Safari 4: Hasznos kiegészítések

Gondolom aki teheti, az már régóta az Apple Safari 4 béta böngészőjét használja. Én most nem kívánok kitérni rá, milyen sok jó ötlet lett megvalósítva benne, inkább pár kevésbé jó dologról szeretnék beszélni, és ennek megoldásáról. Mert igen kérem a Safari szép és jó, de fagy. Nálam egyetlen oka volt ennek, méghozzá a sok javascriptes reklám mizé, és a flash tartalmak. Ezektől viszont napi 10-15 alkalommal is megpurcant kedvenc böngészőm. Jól felidegesítettem magam hát, és kerestem megoldást.

Első és legkritikusabb dolog a flash. Nem tudom az Adobe mikor fog ténylegesen normális flash player-t kiadni Mac-re, de régóta van már Intel platform, és sajnos továbbra se érzem az átütő és egyben megváltó verziót. Úgyhogy bekaphatják, és igenis, addig ne legyen iPhone-n flash, amig a Core2-es processzorú gépeken is fagy tőle a Safari.

Click To Flash
Click To Flash

Firefox-on régóta van Flashblock, ami nem tölti be a flash tartalmakat, csak ha külön rákattintunk a flash-et letiltó kis képére az oldalon. Ezzel megakadályozva, a felesleges sávszélességet, és persze processzor teljesítményt. Hasonló, sőt mi több ugyan olyan jól működő tool van ám Safari 4-hez is. A neve: Click to Flash. Mint ahogy nevéből is jól kitűnik, annyi funkciója van, hogy amint fentebb írtam, a flash ablakok helyére csak egy egyedi képet tesz, be és amíg nem kattintunk erre rá, ezzel engedélyt adva arra, hogy töltse be a flash tartalmat, addig nem is fog betöltődni semmi procit zabáló dolog azon a helyen.

A hivatalos oldaláról letölthető kis installer-t le kell futtatni, végig nyomogatni, a next next next gombokat, majd újraindítani a böngészőt. Ezek után a Safari menüje alatt lesz elérhető egy Click To Flash menü, ahol lehetőségünk van külön engedélyezni a YouTube videókat, illetve explicit mód WhiteListre tenni azon oldalakat, ahol autómatikusan szeretnénk ha nem blokkolná a tool a flash tartalmakat. A progi természetesen ingyenes.

Click To Flash
Click To Flash

A másik probléma a rekámok, és a velük járó minden féle javascript. Itt is a Firefoxban már jól bevállt Ad Blocker Plus addon szerű tool-t akartam találni Safari alá. Amíg 3-mas Safari-t használtam a Pithelmet egész jól funkcionált, bár meg kell, hogy valljam működése és beállítása kicsit átláthatatlan volt nekem, de végeredmény centrikus Marxista politikát követve nem foglalkoztam vele. Legnagyobb csalódásomra a cikk írásának a napjáig nincs a Safari 4-hez való release. Szóval ők is bekaphatják. Főleg azért mert megtaláltam a Firefox-os Ad Blocker Plus Safari-s verzióját. Safari AdBlock névre hallgat (itt anno már írtam róla), ingyenes és amellett, hogy működik Safari 4-el, annyi érdekessége van, hogy az oldaluk elég régóta nem elérhető. Nem tudom miért nem.

Balra Blokkolt Jobbra Kikapcsolt Blokkolással
Balra Blokkolt Jobbra Kikapcsolt Blokkolással

Én a Safari AdBlock-al és a következő subscription-ok közül az Easy List és Hufilter-el teljes reklámmentességet értem el.

E két, és még egyszer hangsúlyoznám: INGYENES tool segítségével teljes mértékben megszüntettem a Safari 4 fagyását. Mivel nekem is kicsit körülményes volt a megfelelő installereket a két programhoz összeszednem ezért itt közzétenném, hátha segít pár sorstársamon.

safari-adblock-040-rc1.pkg
clicktoflash-14fc5.zip

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük