kell ugranunk, illetve az ellenségeket lelőnünk magunk előtt. Ez könnyűnek hangzik, viszont nagyon jó reflexeket kíván. Minél tovább jutunk, annál több pontot gyűjtünk.

Irányítás:
space,j: Ugrás
a,l: Tüzelés
q,n: Kilépés
r,Ctrl-l: újrarajzolás

Bónusz: Star Wars

Már régóta nagy felhajtást keltett geek körökben a hír, miszerint ASCII / karakteres verzióban látható a Star Wars IV. része. Persze nem az eredeti film „digitális mása”. Hanem a történet újraírása karakterekből. Nagyon erdeti, és teljes mértékben követi az eredeti filmet. Az eléréséhez is elég csupán egy telnet parancsot elindítani.

starwars

$ telnet towel.blinkenlights.nl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük