Wayteq xBook 60w, az ebook reader

Mióta az eszemet tudom vagy még inkább, mióta csak megtanultam, nagyon szeretek olvasni. Egyszerűen hozzátartozik a mindennapjaimhoz, és kikapcsolódásban, szórakozásban minden mást megelőz. A lakásban, ahol élek, is majd minden helyiségben fel lehet lelni egy nyitott könyvet. Több kedvenc is van, amiket többször is elolvasok. A könyvek viszont nem csekély méretet és súlyt képviselnek, az árukat pedig manapság inkább ne is említsük. Lehet persze olvasáshoz okostelefont vagy tabletet használni, de hamar le fog merülni, mert a display folyamatosan üzemel. Aki egyébként is szereti a technikai dolgokat, annak egy e-book reader a tökéletes választás. De milyen? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Wayteq xBook 60w, az ebook reader

Régi vízióm, hogy de szép is lenne, ha a teljes könyvtáramat magammal hordhatnám. A XXI. század elhozta ennek az álomnak a beteljesülését is. Sikerült szert tennem egy e-book olvasóra, és erről szeretném megosztani a tapasztalataimat. Először nézzünk meg pár általános szempontot, amivel napjaink e-book olvasói általában rendelkeznek.

– kicsik (jellemzően 6″-osak, bár létezik 5″ vagy 7-8″-os is)
– könnyűek (180-400 gramm közé esik a súlyuk)
– sokáig bírja újratöltés nélkül
– nem fárasztja a szemet
– egyszerű a kezelhetősége
– igény szerint testreszabható az olvasás
– támogatja az elterjedtett e-book formátumokat
– opcionálisan vannak extra szolgáltatásai (pl. WiFi)

Napjainkban az olvasni szerető közönség számára az Amazon Kindle e-book reader sorozata talán a legismertebb. Kétség sem fér hozzá, szép darab. Én is szemeztem egy ilyennel jó ideig. Azonban, mint tudjuk, csodák nincsenek:  ezek 35-36 ezer Ft-os ártól indulnak, és meglepetésemre nem bővelkednek a különböző ebook formák támogatásában. Igaz, az Amazon megteszi azt, hogy nem támogatott formát nekik elküldve ők visszaküldik mailben az olvasójuk által is támogatottat. Ám ez kicsit körülményes: ha olvasni szeretnék, akkor a papírkönyvet csak föl kell emelnem, és olvasok. Valami hasonlót vártam el, mikor a kínálatot böngésztem. Így esett a választásom egy aránylag újonnan megjelent készülékre, melynek a márkája talán inkább az GPS navigációs eszközök kapcsán ismert. Ez a Wayteq xBook 60W.

 

Mit látunk, mikor kinyitjuk a dobozt?

A dobozban nincs túl sok minden, már persze az olvasón kívűl: egy manual, egy USB töltőkábel, melyhez azonban nincs 230V-os dugó, tehát alapból csak USB-ről tudjuk tölteni. Ami viszont egy igazi pozitívum, hogy jár vele egy műbőr tok, amely azonban igényes kialakítású, és elég merev ahhoz, hogy megóvja a sérülésektől a készüléket. Szintén kedves dolog a gyártó részéről, hogy leszerződött a Colibri e-book forgalmazóval (http://dev.colibribooks.net/) és az eszközön előre feltöltve máris 264 darab magyar nyelvű könyvet találunk, javarészt szépirodalmi jellegűt, de pl. Karl May Winnetou-ja is megtalálható.

 

WayteQ_xBook_60w_50504ce3dde9b
 

Az olvasó bemutatása

A készüléken található egy alsó gombsor, ill. mindkét oldalt a kereten a lapozógombok. Alul, balról jobbra haladva a következő gombok helyezkednek el: Home gomb (mely a főképernyőre tesz minket vissza), Menü gomb (mely bármely funkcióban megnyomva egy helyi menüt hoz fel), az irányítógombok, középen az OK-val, a Vissza gomb, és végül a Frissítés gomb. Miért van szükség erre az utóbbira? Itt kívánkozik egy rövid magyarázat. Az e-könyv olvasók túlnyomó többsége egy ún. e-Ink (e-Tinta) technológiát használ. Mi az e-Ink? Itt most a Wikipédiáról fogok idézni:

„Az E Ink az E Ink Corporation által gyártott elektronikus papír-változat. Ezekben a kijelzőkben titán-dioxid részecskék mozognak színezett szénhidrogén-alapú olajjal töltött mikrokapszulákban. Attól függően fehér vagy fekete egy képpont, hogy a panel látható oldalán a titán-dioxid részecskék, vagy az olaj van túlsúlyban, hiszen a két anyag fényelnyelő tulajdonságai lényegesen különböznek egymástól. Ha az elektródák képelemenként képesek egymástól eltérő feszültségre, a képtartalom nem csak egész felületén teljes fehéret és feketét jelentheti, mert a pixelek egymástól eltérő állapotot is felvehetnek. Ennek eredménye, hogy a kijelzőn értelmezhető információ jelenik meg. Ezeknél a kijelzőknél elég volt a panel egyik (alsó) oldalán elhelyezni az elektródákat, mert a fehér színű részecskéket elég volt a fekete színt adó olajban alulra vonzani.Az E Ink Corporation jelenleg pozitív töltésű fehér és negatív töltésű fekete pigmentrészecskéket is alkalmaz, melyek átlátszó folyadékban változtatják az elektromos töltés hatására a helyzetüket – ilyen kijelző található a Sony és az Amazon könyvolvasóiban is.”

A Frissítés gomb azért kellhet, mert ennél a technológiánál előfordulhat, hogy „szellemkép” marad a képernyőn. Ez nem zavaró, de a „vájtszeműek”‘ a gombbal ezt eltüntethetik. Ez azt is jelenti, hogy alapállapotban gyakorlatilag nem fogyaszt energiát az eszköz, csak lapozáskor (szemben az LCD-vel, ami folytonosan igényel tápellátást). Így ezek az eszközök átlagos használat mellett (olvasás) jó esetben 1-2 hetet is kibírhatnak egy töltéssel akár. Mindemellett a szemet nem fárasztja, nincs vibrálás és végül mivel a háttér majdnem fehér, nagyon hasonló az élmény a papírkönyv olvasásához. Az is levonható a fentiekből, hogy ez NEM érintőképernyős eszköz, igaz, a könyv lapozásához sokkal jobban kézre is esik a két lapozógomb. Az eszköz fogása egyébként kifejezetten kellemes, és a maga 210 grammjával könnyű is.

 

Miért ez a típus tetszett meg?

– nagyon sok formátumot támogat (TXT, PDF, EPUB, HTML, RTF, PB2, CHM, ZIP/RAR, DJVU, MOBI, DOC, XLS, FB2, OEB, TRC, PRC)
Az első tesztek során mindegyik támogatott formátumot kipróbáltam, és a kb. 20 könyvből egyetlen egynél produkált ékezethibákat)
– eszméletlen jó a testreszabhatósága (24 féle betűméret, sorköz és margó állíthatóság, 5 gyári betű típus, de képes kezelni Windows-os truetype fontokat is)
– ugyan nem ez a fő rendeltetése, de van benne mp3 lejátszó, és olvasás közben én szívesen hallgatok zenét
– nagyon szimpla a kezelése
– ötödével kerül kevesebbe, mint egy Kindle

A könyvek az eszközre juttatása sem lehetne ennél egyszerűbb: USB-kábellel összekötjük a PC-nkel, az felismeri cserélhető meghajtóként, odamásoljuk a könyvet, és kész. Az xBook „könyvespolcán” már meg is jelenik az újonnan felmásolt könyv. Nem írja a manual, de sikerült pár trükköt is begyűjteni a fórumokról:

 

Egyedi betűtípusok használata:

– a beépített tárolón hozzunk létre egy „Fonts” nevű mappát, és ide másolható bármilyen truetype font (akár a C:\Windows\Fonts mappából is a PC-ről)

 

Szótár használata:

Az eszköz képes szótárt használni, akár a könyvből is fordítani, de csak szótár alkalmazás van rajta, szótár fájlt nem adtak hozzá. Ez azonban könnyen orvosolható.

– a beépített tárolón hozzunk létre egy „Dict” nevű mappát
– a következő oldalon találunk szótárfájlokat: http://abloz.com/huzheng/stardict-dic/freedict.de/
– ezeket csomagoljuk ki (7zip-pel pl.) elsőzör a .bz2-t, majd a .tar-t
– a kapott fájlokat másoljuk az eszközön létrehozott Dict mappába
– indítsuk újra az eszközt
– a szótár alkalmazásban megjelennek a szótárak

 

Apró negatívumok: támogatja a PDF fileokat is, ám – bár ez talán nem is készülék hibája, hanem az A4-es PDF-eké), kicsik a betűk, és itt sajnos csak a teljes oldalon tudunk nagyítani, így viszont lelóghat a displayről. Ha nagyobb számú és méretű könyvet másolunk fel rá, elképzelhető, hogy várnunk kell perceket is, a készülék ugyanis indexeli a rajta levő fájlokat. Egy adott könyv első megnyitása 5-8 másodpercig is eltart, de ezt cachelheti, mert a további alkalmakkor ez már azonnal megtörténik. A bekapcsolása és használatkész állapotba kerülése mintegy 10-15 másodperc. Úgy gondolom, ezekkel viszont együtt lehet élni, mert összességében a készülék igen gyors.

 

Extrái:

– mp3 lejátszó (fülhallgató nincs hozzá, de kipróbáltam egy itthonival, meglepően szépen szól)
– WiFi + böngésző (a böngésző igazi mazochistáknak való, a bevitel képernyőn megjelenő virtuális klaviatúráról érhető el)
– jegyzettömb (lásd az előző pont)
– szótár (ez viszont bármikor jól jöhet)

Pontos specifikáció itt: http://www.wayteq.hu/hu/xbook60w

Egy tesztvideó, akit közelebbről érdekel: http://youtu.be/c7YKLVchuYE

 

Összegzés:

Azt hiszem régen örültem már így kütyünek, mint ennek :) Számomra pontosan azokkal a funkciókkal bír, amikre szükségem van. Mivel olvasásra terveztem használni, külön öröm, hogy a spártai felület nem vonja el a figyelmemet az olvasás élményétől. A készülék kellőképpen gyors, a teszt előtt az egyetlen félelmem az volt, hogy sok idő telik el lapozáskor, és így nyögvenyelős lesz az olvasás. Szerencsére kellemesen csalódtam, igazán pörgős készülék. A beépített tárhelye 4GB, ami rengeteg, több ezer könyv elfér bővítés nélkül rajta (akinek ez is kevés, microSD kártyával bővíthető).  Aki e-book olvasó vásárláson gondolkodik, annak bátran merem ezt ajánlani, szerintem egy ár-érték arányt tekintve is kiváló terméket kap.

Wayteq xBook 60w, az ebook reader” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Sok sikert hozzá Tamás. Bár az előzetes beszélgetéseinkből már mindent tudtam, örülök ha hozta az elvárásokat.

    Egy gyenge pillanatodban elkérném, had tudjam meg milyen nem tableten olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük