Képregény: Kick-Ass Vol1

Egy Podcast adásban hallottam először a Kick-Ass (szörnyű magyar fordítása: Ha-Ver) című filmről. Csak passzív információim voltak, valami szuperhősös paródiáról, de semmi konkrét. Mivel én kifejezetten szeretem a szuperhősös filmeket, ezért kicsit se érdekelt ennek valami paródiája. A Kick-Ass viszont valami más. Biztos létezik a tényleges paródiája a szuperhősös világnak, de ez nem igazán az. Én innentől nem a filmmel, hanem a képregénnyel kívánok foglalkozni. A film sajnos sok dologot más hangulatba ad vissza, így könnyen gagyi paródiának tűnhet.

KickAss1

Az alap történet

A Kick-Ass nem szuperhős paródia. Bár ha csak pár képet, jelenetet lát belőle valaki, akkor tűnhet annak. Egy egyszerű kisfiúról szól, aki megunta, hogy körülötte mindenki a celebeket untánzza, és az ő értékrendjüket akarja képviselni. Tudja hogy, gyerekes képregény hősöket imádni, de ő rájuk néz fel. Ezért bár semmilyen szuper képességekkel nem rendelkezik, de maskarát ölt, és két bot segítségével járja a várost, hogy ahol tud segítsen. Az indíttatás maga teljesen nemes. Persze minden féle képzettség, és erő nélkül sokszor elverik, és van, hogy ő kerekedik felül.

Egy esetben sokan kamerázzák, és ezáltal híres lesz az interneten. Ekkor kapja a Kick-Ass nevet is. Innentől még jobban felbátorodik, ami vesztébe sodorja. Olyan emberekkel kell szembekerülnie, akik igazán kemény fiúk, és semmi esélye nincs ellenük. Ekkor lép a képbe egy másik fontos szereplő. Hit-Girl. Egy apró tíz éves kislány, aki Kick-Ass-el ellentétben kiváló harcos. Ő sem rendelkezik semmilyen szuper erővel. Csupán harcosnak lett kiképezve. A kardokkal, és a fegyverekkel is prímán bánik.

Innentől fogva lesz érdekes az egész.

KickAss2

Abszurd helyzetek

Persze a történetben foglalt helyzet, mind abszurd lesz. Számomra viszont a képregény egyáltalán nem tűnt viccesnek. Sőt. Inkább volt brutális, naturalista, és mocskos. Hiába kis gyerekek szuperhősködéséről szól, a halál és a brutalitás ugyan úgy viseli meg a szereplőket, mint akárki mást.

A képregény

Az első kötet nyolc részből áll. Van köztük, ami kicsit lapos, de a legtöbb nagyon pörgeti az eseményeket, és ezáltal megszakíthatatlan, hogy még egyet ne olvasson el az ember. Hihetetlen jól meg vannak rajzolva az alakok. Szinte mindenhol folyik a vér, és sok esetben nagyon brutális képek is szerepelnek a képregényekben.

Összegzés

Ha valaki szereti a jó képregényeket, és nem tántorítja el a brutalitás, annak mindenképp ajánlom a Kick-Ass Vol1-et. Akkor még inkább meghökkentő lehet, ha valaki nem látta a filmet. Viszonylag rövid, így egy óra, másfél óra alatt fel lehet az egészet dolgozni. Megéri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük