Lingon – Launchd szerkesztése Mac Os X alatt

A Mac Os X ugyebár egy BSD/Unix alapokon nyugvó átdolgozás. Mint minden unix alapú rendszer a Mac Os X is használta a CRON nevű időzítő alkalmazást, service-t. A Mac Os X 10.5 Leopard verzió óta az Apple egy új, launchd szolgáltatást vezetett be az alkalmazások, service-k ütemezésére ez pedig a launchd. Azaz indító démon.

Az Apple úgy érezte kinőtte e cron egyszerű szerkezetét, és bonyolultabb kezelésekhez inkább új technológia fele néz. Talán nem is volt rossz ötlet, de meg kell szokni eme változásokat.

Először is nézzük miben más a lanuchd. Míg a cron-ban csak időbeli ismétlődéseket lehetett beállítani, úgy a launchd, tud több mindenre figyelni. Egyes service-khez megadhatjuk, hogy időben mikor hajtódjanak végre, fussanak le, vagy milyen időközönként. Eddig ugye ezt tudja a cron is. Innentől jön az izgalmas rész. Ugyanis a launchd-ben lehetőségünk van scriptek/servicek indításának megadására a rendszer bootolásához, volume montolásához, egy megadott file módosulásához (például config file módosul indítsa újra a service-t is automatikusan), illetve ha egy megadott folder-be file vagy más folder kerülne.

Ezen túl visszaköszön a SUN Solaris 10 esetében megismert SMF service-knél megismert healty monitoring, azaz a service státuszának monitorozása és hiba esetén automatikus javítása is, mivel lehetőségünk van a launchd esetében is választani azt a lehetőséget, hogy amennyiben a process leállna a launchd azonnal indítsa is el.

A másik nagy különbség, hogy a cron-al szemben, hogy a launchd definíciók XML-ben vannak tárolva. Ezen XML-ek kezelésére és könnyed módosítására viszont van egy nagyszerű grafikus tool. A neve Lingon.

A program alapból kilistázza nekünk az összes launchd file-t, értelmezi is az alap XML definíciókat, amiket átírhatunk, illetve az Expert mód bekapcsolásával magunk szabhatjuk testre az XML kódot.

Egy gyors és egyszerű tipp a TimeMachine mentési periódusának megváltoztatására. Nyisd meg a Lingon-t. Válaszd ki a System Deamon-ok közül az com.apple.backup-auto nevűt. Kattints a jobb alsó részben az expert gombra. Ekkor látod majd az XML definíciókat. Keresd meg a végén a key StartInterval integer 3600 részt. A 3600as szám jelöli a gyakoriságot másodpercben. Azaz a default 3600 = 1 óra, azaz óránként fut le a TimeMachine Backup. Ezt a számot átírva és a rendszerünket újraindítva definiálhatunk tetszőleges mentési periódust. Amennyiben szükséges a visszaállítás ezt az értéket írjuk vissza az eredetire.

A lingon tool ingyenesen elérhető itt.

Lingon – Launchd szerkesztése Mac Os X alatt” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük