CleanMyMac 2

Aki OSX rendszert használ, az ismeri a UNIX-os filozófiára épülő HOME struktúrát, illetve az .APP struktúrát. Ugyanis OSX-en egy alkalmazás teljes egészében egy folder struktúra. Az alkalmazás maga egyetlen könyvtárral azonosítható, és minden része azon a könyvtáron belül fog tartózkodni. Ezáltal elegendő ezt a könyvtárat csak az Application könyvtárba tenni, illetve innen letörölni. Az alkalmazás el is lesz távolítva ezzel az egyszerű művelettel. A gond csak ott van, hogy az alkalmazás a használat során létrehozott egyedi állományokat (játék mentés, cache, temp file-k) a HOME könyvtárunkba fogja lementeni. Itt viszont az alkalmazás törlése esetén is meg fognak maradni ezek az állományok.

Egyedi Uninstall alkalmazások

Ezért lett létjogosultsága azon alkalmazásoknak, amik egy alkalmazás törlése esetében külön megkeresi a hozzá kapcsolódó egyéb állományokat, és ezekkel együtt törli az alkalmazást.

Természetesen a cache és egyéb temporary állományok takarítása az alkalmazás eltávolítása nélkül is hasznos lehet. Illetve a nagy méretű, de nem használt állományok listázása is.

CleanMyMac 1

cleanmymac1

Természetesen a CleanMyMac programnak volt egy első verziója is a fent említett problémákra. Számomra abban volt különleges, hogy hihetetlen szépen meg volt rajzolva és animálva. Az első verzió viszont tudásban nem magaslott ki a kategóriában fellelhető programok közül. Ára viszont igen borsos volt. Így kipróbáláson túl én nem is nagyon foglalkoztam vele.

CleanMyMac 2

cleanmymac2_1

A CleanMyMac maradt a régi funkcióknál, és egy még szebb és barátságosabb kezelőfelületett adott a felhasználónak. Automatikusan, egy gomb nyomásra feltérképezi a rendszerünket és kínál lehetőséget:

– User Cache file remove
– System Cache file remove
– User Log file remove
– System Log file remove
– Broken Preferences remove
– Broken Login Items remove
– iOS Software Updates remove
– iOS Photo Cache remove
– Universal Binary (remove the not necessary versions)
– Development Junk remove
– Useless Language files remove

– List Large and Old files
– Extension manager

cleanmymac2_2

Ezek a fő tulajdonságok, amik bár megtalálhatóak voltak az első verzióban, de mégszebben, még okosabban, és még kezelhetőbben elérhetőek a második verzióban is.

iPhoto Cleanup

Amiért én mégis megvásároltam, az az iPhoto Cleanup, totálisan új feature. A CleanMyMac 2 képes átvizslatni az iPhoto gyűjteményünket és kigyűjteni a valószínűleg felesleges elemeket. Persze itt nem arról van szó, hogyha nem sokat nézünk egy képet, akkor azt törölje le. DEHOGY! Semmilyen hasznos képet nem fog törölni. Viszont nem tudom, hogy mindenki tudja-e, de amikor egy képet elforgatunk, kivágunk, egyég iPhoto módon retusálunk, akkor egy új kép jön létre. Tehát letárolódik a régi (original) kép, és a szerkesztett is. Persze a könyvtárunkban csak a szerkesztett képet fogjuk látni. Speciális gombnyomás esetén pedig visszatérhetünk az eredetihez.

Így viszont hatalmas többlet mennyiségű képet fogunk tárolni. Valószínűleg felesleges, mert nem is akarjuk, hogy ezek tárolódjanak. A CleanMyMac 2 képes kiválogatni ezeket az eredeti képeket, illetve kategorizálni, hogy milyen művelet miatt lettek ezek megőrizve. Külön a forgatás miatti, külön más más módosítás miatt csoportosítva. Láthatjuk ezeket egyesével, illetve kategóriánként kis kijelölhetjük, hogy melyiktől szeretnénk megszabadulni.

cleanmymac2_3

Csak, hogy érezzük ez mennyire fontos tud lenni. 36GB-os iPhoto Library-mban 6,5GB ilyen „felesleges” kép volt.

Összesítés

A CleanMyMac 2 tehát az egyik legszebb és legfelhasználóbarátabb alkalmazás, amit láttam ebben a kategóriában. Egyetlen egy kiemelkedő tudása van, amit a konkurencia még nem tud. Ez az iPhoto Cleanup. Ez viszont egy nagyon hasznos szolgáltatás, amivel nagyon sok felesleges adattól megszabadulhatunk. Így az egész alkalmazás sok-sok gigabyte adatot takaríthat meg nekünk. Sajnos az ára 30$. Aki viszont lát benne fantáziát, annak nagyon megéri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük