Időfutár – harmadik évad

Befejeződött az Időfutár hangjáték harmadik évadja is. Nagy örömömre úgy tűnik nem csak nekem okoz kellemes szórakozást ez a műsor, hanem sokaknak. Persze én nem tartozom a célközönséghez, mégis gyermek lelkem nagyon élvezi ezt a fajta magyar műsort. Ahogy eddig is, most is szeretnék némi saját véleményt megosztani erről az évadról is veletek.

Vátozások

Az idő futár kezdi kiforrni magát, kis egyszerű projecből híres és kultikus műsorrá kezd válni. Egyre több és több híres színész tűnik fel, egyre több szereplő is képviselteti magát a történetben, és egyre több a műsorhoz köthető egyéb tevékenység. Egyéb tevékenységek alatt én a facebook írásokat, megjelent könyveket, iskolai promóciókat, felolvasó esteket, és egyéb szociális eseményeket értem.

Én ennek nagyon örülök, mert ez további lökést adhat a műsornak és a műsorszerkesztésnek.

Sajnos a változások kapcsán viszont egy számomra negatív dolgot is meg kell, hogy említsek. Sándor hangját. A jelenlegi Sándor hang is tökéletes, sőt sok esetben lehet jobb is, mert dinamikusabb, viccesebb és ezáltal több színészi játékot képes a karakterébe csempészni. Ennek ellenére nagyon más, mint a megszokott karakter. Nekem legalábbis ez kitűnik. Más karakterek hangjai is cserélődtek már a műsor kezdete óta, de ezek a hangok valahogy engem nem érintettek olyan mélyen mint Sándor.

1890459_612789908797064_1126799117_o

Technikai gondok

Szerintem mindhárom rész kapcsán megemlítettem a technikai gondokat. Sajnos a harmadik évad ebből a szempontból kész katasztrófa. Én ugye Frankfurtból élvezem a műsort, és megszoktam a podcast feliratkozást. Az első néhány epizód után teljesen elérhetetlen volt a műsor podcaston keresztül. Nekem a hivatalos weboldalon keresztül sem sikerült az adásokat meghallgatni. Egyetlen reményem végül a facebook oldalon közzétett “MIX” gyűjtemény volt. Nekem úgy tűnik, hogy egy rajngó, de mindenképp egy kedves hallgató összegyűjtötte a héten bemutatott részeket, és azt publikálta egy zenei megosztó oldalon. Én is onnan töltöttem le őket.

Ez viszont katasztrófa. Értem én, hogy rádió, reklámok, és emiatt a lényeg a rádiós hallgatottság. De könyörgöm 2014-et írunk. Legyen a műsorban bujtatott reklám. Igyanak coca cola-t, legyen Nike cipőjük, iPadjük, és a többi. Sejtem, hogy a sok kreatív színházi készítő között nincs meg az a szakmai stáb, aki gondoskodna arról, hogy megfelelő és megbízható formában lehessen publikálni az adásokat. Ezt viszont meg kell oldani. Remélem a jövőben sikerülni fog.

Régebben mindig automatikusan letöltötte az iPhone az aktuális részt, és amíg beértem dolgozni, meghallgattam a napi epizódot. Most viszont rendszeresen nézegetnem kellett a facebookon, mikor jelenik meg a heti mix, és szépen hétvégi vasalás alatt hallgattam az eseményeket tömbösítve.

A harmadik évad

Minden eddiginél pörgősebb és izgalmasabb a harmadik évad. A kis csapat három részre szakad, és az időben három különböző kort járnak be. Nagyszerű bújtatott történelem óra ez. Szerintem rá akartak tenni egy lapáttal a második évadban bemutatott szerkezetre. Ez sikerült is, és szerintem ebből az időutazós koncepcióból kihoztak mindent.

Mivel nem én vagyok a célközönség, ezért mindenképp meg kell említenem, hogy a rengeteg szereplő, és különböző korok kommunikációját lehetővé tévő “féreglyukteló” számomra sokszor kusza volt. Milyen időben is járunk, ki, kivel mit is beszél. Mi csak visszaemlékezés, mi valósidejű. Plusz tényleg rengeteg a karakter. Ennek ellenére élveztem a harmadik évadot is.

A történet továbbra is csavaros és kérdésekkel teli, a hangjukat adó színészek, pedig nagyon jól játszanak.

idofutar2_borito_nyomdai

A negyedik évad?

Én biztosra veszem, hogy lesz negyedik évad. Legyen is. Remélem, hogy az írók újra előveszik az első évadban megismert stílust. Lassú puhatolózó és kimért ütemet. Emlékszünk még a skype beszélgetésekre, a smile hangokra, a levélírásokra? Szerintem ez a hihetetlen érdemes kommunikációs forma teljesen kiveszett a “féreglyuk” telefon megjelenése óta. Sándor karakterét nagyon jól felépítették az írók. Senki se tudja igazóból ő kicsoda, és micsoda. A sok őszinte, és jól ismert karakteren túl szerintem izgalmas lenne rá fókuszálni. Sándor kicsit eltávolítani a hősök mellől, és lépésről lépésre megfejteni azt, hogy ő kicsoda, és miért is van itt.

A nyomozás pedig visszaadhatná az írott kommunikáció élményeit. Másik fontos szál az első részből megismert öltönyös bagázs, a Bujdosóné és felemásszerű, illetve az Archon. Már tudjuk, hogy van az időn is átölelő titkos összeesküvés, viszont ezen túl nem igazán tudunk semmit. Izgalmas lehetne, ha hőseink szembe mehetnének ezzel a megfoghatatlan erővel, és nem csak állandó áldozatai lennének ennek a társaságnak.

Utolsóként hagytam a képi megjelenést. Emlékszünk még a második évadhoz készített karakter rajzokra? Hihetetlen jók voltak. A facebookon a harmadik évadhoz rengeteg korabeli információt és képet mellékeltek a készítők. Én viszont tovább mennék. Érdemes lehetne minden héten kihozni egy rajzot, ami valahogy bemutatja az aktuális történetet cselekményét. Szerintem hihetetlen sokat tudna hozzáadni ez a rajzos leírás a hallottakhoz.

Végszó

Az időfutár szerintem a harmadik évadra beérett, már nem csak egy kísérleti project, elkezdtek vele kapcsolatban nagyobb terveket szőni. Én a kezdetek óta élvezem, és remélem, hogy sokáig élvezhetem. Úgy érzem nagyon kreatív emberek készítik, akik mernek űj dolgokhoz nyúlni. Remélem ez a jövőben is így lesz. Sajnálom, hogy ezekre a közönség találkozókra én nem juthatok el. Talán a jövőben akár ezekről is lehet majd rövid videós, vagy audio összeállítás. Addig is jó pihenést és készülődést az új évadra. Herman Flórát pedig külön üdvözlöm.

Időfutár – harmadik évad” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük