DNS server tesztelése – DNS Performance Test

Ha már tudjuk, hogy ürítsük ki a DNS cache-ünket, akkor itt az ideje, hogy DNS servereinket teszteljük is, mennyire jó, vagyis gyors. Miért fontos, egy gyors DNS server? Hát először is, mert minden féle átlagos hálózatos forgalom egy DNS lekéréssel kezdődik. Tehát ha a http://blog.xorp.hu oldalt szeretnénk elérni egy böngészőbe, akkor a böngésző először intéz egy kérést, hogy megtudja a blog.xorp.hu host IP címét. Amíg ez az IP cím nem jön vissza a DNS servertöl, addig vár az egész böngésző.

Ez a DNS kérés ideje tehát meghatározza a tényleges weboldal letöltését, hisz amíg ez az IP információ nem érkezik meg, addig a tényleges kommunikáció létre se jön. Ez olyan mintha valaki el akarna menni a postára átvenni a küldeményét, és tudj a 8-as számú postára kell mennie. Így szépen nekilát utánanézni hova is kell mennie pontosan és mikor megvan a szükséges információ csak utána indul el a csomagért.

Ugyan ez a helyzet itt is. Persze ha gyors a DNS serverünk nem jelenti azt hogy a tényleges adatkommunikáció is gyorsabb lesz. Az előző postás példához visszatérve, hiába tudjuk meg a címet gyorsan, ha utána vesztegelünk az úton egy dugóba.

Viszont a teljes kommunikáció egy része, a DNS lekérdezés, ami akár lehet lassú is, ami kihathat a hálózati, interntes aktivitásunkra. Többnyire akkor érdemes ilyenekben gondolkozni, ha böngészés, ftp-zés, egyéb hálózati kommunikáció előtt pár másodpercig semmi nem történik, majd hirtelen bejön minden.

Mac Os X alá találtam egy nagyszerű programot erre a célra. A neve is sokat mondó: DNS Performance Test. A tool megnyitását követően egy START gomb fogad minket. Ezt lenyomva indul is a teszt, és random mód, nagy weboldalak host neveinek DNS lekérdezését indítja el a program a számítógépünkről. Két lehetőségünk van követni a teszt erdményét Van egy grafikus nézet, ahol egy diagram rajzolja az változó értékeket, illetve egy összegző képernyő, ahol szöveges információkat értékeket, átlagokat láthatunk, és persze itt láthatjuk, hogy DNS serverünk, illetve a hatékonyságának értékelése OK, vagy prety bad. Átlagos értékeket nézve, a teljes másodperc feletti számok azt tükrözik, hogy általában egy másodpercig csak várunk minden beütött weboldal előtt, hogy a tényleges weboldal betöltődése megtörténjen. Ami valljuk be elég ciki.

Jó tesztelgetést. A tool ingyenesen elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük