Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Elég sok minden történt velem az elmúlt fél évben. Viszont amikor volt egy kis időm, vagy éppen utaztam, akkor sokan észrevehették mit is olvasok. Volt aki azt kérdezte: „Már megint ezt olvasod?”. Volt aki pedig azt: „Még mindig ezt a könyvet olvasod?”. Ami igaz az igaz. Majdnem fél évig tartott mire az utolsó oldalt is elolvastam, de ez pont azért volt így, mert már jól ismertem a könyvet, csak újra akartam olvasni. Így amikor tehettem ezzel szórakoztattam magam. Sajnos kevés alkalommal tehettem, ezért lehetett olyan hosszú időn át a kezemben látni.

Na, de akkor pár szót arról milyen is a könyv. Azt kell mondjam, hogy a régi korszakok igazi kalandfilmje. Az egyik legizgalmasabb magyar korszak köré épül a cselekmény, a 48-as forradalom és szabadságharc és a Világosi fegyverletétel.

Ezen események keresztűzébe kerül egy család három gyermeke, akik elég nagy szerepet vesznek ki a történelmi fordulatokból is. Természetesen szerelem, ármány, és minden féle harcokon kell átverekedniük magukat a fivéreknek, hogy végül is beteljesedjen a sorsuk.

A könyv eleje számomra kicsit döcögős és elbeszélős, de amint a történelem is nagy fordulópontokat hoz, úgy lesz az elbeszélés is egyre izgalmasabb.

A könyv vége számomra igazi csemege, amikor összeáll a kép, mindenre fény derül. Így a kőszivű ember fiai nagy ajánlást kap tőlem. Olvassa mindenki bátran.

Jókai Mór – A kőszívű ember fiai

Kiadó: NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ ZRT.
Sorozat: KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK
Oldalak száma: 160
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Formátum: A 5 210 X 148
Súly: 210 gr
ISBN: 9789631956580
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2005
Árukód: 2120832 / 1047649

A kiegyezés után két évvel írta Jókai e regényt. Életének legfőbb élményforrását képező forradalom és szabadságharc mitológiai fenségű ábrázolását sikerült összeegyeztetnie a kor társadalmi életének fő ellentmondásait szerencsésen sűrítő családi bonyodalomrajzában. A kőszívű ember fiai műfajánál fogva a rossz bukását hirdeti. Az isteni igazság győzelmét. Azt, hogy a sors alakítható. Azt, hogy az ember jó, illetve azzá tehető. A szíve ugyan megkövülhet, de ha e férfi-princípiummal szemben a kő, azaz a föld szíve anyailag meglágyul, még e kőszív is kiengesztelhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük