SideTrack – jobb gomb a trackpaden

Aki az Apple Macintosh egereit használja az tudhatja, (főleg notebook trackpadek esetén), hogy a „jobb katt”-hoz egy másik (alapból ctrl) billentyű lenyomása szükségeltetik. Akit ez zavar egyszerűen vesz az egygombos egere helyett sima PC-s kétgombosat és kezeli a rendszer. Aki viszont notebookja trackapjén kívül nem akar más perifériát használni, mégis szeretne jobb kattintást varázsolni egyéb billentyűk nyomogatása helyett az most fellélegezhet. Mert van megoldás. A program neve SideTrack, mely telepítés utána a System Preference-be kerül és aktiválása után egyből kalibrálnunk is kell a trackpadünk, azzal hogy szélein végighúzva behatároljuk maximális kitérési értékeit. Na most ezek után, sok-sok dolgot tudunk beállítani.

Első lépésben a srollozást, felül, alul, két oldalt. Külön külön hogy viselkedjenek. Ezek után a trackpad négy csücskére (akár külön programokra osztva) is definiálhatunk történéseket, ahol persze a jobb gombot is kiválaszthatjuk. Így egyszerűen kivitelezhető a trackapd bal részén a ball gombot, jobb oldalán a jobbgombot emulálni. És kész. Baromi jó. A program minden iBook, PowerBook, MacBook trackapdját képes kezelni. Egyetlen negatívum, hogy sajnos az én trackpademnél a két ujjas scrollozási lehetőséget teljesen kinyírta a program, és idegesítő (az amúgy nagyon kellemes funkció helyett) két oldalt használni a scrollt. Amúgy az ötletért ezer hála Misignek. A program weboldala elérhető itt.

SideTrack

SideTrack – jobb gomb a trackpaden” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nekem egy 2004-es PowerBookom van, amiben ugye nem található még meg a kétujjas görgetés lehetősége, épp’ ezért örültem meg én is ‘mikor ráleltem erre a progira. Viszont hamarosan megváltam tőle, ugyanis rátaláltam egy másik, hasonló alkalmazásra. Az iScroll2-re.

    Utóbbiban a vonzó számomra az volt, hogy tökéletesen visszaadja az újabb keletű gépek kétujjas megoldását. Tehát nem a széleken operálva lehet görgetni, hanem – az újabb keletű gépeknél megszokott módon – valamely két ujjal érintve a padot lehet egyszerűbbé tenni a közlekedést egy honlapon, vagy egy dokumentumban.
    A jobb kattintásra is egy remek megoldást nyújt a program, egyszerűen csak a görgetésnél megszokott módon két újjal kell illetni a padot, majd a szabadon maradt ujjak egyikével kattintani és tadaaammm… ott a jobb klikk.

  2. iGor! Ezzel szerintem kiérdemelted a hét hozzászólója díjat is. Bár nállam van a pb, de nincs időm még kipróbálni. Viszont hazafele úton tuti meghaxolom, és ha tényleg hibátlanul fog működni, akkor a következő postban biztos fel fog tűnni a neved. És köszönöm persze!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük