Parallels For Mac 3036: Windows programok Mac Os X-ben

A Parallels egy új beta kiadást adott ki a Parallels Desktop for Mac termékéből, amely egy az inteles Mac OS X-hez készült virtualizációs termék (virtuális gép). Az új beta egyik legérdekesebb újdonsága – amelyet a Parallels egyszerűen csak Coherency-nek nevez – az, hogy a windowsos alkalmazások úgy futnak a Mac OS X-en, mintha azok is Mac alkalmazások lennének.

Jól látszik az első képen, hogy a Windows tálca beépül a Mac OS X desktop felületbe, így nincs szükség átkapcsolásra. Egyéb újdonság, hogy végre működik a drag & drop másolás a Parallels-en futó Windows („PC”) és a Mac OS X közt, sőt az alábbi screencast-en az is látszik, hogy a Windows-os és a Mac-es alkalmazás közti copy & paste is működik a megszokott billentyűkombinációkkal (Command + A & Command + C).

Gondolom nem kell senkinek se ecsetelnem ez milyen lehetőségeket nyit. Fú. :) Mindenki nézze meg a videót.

Utólag találtam egy nagyon jó hozzászólást a témához, szdl által, amit megosztanék veletek:

„Ez a Parallels Desktop dolog (és minden más kényelmes (értsd: gui-ba integrált) emuláció mac-es vagy linux-os desktopra) egy kissé emlékeztet arra is, amikor a 90-es évek elején a win 3.x bekerült az OS/2-be winos2 néven. Sokak szerint ez annak idején két dolgot eredményezett:
1. hirtelen egy kissé megnövekedett az os2 népszerűsége, mivel kényelmesen használhatóvá váltak rajta az akkori megszokott win programok,
2. viszont ugyanezért valahogy nem nagyon terjedtek a natív (os2) programok (mondjuk ennek más oka is volt: egyébként sem fejlesztettek rá nagyon), mivel a win16 (és DOS) progik kiválóan működtek os2 alatt is, tehát ez egyben öngól is volt..(arról nem is beszélve, hogy az IBM fizetett is az MS-nek minden winos2 példány után – de ez más téma, erről inkább a mostani Novell-MS affér jut eszembe, és az, hogy ki fog ezzel megint jól járni..)

Az óriási különbségek viszont az itteni dologgal kapcsolatban ezek:
1. ez (Parallels Desktop) nem az Apple vagy az MS terméke
2. nem csak win-t emulál, hanem teljes gépet, tehát mehet rajta más os is (mint egyéb virtuális gépek esetében)
3. bőven van kiváló mac-es desktop program (és mára már linux-os is egyre inkább), úgyhogy teljességgel kizártnak tartom, hogy azok népszerűsége csökkenhetne egy emulációban futtatott windoz program miatt (ahogy régen sem jelentett veszélyt a „softwindows” (a win 3.1 emuláció) a mac programokra, és nem hinném, hogy a wine, a crossover, vagy a vmware, qemu stb. veszélyt jelentene pl. natív linux programokra – egyszerűen csak használjuk, ha egy _bizonyos_ _csak win-es_ programot kell futtatnunk.)
4. Továbbá a P.D. esetében a win példány független az osx-től, nem része, mint a felidézett múltbéli történetben.)
5. Napjainkban a virtualizáció a mindennapok része – minden irányban (tehát eléggé a kiegyenlítődés felé vezet).

Szóval szerintem ez jó dolog.

(+Végülis – többek között – nem azért váltott az Apple Intelre, hogy „szomszéd Pistike” (értsd: átlag win felhasználó) mac-en is tudja használni „kisded játékait” (akár Bootcamp, akár (az emulált és a valódi processzor azonossága miatt) jó sebességű és kényelmesen kezelhető emulátorok (pl. Parallels) segítségével), és így több Apple gépet vegyen a nép? :) )

Más:

Ez a Parallels cucc szerintem elsősorban a win4lin-re jelenthet veszélyt Linux-on (vagy a crossover-re, ha eltekintünk attól, hogy ehhez (P.D.) kell windóz, ahhoz meg nem (dehát nem tekinthetünk el)- wine-ra szerintem nem jelent veszélyt, mert az „ingyér” van és más kategória, a vmware pedig csak dobozban futtat, csakúgy, mint a qemu (és ezek is ingyenesek)).

Az okfejtésedböl nekem az jött át, hogy ezt a céget valaki fel fogja vásárolni. :-)
Elvégre, ha ennyire jó, akkor bárkinek jól jöhet.
Microsoft, Apple, Novell, IBM, RedHat…”

Az új Parallels beta-ról bővebb infók itt.

Play

Parallels For Mac 3036: Windows programok Mac Os X-ben” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Sajnos nem a szoftverellátottság az ami visszatart a Macektől, hanem az elképesztő áruk. Jelenleg egy 1700Mhz-es Celeron előtt csücsülök 512 rammal, meg Geforce 2-vel. Egyszerűen nincs pénzem jobbra. Ha pedig már választanom kell, hogy 100.000 körül milyen gépet veszek, akkor sajnos a Mac kiesik, mivel egyrészt ilyen áron csak igen kicsi teljesítményű jöhet szóba, ráadásul PC-n már kiismerem magam.

  És mit is akarok ezzel mondani? Azt, hogy kis hazánkban majd csak akkor fog igazán terjedni a mac, ha olcsóbb lesz, mint egy PC. Az emberek nem szeretnek új dolgokra váltani, akkor pedig főleg nem, ha ez még drágább is. Szerintem nem az ilyen emuláló programokra kellene koncentrálni, hanem kitalálni a fentebb leírt problémára valamit. :(

 2. En nem feltetlenul ertek veled egyet smv! Szerintem igenis van tere a macnek, a mac filozofianak. En egyszeru emberekkel dolgozok, egyszeruek az informatikahoz. Ok klikkelni akarnak, es azt hogy mukodjon. Windows, PC eseten csak szivas van. Persze ha mar sokat lattal, sokat szivtal kiismered magad. Erre nem mindenkinek van ereje es turelme.

  Jon a vista. Gondolom tudod… azt is hogy milyen gepekre szanjak. Ez a jovo… hullamzo 3ds kutyuk mutyuk. A kulonbseg, hogy ez a hullamzo kutyu mutyu egy resze, de mindenkepp az uptodate OS megy az en 5 eves 100eHuFot ero macemen is… es fog is ha megjelenik a leopard.

  Utolso kerdeskent pedig hasznaltal mar macet? Lattad mar stb? Az embereked megfogja ha hasznalhatjak. Ez tendencia. Es hiddel ha vmi jo, az ember akkor megfizeti az arat.

  Csak ennyi hozzafuzni valom volt a kommentedhez! :) Es persze udv a blogon!

 3. Értem én, hogy a Vista se az én vasamra készül, és 1 vacak oprendszer miatt nem is leszek hajlandó frissíteni.

  Viszont fel is tennék egy nagyon hülye kérdést. Egy-egy macOS verzió nagyjából milyen régi mac gépeken megy jól?

  És, hogy láttam-e? Természetesen. Azonban annyira nem ástam bele magam a működésébe, hiszen csak pár órát tölthettem el előtte, és azt is netezéssel kellett eltöltenem… Az mindenesetre tuti, hogy gyönyörű. :) (És ismét csak hangsúlyozom: bármilyen jó is, drága. A Mercedes is kenterbe veri a szuzukit, mégis többen mászkálnak szuzukival)

  Mindenesetre azért álmaimban nekem is macem van. :) Talán majd egyszer, egy szebb világban… :(

 4. hehe, ha gondolod, ajanlom neked a mactracker oldalat (van windozos kliens is) ami vegulis egy program ami az eddig kiadott maceket gyujti ossze minden parameterevel. Ott van olyan kategoria hogy tigeres oprendszerek. De a mostani Tiger barmilyen maces gepre felmegy amin van firewire csatlakozo (pici haxal olyanra is amin nincs) Tehat G3mas (50-60eHuF) kategorias gepektol kezdve. A nagy gond a memoria szokott lenni. Mert igen, a mac os x, nagyon eszi, es regi gepekbe 512 vagy megtobb ramot nehezkesen lehet beletoszni.

  Ha nemi penzt raaldozol, megsugom neked, hogy a vista bemutatasa utan minden boldog boldogtalan PPC-s gepeke fog arulni fillerert… Mert az inteles a „jovo”. Ha akkor JO ARON beszerzel egy viszonylag hasznalhato g4es kis gepet, azon kielheted magad meg 1 evig legalabb. (leopard G4tol felfele tamogat mindent).

  Ennyit okossagkepp :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük