Grapher – Egy titkos OS X drágakő

Amit nagyon szeretünk az OS X-el kapcsolatban, a nagyszerű beépített szoftverek, iLife, Safari, vagy a Preview. Viszont van egy szuper kis alkalmazás, amit szinte senki sem említ, ez a Grapher. A Utilities mappa mélyén rejtőzik, és egy brilliáns program mindazoknak, akik bármilyen szinten is foglalkoznak matematikával.

A Grapher az OS X 10.4-ben mutatkozott be újra, miután a 9-es verzió óta kimaradt belőle, korábban Graphing Calculator néven futott. Ez a kis alkalmazás azóta óriási fejlődésen ment keresztül, és most van egy borzasztóan egyszerű programunk gyönyörű grafikonok készítésére.


grapher1.png

Csak írj be bármilyen képletet, amit ábrázolni szeretnél, a felső fehér mezőbe, a program megrajzolja, majd lementheted TIFF, PDF, EPS vagy JPEG formátumba.

A 2 dimenziós ábrák azonban unalmasak. Az igazán menő dolog a 3D-s megjelenítés a komplikáltabb függvények esetében. Szerencsére nem kell matematika professzoroknak lennünk, az alábbi képen látható ábra kirajzolásához (Tórusz-csomó), kapunk egy kis segítséget az Apple programozóitól, jópár beépített 2D-s és 3D-s beépített függvényt használhatunk.

grapher2.png

Állhatsz bármilyen szinten matematikából, a Grapher tényleg egy nagyon jól működő alkalmazás! Ha érdekel a hivatalos oldal elérhető itt.

Grapher – Egy titkos OS X drágakő” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Én is csak véletlenül találtam rá. Remek kis progi. A demóját érdemes megnézni, érdekes, hogy van leíró-képlete mondjuk a Yin-Yang ábrának is! (függvényben ábrázolható!!!) Egy csomót játszom vele, főleg a 3D ábrázolásokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük