Keycard: Bluetooth kulcs az iPhone-ból

Ha valakinek van iPhone-ja, illetve OSX rendszert használ, akkor adja magát a lehetőség, hogy az iPhone segítségével azonosíthatja magát. Persze az igazán kifinomult megoldás az lesz, amikor a gépek, és a mobil eszközök is támogatják majd az NFC technológiát, és ez a fajta azonosítás elterjed majd az operációs rendszerek esetében is. Viszont vizsgáljuk meg, milyen lehetőségünk van az iPhone Bluetooth képességével egy új szintű biztonság kialakítására.

A koncepció

Nem új keletű az elképzelés. Több mint valószínű, hogy olyan Apple gépünk van, amiben már van beépített Bluetooth adapter. Illetve az iPhone is rendelkezik Bluetooth képességgel. Amennyiben mindkét eszközön aktiváljuk, abban az esetben az OSX gépünk érzékelni tudja az iPhone közelségét. Egész pontosan, hogy elérhető-e a Bluetooth körzetében az iPhone vagy nem.

Amennyiben az iPhone ott van velünk a rendszer nem lockolja le magát, amennyiben viszont felállunk, és az iPhone kiér a gépünk Bluetooth sugarából abban az esetben a rendszer automatikusan lezár. Természetesen, mikor megint visszaérünk Bluetooth kapcsolódási távolságba, az OSX megint feloldja magát, és hozózárérhetünk a rendszerhez.

KeyCard

A Mac App Store-ban hivatalosan elérhető program a fenti működést akarja megvalósítani. Természetesen ez még első kiadás, és eléggé bugos. Ennek ellenére én látom benne a fantáziát, és azt, hogy a csoport hamarosan igazán használható megoldást fog ebből készíteni.

Nézzük, hogy is működik. Először is vásároljuk meg. Ezek után indítsuk el. A tool meg fog jelenni a felső menübárban.

keycard1

Itt ki választhatjuk, melyik iOS, vagy egyéb bluetooth eszköz az, ami jelenléte irányíthatja az alkalmazást. Biztonság kedvéért, egy négy jegyű kódot is megadhatunk, hogy kézzel is fel tudjuk oldani azt.

Ezek után már tesztelhetjük is. Felállhatunk és elsétálhatunk, vagy kikapcsolhatjuk a Bluetooth-ot.

keycard2

Amennyiben visszakapcsoljuk a Bluetooth-ot, vagy újra visszamegyünk a gép közelébe, automatikusan felold a gép.

A hibák

A jelenlegi verzió ahogy írtam az 1.0. Sajnos az én esetemben is kijött az, hogy a Bluetooth jelerősséget nem lehetett tetszés szerint beállítani. Így 10 méter távból sem volt hajlandó lockolni a képernyő, mert valamilyen minimális jelen elérhető volt neki az iPhone. Sajnos amennyiben teljesen kikapcsoltam a Bluetoothot, akkor is meglepően nagy késleltetéssel kapcsolt a KeyCard.

A másik nagy hiba számomra az a 4 számjegyű feloltó kód. Manapság ilyen piti dolgot már nem szabadna engedni. Elég lenne, ha a KeyCard meghívná a rendszer képernyő zárolásának parancsát. Ezek után a normál jelszavunkal feloldhatnánk, mint a normális OSX esetében.

Ennek ellenére a program nem rossz. Ez a két dolog pedig bízom benne hamarosan javítva is lesz. Aki szintén lát benne fantáziát, az jelenleg 7$-os bevezető áron megvásárolhatja.

Alternatív Hack

Ahogy írtam az ötlet régi vágású. Létezik egy Proximity (http://code.google.com/p/reduxcomputing-proximity/) tool, ami hasonlóképpen működik. Itt szintén párosíthatunk egy bluetooth eszközt. Majd beállíthatjuk, hogy milyen script fusson le hatótávon belül illetve azon kívül.

proximity1

Természetesen itt van a két script is, ami a kívánt hatást idézi elő:

inrange

tell application "System Events"
tell security preferences
set require password to wake to false
end tell
end tell

tell application "ScreenSaverEngine" to quit

outrange

tell application "System Events"
tell security preferences
set require password to wake to true
end tell
end tell

-- start screensaver (which locks the screen)
activate application "ScreenSaverEngine"

Keycard: Bluetooth kulcs az iPhone-ból” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Szia!

  A scriptes megoldást próbáltam 10.8.2 alatt, de nem találja az Applescript a ScreenSaverEngine-t. Hol találom?

 2. Hi,

  jogos. Sajna 10.8.2 alatt nekem sem talalta igy.

  Probald meg az utolso sort kicserelni erre:

  tell application „/System/Library/Frameworks/ScreenSaver.framework/Resources/ScreenSaverEngine.app/Contents/MacOS/ScreenSaverEngine” to activate

  Remélem így már jó lesz.

  MiszteX

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük