Solaris 11.2 újdonságok

A tegnapi estémet az Oracle eseményének megtekintésével töltöttem. Gondolom, nem igazán hozott senkit lázba a tény, hogy leleplezik a Solaris 11.2 újdonságait. Kicsit ki vagyok ábrándulva a Solaris-ból, ugyanis sok esetben úgy érzem a könnyedebb és nagyobb népszerűségnek örvendő Linux rendszerek elhúznak mellette. A Solaris 12-val kapcsolatban is kicsit szkeptikusan írtam anno. Ennek ellenére a Solaris 11.2 számomra egy meglepő, és biztató fordulatot hozott.

Alapvetően tetszett, ahogy az egész meg volt szervezve, promótálva, és előadva. Kicsit emlékeztetett az Apple szemléletére ez irányban, ha nem is igazán lehet egy kalap alá venni a két vállalatot. A Solaris kapcsán, ha nem is történt nagy átalakítás, de számomra úgy tűnik, hogy el kívánnak indulni egy új irányba, és abból kihozni a legtöbbet. Ez az új irány pedig egyértelműen a Cloud. A Cloud, amit senki nem ért. :)

solaris11.2_1

Fontosabb újdonságok

Centralized Cloud Management with OpenStack

Magam is csak ismerkedek ezzel az új technológiával. Az OpenStack egy virtualizációs keretrendszert kínál az adminisztrátoroknak, ami alá tetszőleges virtualizációs réteget állíthatunk. Az Openstack maga különböző komponensekből áll, amik segítségével feldolgozó, tároló, hálózati erőforrásokat tudjuk adminisztrálni. A Solaris 11.2-ben a teljes Openstack portfolói elérhető lesz, és számomra úgy tűnik, ez az az új technológia, amire a jövőben építeni kívánja a portilóját az Oracle. Ez számomra pedig mindenképp egy pozitív dolog. Meglátjuk mi lesz belőle.

solaris11.2_2

Independent and Isolated Environments with Kernel Zones

Végre! Egy lépessel megint közelebb. A zónák kapcsán a legnagyobb probléma mindig is a patchelés volt. Végre bejelentették az új Kernel zone koncepciót, ami végre teljesen izolált virtualizációt fog jelenteni. Saját kernellel, saját és független környezetet fog tehát a Solaris Zona jelenteni.

# zonecfg -z newzone create –t SYSsolaris-kz
# zoneadm –z newzone install

Nekem úgy tűnik, hogy ez megint csak az Openstack vonalat fogja erősíteni, és ennek bevezetése miatt vált szükségessé.

Fast and Agile Application Provisioning with Unified Archives

Eddig is volt Flash Archive, ami nagyszerűen és megbízhatóan működik, cserébe nagyon kevés helyen használják. Tudtommal pedig egyetlen biztonsági mentésekre specializálódott cég sem használja. Így sajnos mostohagyermek lett. Most kicsit leporolják, és felturbózva megint megpróbálják eladni nekünk. Teljes bare metal rendszert, vagy zone-t, vagy kombinációjukat tudjuk egyetlen file-ba menteni, és abból visszaállítani.

# archiveadm create ./newclone.uar

# archiveadm create --recovery ./newrecovery.uar

Érzésem szerint ezzel megint csak az Openstack alá kívánnak egy hordozható és újra felhasználható formátumot szolgáltatni. A FLAR kifejezetten jó volt, úgyhogy remélem ez is legalább olyan jó lesz.

Reduce Risk with Comprehensive Compliance Checking and Reporting

Bevezetésre kerül egy új csomag. compliance néven tudunk mostantól a gépekről kimutatásokat készíteni. Nem egy nagy dolog, de vállalati környezetbe elvárják, és bár pontosan nem tudom, mit fog tudni szolgáltatni, és mit nem, de mindenképp időt takaríthat meg az adminisztrátoroknak, ha jól fog működni.

    – Automatically verifying the presence of critical updates
    – Checking system security configuration settings
    – Examining systems for signs of compromise
# compliance assess -b pci-dss
# compliance report

IT Automation with Puppet

A Puppet mint automatizációs eszköz megjelenik a Solaris 11.2 repozitoriában. Nem kívánok sokat írni róla, meg magáról a Puppetről hosszan szeretnék egy másik cikk kapcsán írni. Aki használja a puppetet ennek a támogatásnak nagyon fog örülni.

Easy Interactive Automated Installer Manifest Creation and Management

VÉGRE! Az Oracle is belátta, hogy az AI nagyon jó dolog, de elég körülményes a kezelése a millió XML file-al. Egy megfelelő web alapú szolgáltatás nagyon sokat lendíthetne a felhasználásán. A képek alapján pedig igazán jónak tűnik.

solaris11.2_3

Minimal Server Package Group and Oracle Database Prerequisite Package

Bevezetésre kerül egy solaris-minimal-server software group, ami ténylegesen egy minimális installációt tartalmaz. Ezzel rengeteg helyet nyerhetünk, egy nagy vállalati környezetben, plusz a releváns sérülékenységek számát is minimalizálhatjuk. Ezzel karöltve bemutatkozik a group/prerequisite/oracle/oracle-rdbms-server-12cR1-preinstall, ami egy olyan software group, ami az Oracle DB12c előkészületeit teszi lehetővé.

Recursive Package Operations in Oracle Solaris Zones

Végre nem kell hackelni, hanem alapból lehetőség lesz parancsok futtatására egynél több zónán, egyszerre.

Bootable USB Media for SPARC

Erre csak egy mosolyogni tudok. Végre lehet USB-ről is Bootolni SPARC rendszereket. AKi szívott mág gép mellett JET, vagy CD-vel az tudja, hogy ez mit jelent végre!

Progress Reporting with ZFS Send Streams

ZFS send, receive-ről mostmár kaphatunk előzetes kalkulációt, és a folyamat közben monitorozhatjuk, hol jár.

solaris11.2_4

Live Zone Reconfiguration and Zone Template Properties

Rengeteg online módosítással bővültek a zónák:

    – Changes to resource controls and pools,
    – Changes to network configuration
    – Adding or removing file systems,
    – Adding or removing virtual and physical devices

Automated Zone Renaming

Zónákat most már átnevezhetünk egyszerű parancs segítségével, nem kell manuálisan hackelni a config file-t. Ez viszont csak ‘configured’ és ‘installed’ állapotokban lesz használható.

Network Traffic Monitoring Utilities

Két új parancsot kapunk a hálózat monitorozására. ipstat az IP alapú kimutatásokhoz, tcpstat a TCP és UDP report-okhoz.

Oracle Hardware Management Pack

Új csomag, ami tartalmaz minden szükséges komponenst az Oracle hardwarekhez. Nem kell őket külön összevadászni mindenhonnan.

Java 8 and Mozilla Collaboration Suite

Elérhető lesz a JAVA 8, illetve a legújabb Mozilla termékek.

Összegzés

solaris11.2_5

Engem nagyon feldobott a Solaris 11.2 előremutató és dinamikus fejlődése. Ez ugyanis, ami leginkább hiányzott belőle, hogy minél többen mögé álljanak, és ne csak nagy vállalati környezetben használják. Jelenleg csak a Solaris 11.2 BETA érhető el, a végleges kiadását nyárra ígérik. Én alig várom, hogy frissíthetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük