RSS használata iCal-ban

Azoknak akik nem elégednének meg azokkal az RSS lehetőségekkel, amit minden böngésző, és egy nagy rakás program kínál, egy Tom Henderson nevű úriember összedobott egy ügyes kis PHP szkriptet, melynek segítségével az iCal-ban is feliratkozhatunk RSS-csatornákra.

Ez nem csak azért nagyon jó, mert megkönnyíti a felhasználók számára a blogokon, vagy RSS-kompatibilis oldalakon történtek követését, hanem mert lehetővé teszi a bejegyzések (vagy legalábbis a publikálás dátumának) tárolását.

A használathoz szükséges, hogy a kiszolgálónál telepítve legyen PHP 4-es, vagy 5-ös verzió, valamint telepíteni kell a tárhelyre a nyílt forráskódú MagPieRSS-t, ami a csatornák elemzésében segít a Henderson-féle szkriptnek. Miután a MagPieRSS telepítve van, előfordulhat, hogy át kell írni a szkriptben a MagpieRSS elérési útját (15., 16. sorok).

Miután ez megvolt egy egyszerű hivatkozás használatával (http://path/to/rss-ics.php?url=http://path/to/feed/) az iCal Subscribe ablakában (Calendar > Subscribe) a szkript átkonvertálja a csatorna tartalmát egy megfelelően formázott ICS fájlba, amit már az iCal is tud használni.

Az alábbi képen a készítő iCal-ja látható, miután feliratkozott a 2 saját blogjának híreire.

hendersonphp_rssscript.jpg

A szkript a legtöbb csatornával megbírkózik, de azért akadnak problémás esetek, főleg, ha nem közvetlenül az a csatorna szolgáltatja a híreket, hanem átirányít valami másikra, ezeket egyelőre nem tudja kezelni. Henderson szerint is még javításra szorul a dolog, de ő maga is tele van további ötletekkel, valamint nyitott bármiféle visszajelzésekre, tanácsokra.

A szkript letöltése, kommentek a készítőnek itt érhetőek el:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük