localepurge – hasznos szerszám helyhiány ellen

A Debian Sarge tartalmaz egy hasznos kis csomagot, amellyel kordában lehet tartani a rendszeren elburjánzó lokalizációs fileokat és man oldalakat. Talán nem is gondolnánk, de alapértelmezett telepítés esetén akár száz vagy több megabyte-nyi ilyen adat is fel tud halmozódni a rendszerünkön. Erősen valószínű, hogy a sok-sok nyelvi csomagból, man oldalból nincs mindegyikre szükségünk (pl. tradicionális kínai UTF-8-ra valószínűleg kevés magyar ember vágyik).

A localepurge megoldja a felesleges lokalizációs adatok (automatikus) eltávolítását. Ha a rendszerünkre csomago(ka)t telepítünk, akkor a telepítés befejezése előtt automatikusan meghívódik a localepurge, és eltávolítja az általunk feleslegesnek ítélt fileokat. Nézzük a használatát:

Sarge alatt a telepítése egyszerű:

$ apt-get install localepurge

A telepítés után válaszolnunk kell néhány egyszerű kérdésre:

  • A képről megtudhatjuk, hogy a localepurge minden olyan locale filet el fog távolítani a rendszerről, amelyet nem adunk meg a következő pontban. Válasszuk ki a nekünk szükséges locale-okat.
  • Angol…
  • Magyar…
  • A telepítő megkérdezi, hogy a felesleges man oldalakat is törölje-e… Igen…
  • Akarunk-e értesítést kapni, ha új locale-ok érkeznek a rendszerünkre? Válaszoljunk ízlés szerint. Alapértelmezetten nem szükséges…
  • A localepurge ki tudja írni az egyes csomagok telepítése után a felszabadított hely méretét. Kiírja? Alapértelemzés: igen.
  • Két módon tudja a localepurge kiszámítani a felszabadított hely méretét. Egy gyorsabb, de kevésbé pontos módon, vagy kicsit lassaban, de pontosabban… Melyikre van szükségünk? Az alapértelemezés a pontosabb számítás (igazából tizedmásodpercekről van szó, érdemes az alapértelmezést hagyni)
  • A localepurge ki tudja írni, hogy milyen fileokat töröl, de ez több csomag esetén hosszú képernyőkimenetet eredményez. Szeretnénk, hogy kiírja? Alapértelemezés: nem. Nincs is rá szükség… Ezzel végeztünk is…

A telepítés után kézzel futtatva meg is lesz az eredmény. Megszabadulhatunk egy halom sohasem használt filetól…

(2400MHz 48C) root@alderaan:/home/trey $localepurge
localepurge: Disk space freed in /usr/share/locale: 109778K
localepurge: Disk space freed in /usr/share/man: 1940K

Total disk space freed by localepurge: 111718K

Ezek után már nem kell kézzel futtatni a segédprogramot, mert automatikusan meghívódik minden csomagtelepítés után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük