Programozzunk C++ nyelven

Mivel egyre inkább érdekel a programozás, és sajnos egyre kevesebb időm van aktív tanulásra (hogy ilyenkor hogy szidom a heti egy zene, rajz órákat amik felesleges időt vettek el az életemből) ezért gondoltam Laci által kölcsönadott könyv után valami kicsit kódolással többet foglalkozó, gyakorlatibb programozásos könyvbe kezdek bele. Meg is rendeltem a fent említett könyvet és olvasni kezdtem. Kifejezetten jó, gyakorlatias ésszerű könyvről van szó. Sajnos az olvasó itt se unatkozhat, mert elég szakmai szemmel vezet végig az író a nyelv rejtelmein.

Az első részben először csak az eljárás orientált szemléletmód és a C nyelv sajátosságai kerülnek bonckés alá, majd amikor már mindent átvett, akkor ugrik a C++ nyelv specifikációiba és az osztáykezelés és objektumorientáltság témájába. Kemény könyv, de nagyon jó. Laci is megnézegette, és megdicsérte a választásom. Aki hasonló képen ismerkedne az objektum orientált programozással melegen ajánlom.

Íme a könyv:

PROGRAMOZZUNK C++ NYELVEN
AZ ANSI C++ TANKÖNYVE (CD MELLÉKLETTEL)
TÓTH BERTALAN

Kiadó: COMPUTERBOOKS KIADÓI KFT.
Oldalak: 320
Borító: FÛZVE
Kiadás éve: 2003
ISBN: 9636183015
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2003

Ismertetõ
A „Programozzunk C++ nyelven!” címû könyv elsõsorban azok számára íródott, akik most kezdenek ismerkedni napjaink programozási nyelveinek alapját képezõ C++ nyelvvel. Nem szükséges a teljes mûvet elolvasni ahhoz, hogy a feldolgozott témakört programok írásával mélyítse el az Olvasó. Amennyiben a feldolgozást sikeresnek ítéli meg, továbbléphet a következõ fejezetre. Az önellenõrzéshez a CD-mellékleten található C++ fejlesztõeszköz, tesztprogram és feladatok nyújtanak segítséget.
A könyv azok számára is értékes szakirodalom lehet, akik ugyan már programokat írnak C++ nyelven, azonban a C++ nyelvnek még nem minden területén mozognak otthonosan. A fejezetek a címükben szereplõ témakört teljes részletességgel és példák sokaságával tárják az Olvasó elé.

A könyv felépítése
A könyv felépítése olyan, hogy folyamatosan olvasva meg lehet ismerkedni a C++ nyelvvel, valamint a legfontosabb könyvtári függvényekkel és osztályokkal. A C++ nyelv múltja, jelene és lehetséges jövõjének bemutatása után a könyv további fejezeteit három részre osztjuk.
Az elsõ „A C++ mint egy jobb C nyelv” rész a C++ nyelv hagyományos programozást támogató lehetõségeit tárja az Olvasó elé. Ezek az ismeretek elsõsorban a nem objektum-orientált programkészítés során hasznosíthatók.
A második „Az objektum-orientált C++ nyelv” címû rész hat fejezeten keresztül az objektum-orientált programkészítés alapjaival ismerteti meg az Olvasót. A tárgyalás során a részletekben való elmélyülés helyett egy világos áttekintést adunk a témakörrel kapcsolatos fogalmakról és megoldásokról.
A harmadik rész valójában a könyv függeléke, azonban ennek ellenére egy sor hasznos információt tartalmaz a C++ nyelv könyvtári függvényeirõl és osztályairól. Többek között bemutatjuk az adatbevitel és adatkivitel hagyományos és objektumos megoldásait, a karaktersorozatok kezelésének eszközeit, valamint a szabványos sablonkönyvtár (Standard Template Library) összetevõit.

Mit található a CD-mellékleten?
A könyvhöz csatolt CD-melléklet azon túl, hogy megkíméli az Olvasót a példák unalmas begépelésétõl, a kitûzött feladatok megoldását is tartalmazza. Ugyancsak megtalálható itt egy tesztprogram és a Dev-C++ 5.0 beta 7 (4.9.7.0) ingyenes C++ fejlesztõeszköz. A Dev-C++ szabad szoftver, amelyet a GNU General Public License alapján lehet terjeszteni. (Ez azt jelenti, hogy szabadon továbbadható és módosítható.)

Mitõl más ez a könyv?
Könyvünk megírását évtizedes C/C++ oktatási gyakorlat elõzte meg a Budapesti Mûszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán és Mérnöktovábbképzõ Intézetében. Ennek során szerzett tapasztalatok nagyban hozzájárultak könyvünk szerkezetének és tartalmának kialakításához. Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani annak a több száz hallgatónak, akik közvetve ugyan, de hozzájárultak könyvünk megjelenéséhez.

c++

Programozzunk C++ nyelven” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük