Solaris 11 felhagy a régi gépek támogatásával

Ma futott végig az internetes sajtón az a hír, hogy a Solaris 11 milyen gépeket fog támogatni. A SUN hihetetlen régi gépeket is hajlandó volt, az eddig legfrissebb operációs rendszerével támogatni, most ennek viszont vége. Hogy ez most szörnyű tragédia, vagy isteni szerencse? Ki-ki hogy éli meg.

A Solaris 11 Express novemberi bejelentéséhez még hosszú support listát mellékeltek. Lásd itt. Ennek fényében valószínű, hogy nem technológiai megfontolás, hanem support érdekek miatt döntöttek amelett, hogy a Solaris 11-el kicsit felpörgetik a hardware elvárásokat is.

Aki üzemeltet Solaris alapú gépeket, azok ismerik azt a problémát, hogy nagyon régi gépeken is zötyög valahogy az elérhető legújabb operációs rendszer. Itt maga a vas kora, illetve az elérhető és hasznos technológiák hiánya nehezíti meg a támogatást. Az ügyfél viszont ragaszkodik hozzá, mivel anno sok pénzt adott érte, és még most is megy vele a legújabb OS.

Én ezt valahol meg tudom érteni, attól függetlenül, hogy tudom, hogy sokan otthoni kis vasukra már a Solaris 11-t nem fogják tudni felvarázsolni.

Mi megy? Mi marad?

A következő processzorokat már nem fogja támogatni a Solaris 11:

UltraSPARC I
UltraSPARC II
UltraSPARC IIe
UltraSPARC III
UltraSPARC IIIi
UltraSPARC III+
UltraSPARC IV
UltraSPARC IV+

Ezek nagyából a 2007-ig megjelent vasakat foglalják magukba.

Amikre biztosan várhatunk támogatást, azok az M és T kategórás gépek, illetve a x86 alapú 64 bites rendszerek. A többi közül is persze enterprise kategórában lehet majd kivételt találni.

Miről mondhatunk még le?

Ugyan így megszűnik az x86-os platformok 32 bites támogatása, kikerül a Solaris 11-ből a XEN alapú virtualizáció és a konténerek esetében sem élhetünk LINUX brand zónákkal.

Nem kell félni

Az Oracle mindent kidob, amit nem tart fontosnak, illetve nem illik a célprofiljába. Ez érthető üzleti lépés, ha ezzel olyan hasznos és új dolgokat is kukáz le, amikért sok ember szíve fáj.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Solarisnak pénzt kell termelnie, és a Solaris jövőjét, és értékét, az Oracle most abban látja, hogy pontosan arra legyen jó amire ők akarják. Oracle DB-k futtatására és WebLogic, GlassFish és egyéb JAVA környezetek kiszolgálására.

Hogy mennyire jön be a számításuk az majd elválik…

Solaris 11 felhagy a régi gépek támogatásával” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Én azért fenntartom a félés jogát. Nem vagyok meggyözödve, hogy jó ez az irány, akármennyire is úgy gondolja az ORA, hogy igen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük