2016-ban jön a Solaris 12

Mostanában járta be a netet az Oracle vadi új roadmapja, ami a SPARC terveket vázolja fel. Én most nem kívánok mélyebben belemenni, hogy milyen hardware ígérteket lehet leolvasni az ábráról, illetve ez szerintem mit jelent. Ami érdekes, hogy a 2011-től 2019-ig terjedő intervallumra az Oracle már felvázolta a Solaris 12 megjelenését. 2016-ban fog a Solaris 11-el párhuzamosan futni, majd 2017-től már csak Solaris 12 szerepel az idővonalon.

sparcroadmap2014

A cikk megjelenését követően bennem kétes érzések kezdtek el kavarogni. Egyrészt amiatt, hogy az Oracle mennyit tudott, akart hozzátenni a Solaris vonalhoz. Másrészről, hogy mit hozhat egy újabb fő verzió.

solaris12_twitter

Twitterre ki is tettem, amire Tóni barátom reflektált is. Akkor kezdtem el gondolkozni, hogy milyen olyan bosszantó, vagy hiányzó dolgok vannak a Solaris-ban, ami miatt szinte mindenki Linuxra menekül. A következő gondolatok születtek meg bennem.

  • Solaris repository csomagok az Oracle hivatalos software-ből. PL: Oracle DB, Oracle Weblogic, Oracle Enterprise Ops Center, Oracle VM Manager.
  • Online kernel patching.
  • Online zone migráció két gép között.
  • ZFS global mount, cluster filesystem.
  • ZFS enclosure / controller / iSCSI target alapú tükrözés.
  • ZFS root pool online növelése.
  • Open Source repository-k megjelenése Solaris-ra, és megkísérelni a linuxos csomagok lefedettségi szintjét elérni.
  • Exadata-hoz hasonló (hálózat, computing node, storage node) megoldások megjelenése nem csak a nagyoknak.
  • Solaris Cluster támogatná az interconnect lehetőséget, meglevő public vonalakon is. (lásd VCS)
  • Solaris Cluster nem fogná a promptot, amíg egy cluster parancs le nem fut. (lásd VCS)

Tudom, hogy a listában van pár utópisztikus dolog, de megannyi apróság is. Úgy érzem a Solaris 11-nek is rengeteg hatékony feature-je van, de semmiképp sem állítható párba egy linuxal. Az a pehelysúlyú érzet, és teljes mobilitás érzése még mindig hiányzik a Solaris-ból, ami miatt sokan legyintenek rá. Igaz, ami igaz a Linuxhoz képest még mindig mamut a Solaris. Ha ezen tudnának változtatni, és igazán jó versenytársat faragni a Linux mellé, akkor nagyon nagy potenciál lehetne benne. Kíváncsian várom mit hoz a jövő. Ti milyen feature-t tennétek a Solaris 12-be?

2016-ban jön a Solaris 12” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. zpool remove adat disk-re is. A vxevac-hoz hasonlo disk letakaritas, es a pool-bol valo kiszedes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük