Leopard Server Sneak Peek

Na igen, a Mac Os X 10.5-ös verziójnak apró bemutatása nagy sikert kavart. Az Apple főoldalára is felkerült, sőt a Mac Os X menüpontra kattintva már alapból ez üdvözöl minket. Érthető okokból, reklámozzák mi jön, es felspanolják az embereket. Viszont minden Mac Os-nek van egy server verziója is. Mivel erről a stevenoteban egy szó se esett, gondoltam ez is titok lesz. Viszont nem! Bár szó nem esett róla, feltünés mentesen mégis a Mac Os X Server bemutató oldalra egy új link is került Leopard Sneak peek néven. Ha az ember megtalálja és rákattint, a kliens verzióhoz hasonló bemutató oldalacskába botlik. Ugyan úgy mint a kliensnél is csak néhány dolgot emeltek ki…

Első dologként kiemelendő a mégegyszerűbb és átláthatób kezelés. Nagy valószínűséggel egy megújult admin felületet jelent ez nekünk. A kis apró elhintett morzsák viszont nagy reményeknek adnak táptalajt. Az egyszerűbb és professzionális tudást egyre kevésbé igénylő admin felület még nem teljesen tudom mit hordoz magában, de majd elvállik. Ami viszont nagyon tetszett, lesz Admin Widget. Ez inkább felügyeletre fog jó lenni mintsem managelésre, viszont annál jobb. Nekem személy szerint nagyon hiányzott valami hasonló dolog. Ezt beteszem, beállítom, és mindent látok, levelek számát, cpu, memória használat stb…

Lesz iCal server az új generációs Mac serverben. Ez se semmi, hisz így könnyen egyszerűen összehangolhatóak és kezelhetőek a bejegyzések. Eddig ez szerintem nagy hiány volt, amit a .mac tudott valamelyest kiváltani. Plusz öröm, hogy elvileg nem csak iCallal, hanem Thunderbird, és Outlook progikkal is használható lesz, így ezentúl Windowsos, Linuxos kollegákkal is tudjuk e featuret kamatoztatni.

Alapból lesz benne Wiki Server támogatás. Ez nagyon nagy ötlet lehet. Az hogy hogy is fog kinézni, milyen lesz bla bla… még nem nagyon tudni, de szerintem a közösen szerkeszthető információs „portálra” igen is nagy szükség lehet. Már csak saját munkahelyemből kiindulva is.

Spotlight server. Ez várható volt. Nagy jelentősége lehet a nagyobb hálózatokon való keresgélésben. Nagyon megkönnyítheti az ember életét, bár szerintem ezen senki se ragad le, fúúú hogy mennyire jó, és mennyire kellett. Egyszerű, hasznos, jó.

Podcast Server. Ez is hatalmas ötlet. Ugye bár, többnyire gondba vagyunk, mivel, hogy készítsük, tároljuk a podcastjainkat. Ezt is megoldandó e feature. Azon túl, hogy elvileg egyszerű, szép, és könnyed módon tudunk mostmár podcastokat készíteni a kódolás során a Mac Os X Server esetleges Xgrides többlet teljesítményét is feltudjuk majd használni, az ígéretek szerint.

Ezen túl természetesen itt is teljes 64bites támogatást fog élvezni ez a rendszer is. A service alkalmazások, úgy mint webserver, mailserver, ftp, stb… Pedig mind-mind friss, új verzióval épülnek a rendszerbe. Innentől lesz apache2.2, MySQL 5, Tomcat 5, iChat Server 2, és még sorolhatnám… Szerintem még a Server kiadással kapcsolatban is, sok sok dolog vár leleplezésre, viszont amit elhintettek az se semmi. Mindenképp érdemes lesz váltani, az már tuti. :)

Akit érdekel az katt ide.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük