Aki elég széles körűen használja az internetet, az ismerhet már sok weboldalt, vagy internetes szolgáltatást. Legyen az hivatalos social media, híroldal, illegális torrent site, vagy technológiai cégek, mint a Google, Microsoft vagy az Apple. Pénz, befolyás, innováció, vagy piaci kapitalizáció alapján már rengetegen sorolták listákba ezeket a cégeket. Most viszont valami igazán egyedi módon sikerült csoportosítani az internet fontosabb pontjait. Egy térképre.

A szerző, Martin Vargic egy régimódi földgömb szerű térképet rajzolt az internetről. A nagyobb szigetcsoportok hasonló funkcionalitású oldalakat jelképeznek, de vannak kisebb elszigetelt szigetek is. Ahogy egy domborzati térképen a “nagyokat” itt is nagyobb kiírással láthatjuk, a kisebb internetes pontokat pedig kisebbel.

map_of_the_internet

A kép hatalmas, és nagyon részletes. A teljes méretű kép 4827 × 3206 pixel nagyságú és közel 20MB méretű. A tékép négy sarkában pedig egy igazi térképnél megszokott listába szedett jegyzeteket láthatunk a térképen megjelenő adatokról. A térkép megdöbbentően részletes, és külön részt szentelnek a pornó és torrent tartalmaknak, amik ugyebár tabunak számítanak a legtöbb közösségben, mégis jól látszik mekkora részt foglalnak az internet térképből.

map_of_the_internet_2_0__by_jaysimons-d781bst

A térképet szabadon letöltheti bárki, de megrendelhető poszterként és pólóként is a http://www.halcyonmaps.com oldalon.