Új vétel: APC Back-UPS Pro 900

Igen, megint vásároltam. Viszont mielőtt bemutatnám az új szünetmentes tápegységet, először essen szó az előzőről. Anno írtam róla, hogy APC Smart-UPS 1000XL egységet szereztem be. Három évet élt nálam, és kitűnően működött. A lecserélés oka viszonylag egyszerű. A rákötött eszközöket racionalizáltam, konszolidáltam, így már a teljesítménye, mérete, és hát korosztálya sem volt megkövetelt. Hiába tűnt jó ötletnek a Web SNMP management kártya, nem igazán volt használva.

Tehát nagy volt, régi, nagyon nehéz, és szerintem hatékonyságában is elmaradt újabb társaitól. Három év után tehát olyan hasonló kategóriás szünetmentest kerestem, ami modern, kisebb, hatékonyabb, és esetleg tud valami olyat, amiről jelenleg nem is tudok, de ha meglátom már csak olyan kell.

APC Back-UPS Pro 900

APC_Back_UPS_Pro_900_VA

Elkezdtem nézelődni a piacon. Minden esetre „nem túl drága”, de egyedi megoldást nem igazán találtam. Aztán valamilyen keresőszóra kijött a fent nevezett termék. Mik is fogtak meg benne?

– Kicsi, „könnyű”, praktikus forma.
– 900VA, ami 540W teljesítményt tud kiszolgálni. Ezt teljes terhelés mellett 9 percig, fél terheléssel 25 percig, az én általam szükséges 120W-ot 45 percig tudja kiszolgálni.
– Van olyan verziója, amin nem a jól ismert táp ajzat, hanem a hétköznapi elektromos hálózat konnektorának aljzata található meg.

LD0001001159_1

– A hátul található 5 ajzat közül három szünetmentes, kettő csak túl áram ellen véd.
– Telefon és Ethernet túlfeszültségvédelem
– LCD kijelző, melyen a terhelés, hátralévő időt, aktuális feszültséget lehet monitorozni.
– Végre van némító gomb a riasztások kikapcsolására!
– Bár csak USB-n keresztül, de fogyasztást, és különböző kimutatásokat lehet rajta keresztül vizsgálni.

A software

Sajnos a software csak Windows-ra érhető el (ilyen tényleg létezik 2013-ban?). A dobozban található CD-n a APC PowerChute Personal Edition legfrisebb verzióját lehet megtalálni. Amennyiben USB-n keresztül csatlakoztatjuk a szünetmentes tápunkat, úgy hasznos információkat tudhatunk meg az eszközről, illetve vezérelni is tudjuk azt.

apc_back-ups-900

Azon túl, hogy alap riasztási feladatokat tudunk beállítani, természetesen inkább információkat tudunk kinyerni. Amennyiben beállítjuk, hogy mennyit fizetünk aktuálisan egy KWatt/h-ért, úgy a UPS a havi/heti fogyasztáson túl, a várható számlát is meg tudja saccolni. Természetesen csak azokra az eszközökre, amit a UPS-ről üzemeltetünk. A pénz mellett a környezettudatosok azt is láthatják, hogy mennyi széndioxidot termelt az a mennyiségű áram, amit az UPS-en keresztül vettek fel a rá dugott eszközök.

Az átfogó értékek mellett persze valós idejű terhelési adatokat is kaphatunk. Ezek viszont gyakorlatilag ugyan azok az értékek, amiket le lehet olvasni az eszköz mini kijelzőjéről is.

Összegzés

Jó néhány hónapja mennek róla a gépeim, és teljesen meg vagyok elégedve. Amit kerestem azt maximálisan meg is kaptam. Egy pici, halk, okos és szép eszközt, ami végre normál konnektor csatlakozókkal van felszerelve. Továbbá innentől tudok hódolni szenvedélyemnek, miszerint mindig nézem az aktuális fogyasztást, illetve a program segítéségével az átfogóbb terheléseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük