Belső szigetelés

Nem titok, hogy az elmúlt héten belső szigetelésre adtam a fejemet. Sajnos olyan társasházban lakom, ahol a lakóközösség belátható időn belül nem fog arra áldozni, hogy az anno nem tökéletesen kivitelezett dolgok kijavításra kerüljenek. Így a megfelelő mester ember segítségével átbeszéltem a helyzetet, és elszántam magam, hogy jöjjön aminek jönnie kell. Ennek folyamatát és részleteit kívánom most bemutatni, azért hogy az érdeklődőknek ne kelljen újra és újra elmondanom.

Milyen problémák voltak?

Jómagam egy két szintes lakást birtoklok. A második szint a tetőtérben helyezkedik el. Ez okozza a legtöbb gondot. Ugyanis a kazán termosztátja a lenti szinten helyezkedik el. A fenti szint, és főleg a háló rész szinte minden fala kinti fal. Egy nagy tűzfal pedig, a lenti és fenti szoba 60%-át jelenti. Ezek a falak télen ontották magukból a hideget, nyáron pedig a meleget.

Amikor a mester emberrel elkezdtük a beszélgetést, ezt a két dolgot említettem neki. Ő akkor azt javasolta, hogy szigeteljünk. Nem az egész lakást, és nem minden falát. Csupán azokat a falakat, amik kinti falak is, és ezáltal plusz réteget jelentenek a hideggel, meleggel szemben. A másik, hogy mindkét érintett szobába egyel nagyobb radiátort vásároljunk.

Rétegek és fázisok

Lehet mások jobban képben vannak a belső szigeteléssel kapcsolatban mint én, mert én azt gondoltam, ez valami gipszkarton szerű dolog lesz. Hát nem. Gyakorlatilag tényleg új fal réteget kell építeni. Nézzük is miből áll.

Nikecell

nikecell

Több anyag is létezik, amit szigetelésre használnak. A mester ember ár-hatékonyság miatt a NIKECELL anyagot ajánlotta. Ha valaki látott már hungarocel-polisztirol lapokat, ez is olyan. Van minden féle vastagságban. Egy CM-től tíz, húsz centiméterig is lehet kapni. Ugyan ezt használják kifelé is természetesen. Viszont ha belülre akarunk ilyet, számolnunk kell azzal, hogy ennyit fogunk veszíteni legalább a belső térből. Én négy centit választottam. Amúgy érdemes megfogni, ráülni :) és már is érzi az ember hogy milyen a hideg fal, meg milyen a nikecell.

nikecell_01

A nikecell-t először szépen ragasztani kell a falfelületre. Ez egyszerű addig, amíg nagy sík felületekre kell feltenni a lapokat, és annál bonyolúltabb, minél több dolgot kell körbevágni. Legyen tetőtéri ablak, párkányok. Ilyenkor jön a kis darabokból a LEGO-zás.

nikecell_02

A Nikecell lapokat érdemes rögzíteni is a ragasztótól függetlenül, főleg ha nem sík falra, hanem tetőtéri dőlt részre, vagy épp mennyezetre akarjuk rakni. Mennyezet esetében kötelező dűbelezni. Ez a dűbelezés annyit tesz, hogy a nikecell lapok találkozásánál fúrnak a tényleges falba több lyukat, amibe egy kis műanyag nagy kerek fejű szeget vernek. Ez szorulni fog a falban, és a lapokat is odaszorítja.

dubel

Sajnos a dűbelezés elég hangos és mennyezet esetén elég sűrűn kell. Plusz a nikecell lapokat mennyezetre ragasztani is nehezebb és több emberes feladat. Ha minden megvan a ragasztónak száradnia kell. Ez legalább 12-24 óra hőmérséklettől és páratartalomtól függően. Érdemes rendszeresen szellőztetni.

Fontos megjegyezni, hogy a nikecell csiszolható is. Ami azt jelenti, hogy adott területem egy csiszoló paddal vékonyíthatjuk. Persze ilyenkor a vastagságából, és ezáltal a hőszigetelő képességéből is veszíteni fog. Olyankor érdemes, ha a nyílászárók, vagy egyéb eszközük megkívánják a helyet, és alapból is egyenetlen a falunk.

A csiszolásnál a nikecell kis golyók / hóesés formájában fog szétterülni a lakásunkon. A szél vagy a huzat is könnyedén felkapja és széthordja a lakásunkban. Erre nagyon vigyázzunk.

Hálózás

Másnap, ha megszáradt a ragasztó kezdődhet a hálózás. Ez a DRYVIT háló lesz az egész falra húzva. Egy plusz réteget létrehozva ezáltal. A háló fixen fog tartani több nikecell lapon keresztül. Így ha valahol valami enged, a háló akkor is fogni fog. A hálót is a már ismert ragasztó réteggel kell felvinni a nikecell felületére. Amikor megvan, itt újra kezdődik a 12-24 órás száradási folyamat.

nikecell_03

A háló annyira strapabíró, hogy gyakorlatilag elszakíthatatlan. Üvegszálas anyaga miatt bátran bízhatunk benne, hogy ez a felületet egybe fogja tartani az alatta lévőket.

Vakolás

Amennyiben a hálózás kész, és meg is száradt lehet kezdeni a vakolást. Fontos, hogy ezzel a réteggel már magát a fal felületet alapozzuk meg. A vakolásnak szépnek kell lenni, egyenletesen elosztottnak. A vakolat száradása után símára kell csiszolni, és ha nagyon magába szívta az új felület a vakolatot, akár új réteget is szükséges lesz felvinni. Ez megint egy vagy két nap. Mindenkit figyelmeztetek, hogy csiszolásnál olyan finom por fog keletkezni, ami mindenre kiül. Fedjünk le mindent, zárjunk be minden szoba ajtót. Még minden óvintézkedés esetén is számoljunk azzal, hogy ez a vékony finom porréteg el fogja lepni egész lakásunkat, minden edényt, ruhát, eszközt.

nikecell_04

Festés

Amennyiben a vakolás kész, tükör sima felületünk van, abban az esetben elértük azt a szintet, mintha új falunk lenne. El lehet kezdeni festeni, vagy tapétázni, vagy amit akarunk. Természetesen én a festést választottam. A fehér a legegyszerűbb szín. A legolcsóbb, illetve a leginkább olyan szín, ami elrejti a hibákat. A festésre is szánnunk kell egy, de inkább két réteget. Ennek ugyan csak van száradása. A már jól ismert 12-24 óra, hőmérséklettől és páratartalomtól függően.

Fontos megemlíteni, hogy a festés esetében is a rétegek között is van csiszolás és flekkelés. Amennyiben hibák, egyenetlenségek jönnének ki az első réteg után, azt is lecsiszolja a mester, és flekkeléssel tudja az egyenetlen felületeket még javítani. Természetesen az új réteg ebből mindent el fog rejteni.

Minden kész! Takarítás

Amikor minden kész, akkor kell majd azonosulnia mindenkinek, hogy mindenhol nikecell golyók és finom por található a házban. Amikor elkezdünk takarítani, sajnos valamennyit felszippantunk, a többit viszont csak felkavarjuk. Az pár óra alatt megint leszáll, amit megint lehet porszívózni. Mindenkit csak óva tudok inteni arra, hogy olyan illúziói legyenek, hogy ezt akkor ott bármilyen módon le tudja. A por ott marad, és még napok után is ki fog ülni a bútorra. Jó ha lelkikekben már így készülünk.

A nikecell felrakásánál, mi megjelöltük a csavarok helyét. A mester pedig felrakásnál átütötte a nikecellt, és ebbe hagyta a csavart. Persze készüljünk fel megint csak, hogy hosszabb csavarokra lesz szükségünk. A nikecell maga nem nagyon fog bírni tartani mindent, így a hosszabb csavarral is vigyázzunk mit akasztunk rá.

Vigyázz ez nem a régi fal! Sérül!

Mindenkinek felhívom a figyelmét arra, hogy a nikecell sose lesz olyan mint a fal. Úgy fog tűnni, de nem az. Ha megütjük a vakolat és a festék rajta horpadni fog. Persze nem fogjuk tudni beütni véletlenül, ne ilyen brutális dologra gondoljunk. Egyszerűen lesz ott egy horpadás, ami nem szép. Már pedig ez a fal könnyen horpasztható. Ez a legnagyobb hátránya tehát.

A másik probléma a konnektorok. Ugyanis a dobozt kijjebb kell hozni. Maga a kinti szép konnektor ajzat viszont innentől nem a beton / tégla falba fogja befogni magát, hanem a nikecell-be. Így soha nem lesz olyan strapabíró mint előtte. Ügyelni kell, hogy mikor bedubugunk / kihúzunk valamit, abban az esetben tarstunk mostantól rá az ajzatta.

Idő

Összegezzük kicsit mennyi idő is ez.

0. Nap: előkészület. Bútorokat összetolni, lepányvázni, kivinni.
1. Nap: Nikecell vágása, felrakása. Amennyiben kevés az ember és sok a felület, illetve sokat kell vágni a nyílászárók miatt plusz napokat kell számolni.

IMG_1335

2. Nap: Hálózás. Ez lehet, hogy gyorsan megvan, a száradást akkor is várni kell. Ami így egy teljes napot fog jelenteni.

IMG_1336

IMG_1340

3. Nap: Vakolás. Felvinni a vakolatot, kivárni míg megszárad.

IMG_1343

4. Nap: Csiszolás. Ha szükséges új réteg vakolat felvitele, ami megint száradás és csiszolás.
5. Nap: Festés. Első réteg. Megvárni, hogy megszáradjon.
6. Nap: Csiszolás, flekkolás, második réteg felvitele. Megvárni a száradást.

IMG_1344

7. Nap: Kész! Lehet kezdeni pakolni!
8. Nap: Leszáll megint a por, lehet megint takarítani.
9. Nap: Már annyira unod, hogy azt mondod, kész, és elkezded élvezni. :)

IMG_1349

Mit nyertem?

Ennyi kín, és szenvedés, plusz negatívum után nézzük, hogy én mit nyertem.

A két szoba körülbelül 20-20nm. A leszigetelt falfelület olyan 50nm + 20nm a mennyezet. 4cm Nikecell.

Előtte a fenti és lenti szint között kint 0 fok alatt a szintek között 3 fok különbség volt. Jelenleg ugyan nincs különbség, tehát a két szinten ugyan annyi a hőmérséklet kinti 0 fok alatt is.. 0 foknál a szobákat felfűteni 22 fokra 1 óra hossza volt hideg kazánnal. Most 35 perc. 22 fokról kikapcsolt kazánnal eddig 1 óra alatt hűltek 20 fok alá, kinti 0 fok alatt. Most 3 óra alatt érik el ugyan ezt.

Tehát a két szint ugyan úgy tartja a hőt, könnyebb felfűteni, és hosszabb ideig tartja a meleget. Persze az egyel nagyobb radiátorok is hozzájárulnak ehhez az összteljesítményhez, de a hőérzet és a számok magukért beszélnek.

Sajnos túl friss a dolog, így éves szinten megtakarításról nem tudok nyilatkozni, de jelenleg azt mondnom megérte a pénz és a kényelmetlenség.

A mester ember: Gyarmati Zoltán

Ha már írtam róla, akkor szerepeljen a mester ember maga is. Zoli teljes egészében koordinálta az egészet. Minden esetben felajánlotta az összes alternatívát, és megmondta, hogy egy emberrel mennyi idő és költség, több emberrel hogy változik ez, illetve hogy ő mit ajánlj. Külön felhívta a figyelmemet az eszetlen dolgokra, amit kitaláltam. Sose beszélt rá semmire, mindent én döntöttem el. Természetesen felhívta mindig a figyelmemet speciális helyzetekre, illetve, hogy azokra a dolgokra, milyen plusz anyagot lenne érdemes még használni.

Az anyag beszerzést és a munkát is intézte ha kellett, és nem fű alatt, hanem mindenről szállító leveleket hozva. Pontos volt, és a megbeszélt időpontokig és megállás nélkül dolgozott. Pakolni, takarítani is beállt közénk, és a törmelék eltakarításában is segédkezett.

Amennyiben valaki Debrecen vagy környékén szeretne külső / belső szigetelést, vagy festést, annak bátran ajánlom Gyarmati Zoltánt.

Telefont + 36 20 778 6655

Belső szigetelés” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. T Építtető !
  Hasonló problémával küszködök, !
  Kérdéseim : összköltség (anyag , munkadíj ) m2- re vetítve .
  Üdv . Sándor

 2. Kedves Sándor,

  Sajnos én ezt önnek nem tudom így forintosítani. Nem tudom merre fele lakik, amennyiben Debrecen közelében, úgy ajánlom az írásban is megtalálható mester embert. Ő ingyen kiszáll, felmér, ajánl és tud egy árat mondani.

  Amennyiben nem debreceni, vagy debrecen vonzáskörzetében tartózkodik, úgy érdemes ígyis úgyis mester emberhez fordulni.

  A cikket ismeretterjesztésnek szántam, nem igazán gazdasági vagy kalkulációs célokra. Bízom benne a szükséges folyamatok, rétegek, és a rá fordítandó időről elegendő információt kapott.

  Sok sikert kívánok!

 3. Kedves Építtető!
  Bevallom meglepődtem, hogy van olyan ember aki olyanban gondolkodik mint én! Sőt meg is csinálta. Mi nem rég, egész pontosan talán 1 hónapja, hogy mondjuk rá befejeztük a tetőterünket. Gipszkarton fedés lett, hát nem vagyok megelégedve, a konnektorokból sűvít a szél, az illesztéseknél szintén, ablak, ajtó, sőt, a tartógerendáknál sem lett rendesen eldolgozva a gipszkartonnál. Szóval a lenti hőmérséklet 20-22 C a felső néhol a 14 C. A tetőtéri szigetelés pedig nem volt 2 forint. Az előzetes bevezetés után, azon kezdtem karácsonykor gondolkodni, hogy hogyan lehetne ezt megoldani. Szóval most felbátorodva elkezdek variálni én is, és ahogy megcsinálták nekünk a festés elött a flekkelést, valószínűnek tartom magam fogom megcsinálni ezt a szigetelést! Hát nagyon nagyon köszönöm, hogy megosztotta ezt a tapasztalatot és munkálatokat. Remélem nekem is sikerül és azóta eltelt idő távlatában több tapasztalata lett ezzel kapcsolatban!
  Köszönöm még egyszer az információkat!
  Tusor Mónika barkácsoló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük