Pc Mac OS X Telepítési tapasztalatok és tutoriál

Mostanában nagyon Mac Os X lázban égtem. Minden hova és minden hol ezt szerettem volna használni. Már régebben (azt hiszem 10.4.4-el) próbálkoztam már OSX86 project keretein belül illegalitásban keringő telepítőjével, akkor viszont hiába. Be se bootolt a disk. Na de nem törtem le. Újra próbálkoztam, most egy 10.4.6-os, elérhető legfrissebb rendszerrel. Találtam egy magyar nyelvű howto-t is, amit a beszámolóm után itt is meg lehet tekinteni. Na szumma szummarum letöltöttem a dvd imaget, kiírtam, és munkahelyi PC-men erős felindultságból próbálkozni kezdtem. A leírás azt köti ki, hogy a Mac-nek szánt partíciót mindenképp a logikai, és mindenképp FAT32-es filesystemre csináljuk. A programnak feltettem a Boot Loaderét, ami amúgy nagyon kellemes kis darab, na de volt itt gond. Kezdjük az elején, talán másnak is tanulságok lehet.

Mikor elkészült ez a bizonyos Logical, Fat32-es partíció, és fent volt a boot loader is, akkor betettem az új dvd-t és bootoltam. Az szépen, ahogy kell ment is. Bejött minden, bár hozzá kell tennem feltűnően lassan, nagyon sokat kellett várni, és a DVD-ROM is nagyon sokat kerreget, de ment. Elfogadtam a szerződést, és már ott jártam, hogy a volumet kellett volna kiválasztanom, ahova telepítsem, de nem volt semmi választható. Semmi gond, ez van a leírásban is, indítom a Disk Utility-t, kiválasztom baloldalt a Mac-nek szánt Fat32-es partíciót, és nyomok rá, hogy HFS+-os legyen. Rábökök az erasera, és mi történik? Csinálja, csinálja majd kidob egy kis error ablakot, hogy hát particionálás közben kritikus hiba lépett fel. Majd bereccsen az egész winyó partíciós táblája. Az eddigi NTFS (amin az XP volt), és a Mac-nek szánt Fat32 is teljesen eltűnik. Vadul indítok megint újra, és meghalt minden. Nem bootol semmi. Frankó… Mit volt mit tenni, akkor már mindenképp Os X-et fogok tenni szüzen.

Újra bootolok, megint Disk Utility, csinálok 2 partíciót, egyiket HFS+osra, másikat free. Amint megcsinálja (jól error nélkül), máris kiválasztható a telepítő volumera is, és mehetünk tovább. Az install előtt mindenképp Custome gombra kell majd kattintani, és a szokásos dolgok be/ki pipálása után AMD illetve Ineteles Patcheket jóvá kell hagyni, különben nem fog menni a dolog. Ha ez is megvan jöhet a tényleges telepítés. Innentől már csak várni kell, olyan 30-50 perc közötti idő, a végén csak a restart gombra kell kattintani (bárhova máshova próbálnánk a rendszer akkor is újra fog indulni :)) )

Reméltem, hogy ezek után a Darwin Boot manager betöltődik a Master Boot Rercordba, és ez már mehet is az OSX-es élet, most kit érdekel a Windows? Persze csak álmodhattam. Bootolás helyett egy “Error bx07” fogadott.

Akkor nincs mit tenni, újra rakunk fel Windowst is. Így is tettem, nem kell gondolom mondani, hogy ez megint egy óra volt. Újra leszedtem a Boot loader progit, telepítem, reboot. Mivel a OSX86 leírás azt írja, hogy mivel elvileg az átparticionált Logical filesystemre telepítettük a rendszert, ezért át kéne konvertálni Primaryra. Próbálkozok is a Boot Loader-ben meghívom és az egész megfagy. Fasza. Ekkor teljesen tönkre ment ez a Boot Loader, azóta se értem miért. Próbálgattam másfél órán keresztül én mindent, de se állítani, se leszedni nem tudtam. Egyetlen egy dolgot lehetett, a Windows telepítőjéről javítást csináltam, amihez igazán a telepített Windows admin jelszava kellett, és itt egy fixmbr paranccsal visszaírja !!elvileg!! a Windows Boot Loaderét. Persze elvileg, gyakorlatilag be bootol a Windows, de a third party loader nem tűnik el. Addig szarakodtam, míg a teljes partíciós táblát elkúrtam. :) Ez eddig 3,5 óra meló!

Mit van mit tenni. Elölről az egész. Windows fel. Boot Loader, Particionáló fel. Megcsinál Logical Fat32, OSX86 beboot, Disk Utility. Na gondolta, most akkor nem lesz semmi gikszer, át fogja konvertálni. Hát nem. Ez nem működik. Nem tudom miért, nem jöttem rá, de ezzel ne próbálkozzon senki, mert újra egész partíciós tábla elszállt, mindenestől. Teljesen üres winyón, megint bootolok OSX86 DVD-ről, és megint Disk Utilityval csinálok partíciókat. feltelepítem, megint nem bootol magától a sikeres telepítés után. Megint Windows fel, megint fel a third party loader. Ekkor már 6 óra munka volt benne. NE NEVESS!! :) Félve nyomtam rá, a restartra… Viszont alaptalanul mert hiba nélkül kidobta a választható OS-eket. UNTITLE, meg Windows. Az Untitlet gyorsan átneveztem Mac Os X-re, rányomtam hogy boot, és Darwin Booting… Elindult.

Pörgött forgott, majd a szürke almás képernyőn megjelent egy áthúzott várakozni tilos jel. Frankó. Reset megint boot. Őszintén? A tököm ki volt! Utolsó próbálkozásnak szántam, de ha hiszitek ha nem. Gond nélkül ment. Elkezdte a szokásos első user felvételét. Furcsa volt, mert hiába adtam meg Apple ID-met nem tudta leellenőrizni. Mindegy. Kitöltögettem, megadtam jelszót minden, és jött a felület. Elindult! Istenem! Elindult. A megszokott felület fogadott. Gyorsan rá kellett pár dologra jönnöm. Az alt az alma gomb és a Windows gomb az Alt. Ezt a System Preferencesnél nagyon gyorsan megcseréltem. A nulla se elől se hátul nincs meg a felső számsornál. Na és persze se az integrált hang, se az integrált gigabites (Asus alaplap) hálókártyát nem látta. Hálózati kártyát gyorsan tudtam bele lopni, nem vártam tőle sokat (acorp 10Mbites kis cucc volt), mégis egyből pöccre ment. Volt már net. Elkezdtem pár progit leszedni, widgetet, adium, menü meter… A configom nem egy bika gép volt. Még mindig 1.2 P4 Celeron, 256Mb Ram, 7200 IDE-s winyó. Az About This Mac-nél 3,6 Ghz-s Gépnek látta, erről van Screenshot is. :) Jó volt, jó volt. De lassúcska. Húzott,vont sokszor. Éreztem, hogy 256 Ram nagyon kevés. Így kis csere berével 512DDR-t kapott, amivel mindjárt más lett. Swap filebe nem is kellett írnia, ami azért sokat segített. Így már teljesen használható volt. Tényleg. Ahogy kell. Gyors volt. Mint a 1.67 G4. Nem sok mindenre volt időm. A hangot nem sikerült még megcsinálni. Arra még nem találtam PCI-os lehetőséget, viszont Az USB-s webcamera beépített mikrofonját egyből felismerte és kezelte is. :) Azt kell, hogy mondjam jó lesz ez nekem. Bízom benne legalább is. Bár ram csere után egyből megfőtt (szokásos indíts “újra” képernyő), utána viszont megint kifogástalanul ment. Én bízom benne, hogy ki fog elégíteni benti munkára a rendszer, csak most nekem is keresni kell az Univerzális Bináris alkalmazásokat. :) A ScreenShotokat megtekinthetitek itt.

Akkor pedig nézzük az Hack OSX86 Tutoriált:

Telepítési útmutatók

From OSX86.hu WIKI

Dualboot (XP/OSX) install infó

 • Az OSX telepítése előtt 3 fontos dologgal kell, hogy rendelkezzünk:
  1. Feltelepített, működő Windows XP
  2. Acronis Disk Director Suite 10
   • (más partícionáló programot is használhatunk, de nekünk szükségünk lesz az OS Selector opcióra, ami az Acronis Disk Director Suite része)
  3. Patchelt OSX telepítő DVD, pl:
   • MacOSX_10.4.4DVDPATCHED_Myz.iso
   • Mac.OS.X.Tiger.10.4.6.X86-HOTiSO
   • MacOSX_10.4.6_GoatsecxDVD.iso
   • osx86_10.4.5_amd-intel_sse2-3.iso
   • Apple.10.4.4.generic.install.dvd.iso
(vélhetően egyéb telepítők esetében is működik)

 • A telepítés előkészítése
  1. lépés: Mentsd el minden fontos adatodat!!!
  2. lépés: A partíciók létrehozása
   • Telepítsük fel az Acronis Disk Director Suite-ot,majd a StartMenüben megjelenő ikonon válasszuk ki az OS Selectort és azt is telepítsük fel!

Install_os_selector

Ezután újraindítást fog kérni a gép, és restart után már aktiválódik az OS Selector.

2 particióra lesz szükségünk.Az egyik a már a meglévő WinXP-nek és egy másik az OSX-nek
Használhatod az Acronis Disk Director Suite-ot particionálásra vagy konvertálásra, de más programot is akár.

FONTOS!!Az OSX-nek szánt partíciót formázd le FAT32-re, Logikai partícióra! (NEM Primary-re és NEM NTFS-re)!

Az OSX telepítése minimum 6GB-t igényel, ezért formázzuk le a vinyót megfelelő méretre, mivel a telepítés után már nem változtathatunk a partíció méretén.

 • Az OSX x86 telepítése

Tegyük be a telepítőlemezt a DVD lejátszóba és restart után bootoljunk be az install DVD-ről.
Ha szükséges állitsuk be előtte BIOS-ban, hogy a rendszer automatikusan DVD-ről bootoljon.
Mai átlaggépeken elég ha az F8 vagy F10 vagy F12 lenyomásával előcsalogatjuk a boot menüt.
Miután sikeresen felismerte a lemezt, rövid időn belül meg kell hogy pillantsuk az Apple logót és indulhat a telepítés :)
A következő ablakokkal fogunk találkozni:


Pic2

Pic3

490px_Pic4

662px_Pic5

800px_Pic24

800px_Pic25

800px_Pic26

Miután elérkezünk a “demo6” nevű képhez, láthatjuk, hogy a “Select Destination” üres.
A képernyőn lévő felső menüből inditsuk el a Disk Utility alkalmazást, ami a Utilities menüpontban található:


800px_Pic27

737px_Pic7

Bal oldalt válasszuk ki a FAT32-es partíciónkat:

713px_Pic8

A jobb oldali opciókban nyomjunk egy “Erase”-t, Volume Format-ra pedig állitsuk be “Mac OS Extended (Journaled)”-nek.:

723px_Pic9

Miután sikeren átkonvertáltuk a partíciót, ezután már meg fog jelenni a listában:

791px_Pic10

Válasszuk ki és lépjünk tovább egyet:

800px_Pic28

Fontos! Mielőtt folytatjuk a telepítést, győzödjünk meg, hogy minden szükséges komponens telepítünk-e, ezért nyomjunk meg “Customize” opciót. 10.4.4 és 10.4.5 esetében ezzel a képernyővel találkozunk:
Válasszuk azokat a patcheket amit a hardverünk igényel(csak azokat válasszuk ki amire szükségünk van):

800px_Pic30

Az “Install” lenyomása után elindul a rendszer telepítése:


800px_Pic32

800px_Pic31

 • Dual Boot

Miután a telepítés befejeződött, inditsuk újra a gépet.
Az újraindítás után hamarosan megjelenik az OS selector:
A képen látható, hogy felismerte mindkét oprendszert, viszont itt még nem vagyunk készen!

683px_Pic11

Át kell konvertáljuk a Mac OS Extended (journaled) particiónkat, Elsődleges(Primary) partícióvá!
Amikor az OS Selector elindul válasszuk ki a “Tools” menüből az Acronis Director Suite-ot.

800px_Pic12

Miután elindul az Acronis Director Suite, válasszuk ki a “manual mode”-ot.
Konvertáljuk át a Mac OS Extended (journaled) particiót Elsődleges(Primary) particióva, használva a “Convert” funkciót!
Az funkciót úgy érjük el, hogy jobb egérkattintás a partícióra:


706px_Pic13

787px_Pic14

Pic15

A zászlóra kattintva megkezdődhet a konvertálás:


Pic16

691px_Pic17

A konvertálás egy kis ideig el fog tartani, és semilyen adat nem fog elveszni!
Miután befejeződött a konvertálás zárjuk be a Director Suite-ot és újból előbújik az OS Selector.
Nevezzük át az “Unknown Operating System”-et, pl. “Hack OSX”-nek:


Pic18

Pic19

Készen vagyunk a teendőkkel.
Választhatunk OP.rendszert magunknak! :)

Amikor elindítjuk az OSX-et a bootmanagerrel meg fog jelenni a Darwin Boot.
Enter lenyomása után kiválasztjuk az OSX partícióját és belépünk a rendszerbe.


800px_Pic20

800px_Pic21

800px_Pic22

758px_Pic23

Első indításnál pár konfiguráció beállítást kell eszközölnünk, úgymint felhasználónév, jelszó és hálózati beállítások.
(A regisztráció kihagyható és “Skip”-el tovább folytatható a rendszer konfigurálása)

Pc Mac OS X Telepítési tapasztalatok és tutoriál” bejegyzéshez 41 hozzászólás

 1. Hehe, orulok hogy tetszik. A bongeszo alapbol nem rakhato fullscreenre, apple ugy gondolja eleg ha az oldal szelesseget tolti ki. de van megoldas, csak jobban kell vizslatni a blogot! :) Az egyik 1 ingyenes itt a masik fizetos plugin itt.

 2. Amugy maris halott a OS X em, csatlakoztattam az updathez valami intel nem tudom mit el is kezdett tolteni 340mega, lejott es megallt, csak az eger mozgott semmi mas, 10perc utan nyomtam resetet, tobbe mar nem indult el, vagyis lefut a karakteres toltes es utana magatol resetel….

 3. Igen :( Sajnos ez nem ritka :( Ecceruen instabil a rendszer, mert minden fele drivereket osszehaxoltak hozza hogy ne csak maces intel specifikus dolgokon menjen. :( Ezert ovok mindenkit attol hogy elso elmenyet egy ilyen macrol szerezze, mert nem olyan a mac, gyorsabb, jobb, stabilab!!!

 4. hehe majd egyszer kiprobálom! amugy most linux om van és windows om és a linuxon fennvan egy szép mac design beryl xgl és higgyétek el ez a legjobb vzuális élmény amiben valaha részem volt:D
  gépem:
  2gb 1066mhz ddr2
  intel core 2 duo QX6600
  8800gtx
  :)
  Szóval én a pc pártolója vagyok ez a mac amugyis egy reklámfogás semmi nem igaz belőle hihetetlen inkompatibilis más eszközökkel stb stb…..
  szal aki otthonra akar gépet ne 500.000 forintért vegyen mac et hanem inkább vegyen egy RENDES pc-t és még egy nagy hdtv re is jut pénze :)

 5. :) Orulok hogy megvagy elegedve a meglevo rendszereddel, de mar bocs 1 vicc amit mondasz, hogy te aki mac-esitetted a linuxodat frankobb vizualis elmenybe reszesulsz mint mi egy nativ mac.el :) Amit te ossze allitgatsz megeffektelgeted meg kitudja mi, az barmelyik halandonak siman ott van a macjen amint elinditja. :) (es akkor a kulcsinyek, effektek processzeit es azok teljesitmenyigenyeit fel se hoztam osszehasonlitaskent)

  Ha neked PC kell szived rajta, szerintem kozulunk senki nem fogja elhalaszni elolled :P Bar szo mi szo a Mac egy highend kategorias PC, ergo nemteljesen ertem milyen a RENDES Pc, ha nem pont olyan alkatreszekre gondolsz ami a Mac-eket epiti fel most…

  Azt a plusz toblet koltseget amit te, es mas is annyira ugymond sajnaltok mondvan “meg egy hdtv-re is telne belolle”, azt azok nagyon szivesen belenyomjak, akik nem akarnak erteni a rendszeruk felepitesehez, konfiguralasahoz, csomagkezelesehez. A linuxosok semmiert nem szeretnek fizetni, inkabb szopnak dolgokkal, es neha annak is orulnek ha egyes megoldasok terminalbol mennek, nem hogy egy program szep is legyen…

  Vicces hogy inkompatibilitasrol es tamogatottsagrol beszelsz, megis Photoshoptol kezdve volt Macromedias termekeken at, sok nagy ceg neves termekenek van OSX verzioja, csak hogy a jatekokkal ne keljen peldaloznom.

  Az a gond, hogy anno 7 eve amikor en elkezdem Linuxozni es sokkal gazabb lehetosegek voltak vele mint most, ugyan ezt mondogattak kb mint te :) Ez se megy, az se megy… Draga HW-t kell venni ala, nincs ra semmi…

  En csak azt mondom ezt a demagog szoveget felesleges eroltetni, ha erdekel keress 1 ismerost aki hasznal macet, felnapot szanj ra es nezd meg milyen, vagy menj el egy Apple Centerbe vagy nyiltnapos eloadasra. :) Ennyi… Aztan a tovabbi rendszerekhez sok sikert!

 6. tudsz nekem adni egy működő trackert hogy leszdhessek egy ilyen verziót? tesztelni akarom ezt az os-t is!
  Amugy a beryl tud egyet smást nefeledd:D

 7. “A linuxosok semmiert nem szeretnek fizetni, inkabb szopnak dolgokkal, es neha annak is orulnek ha egyes megoldasok terminalbol mennek, nem hogy egy program szep is legyen…”

  azért ez nem igaz ugyanis az én pc-m igen zsiros öszegbe került én kifizetem a minőséget!
  és igen is működnek rendesen az alkalmazásaim és nem vagyok profi linux user inkább olyan átlag aki tisztában van az alapokkal de tovább nem jutott még..:D

 8. Ajanlom az osx86.hu project uj tracker oldalat. tracker pont osx86 pont hu cimen. Ott sok hasznosat olvashatsz es tanulhatsz. De elore megmondom a Mac Os X hax valtozata legalabb annyira kenyaes dzsunka pcken mint regen a linux. Ugy kell valogatni a chipseteket es keresgelni drivereket. Szoval nekem kiabrandito volt :( Ezert nagyon nem is ajanlom senkinek.

  A linuxosok nem szeretnek semmiert fizetni ertelmszeruen programokra ertettem. Gepet mindekinek meg kell venni… ki ilyet ki olyat, anelkul hiaba lenne a kezedbe csomo jo program vagy epp oprendszer. :)

 9. Hello!

  Kellene mennie Vista mellett is, igen! A program amivel a bootos dolgot es a particiot csinalod, az megy, tehat mas akadalya nem nagyon lehet…

  Sok sikert!

 10. Hali

  Nekem sajna nem sikerült, win okés, majd az acronist is feldobtam, majd mac install, megállt vagy 3*,(nem kezdtem újra, tsak a mac installt), mígnem sikerült, látja is a vinyón h van más is, de istennek sem indul el a win, de a mac kiválóan muzsikál, kivéve olykor olykor egy kernel panic-ba belefutok. Az otthoni hálózatot látom, win gépek.

  Esetleg win majd linux, majd macosx egy winyóra szerintetek menne?
  grub vagy acronissal?

  Sziatok.

 11. Elvileg olyan boot loadert kell keresned ami tamogatja az EFI-t. Ha ez megvan akkor a mac-nek nem nagyon kell mar mas.

  Ennyire viszont nem astam bele magam a dologba :( Sok baj van a PC-s mac futtatasaval, es pont azt a kenyelmet egyszeruseget vesziti el igy, amiert szeretjuk.

 12. Sziasztok!

  Nem teljesen vág ide, de nagyon megköszönném ha valaki aki zeneszerzésben járatos és vannak erre programjai felvenné velem a kapcsolatot.

  Cubase Studio 4,Logic Pro 8, Reason 3-4, Fruity Loops, Cakewalk Sonar, Peak stb.

  mail/MSN:hangi_g@msn.com

  Köszi!

 13. Sziasztok! Bár elég régi az utolsó kérdés ill. válasz még is ha valakit aggaszt a telepítés(windows is meg OS is legyen a vason) annak mondanék egy kicsit könnyebb utat.Először is tölts le egy x86-os osx-et, Biosban tiltsd le(com1, lpt, floppy, stb.—>ami nincs apple-n) bootolj be vele, disk utilityben készíts 3 partíciót (1. osx-nek 2.windowsnak 3.csak úgy adatnak amelyiket mind2 lát ez majd fat32 lesz) Meki megformázza mind a 3 partíciót ne aggódj hogy az nem xp fájlrendszerű, majd xp lekezeli :D Ha felnyomtad újraindítod a vasat, benyomod az xp cd-det, szokásos képernyő fog megjelenni 3 partícióval.Végrehajtod a 2-es partíció törlését, aztán a szokásos telepítéssel felnyomod rá az xp-t.Ha felment ne aggódj, nem fog bootolni a már felrakott osx-ed csak az xp.Ekkor jön be a képbe egy boot loader(esetemben ez acronis os selector 8.0 torrntről) amit felnyomsz xp alá. Utána csak restart acronis os selector betölt, látja a 3 partíciót és azt indítod amelyiket csak akarod( 1.osx 2.semmi:D 3.xp), illetve ezt a loadert is konfigurálhatod ízlésed szerint.Szerintem Így már mek is vagyunk:)
  Vas: Dell optiplex gx240 —>1.7Ghz intel p4, 256 ram (bőven elég mac-hez ami : 10.4.8)
  Teszt gépnek használom, mert ebben laptop CD csati van, én meg lapikat szerelek. Első ízben használok osx-et, szal nagyon gyenge a tudásom belőle, de nagyon izgatott, pénzem ugye meg csak esetleg egy Ibook G3-ra lett volna, így maradt a hackintosh.
  Ebben a vasban müködik a hang (ac97), csak az alaplapi lan-t nem akarja felismerni. 3 com típusú (3c905c)
  Esetemben a lan-t usb wifi-vel oldottam meg (d-link), mert a driver cd-jén van mac driver.
  Üdv mindenkinek, ha tudtok megoldást a 3com lan-ra írjatok mailt :D, köszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.