Képregény: Death Note

Egyik legmélyebb anime élményemről fogok beszámolni. Szegedi László barátom ajánlotta ezt a sorozatot, viszont sokáig nem győzött meg az általa elmesélt alap koncepció. Akit esetleg a következő ajánló meg tud győzni, annak felhívom a figyelmét arra, hogy a Death Note sok féle verzióban is létezik. Van belőle élő szereplős film, anime sorozat, és képregény is. Én most az Anime sorozatról és a képregényről fogok beszélni.

death_note1

Alap koncepció

A Death Note alapvetően egy elég valóságtól elrugaszkodott, kicsit morbid és naturalista történet. Viszont aki valamilyen új, történetmesélésre, nagyon mély logikai csatározásokra vágyik, és kicsit unja a Hollywoodi filmeket, annak ez nagyon fog tetszeni. Megpróbálom felvezetni az alap történetet anélkül, hogy bármilyen spoiler-t lelőnék. A japán halál Istenek közül, az egyik halál Isten unatkozik. Ezért direkt leejt egy halál listát a földre, hogy „legyen már valami”.

Ezt a halál listát a főhősünk fogja megtalálni, aki nem igazán tudja mi is ez, de magához veszi. Otthon belelapoz, és az üres kis füzetet talál, aminek a borítójára szabályok vannak írva.

  • Annak a személynek a neve, akit beírnak a füzetbe meghal.
  • A bejegyzés csak akkor érvényes, ha a beíró ismeri az áldozat arcát. Ezért a névegyezés miatt más nem fog meghalni.
  • Amennyiben 40 másodpercen belül a halál oka is beíródik a személy neve mellé, úgy azon a módon fog meghalni.
  • Ha a halál nincs külön megadva, akkor az áldozat szívrohamban fog meghalni.
  • A halál oka után, a halál körülményei is tetszés szerint megadhatóak. Erre 6 perc és 40 másodperc áll rendelkezésre.

Természetesen főhősünk hitetlen a listával kapcsolatban, ezért kipróbálja. Amikor bebizonyosodik, hogy a lista valóban képes az általa leírt dolgokra, új fordulatot vesz az élte. A főhősünk ugyanis egy nagyon intelligens, és kifinomul érzékekkel és bámulatos logikával megáldott ember. Ezzel az isteni hatalommal felvértezve elhatározza, hogy ő fog igazságot szolgáltatni a földön, és egytitkos félistenné fog előlépni.

Természetesen meglátogatja a halál lista igazi tulajdonosa is főhősünket, aki ezek után figyelemmel kíséri a történéseket.

Harcok!

Természetesen a történet harcokban fog kiteljesedni. Főhősünket le akarják leplezni, illetve megállítani számtalan módon. A harcokat persze nem fizikai lövöldözés és kardozás formájában kell elképzelni. Ez sokkal inkább stratégiai párbaj, ahol tényekre, és feltételezésekre hazugságok egész skáláját kell felvonultatni.

A történet során mindkét oldalra érkeznek majd segítők, sokan persze csak statiszta szerepet fognak kapni, mások viszont mindent megváltoztatnak.

death_note2

Formátumok

Be kell hogy valljam, én az anime sorozatot néztem meg. Utána realizáltam, hogy létezik képregény formában is.
A valóságban készítő, Shueisha, 108 fejezetes képregényként publikálta először a történetet egy japán magazinban. Ez 2003 decemberétől 2006 májusáig szórakoztatta a közönséget. Majd élő szereplős filmben elevenedett meg a történet 2006-ban, végül pedig az erdeti történet formai világát követve, a képregény animációs filmként is megjelent. Az animációs film 37 rövid epizódban öleli fel az egész történetet.

Amennyiben valaki irtózik a japán, vagy angol szinkrontól, a sorozatot magyarra is szinkronizálták. Képregényt viszont japán és angol nyelveken találtam csak meg.

death_note3

Összegzés

A Death Note egy mestermű számomra. A rövid tömör fejezetekre osztott történet teljesen magával ragad. Állandó feszültség és izgalom kíséri hősünk minden mozzanatát. A nyers erőszak, és más manga / anime történetekből jellemző rövid szoknyás cicababák is kölcsönöznek némi ártatlan erotikát a történetnek. Az biztos, hogy ha valakinek tetszik, annak biztos nagyon fog tetszeni. Akit viszont nem köt le az ilyen fajta történet annak nem ajánlom.

Képregény: Death Note” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Én az anime sorozatot néztem meg, de egyszer egy szebb jövőben a képregénynek is neki fogok esni! Egész egyszerűen zseniális. Ennyire komoly és összetett történettel elég kevés film vagy sorozat rendelkezik.

  2. Hi,
    örülök, hogy mást is lehengerelt a történet. A képregény hihetetlen hosszú. A 108 fejezet ténylegesen egy hosszú könyvet foglal magában. Sajnos én csak fekete-fehérben tudtam megszerezni. Viszont a karakterek, és párbeszédek hűen követik az animációs filmet.

    Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük