iFlicks 2 – Filmek rendezése

Gyerekkoromban emlékszem, mennyire meghatározó volt, amikor édesapám megjelent az első VHS videó magnónkkal. Jártunk kölcsönzőbe, ahol polcokon sorakozva vártak ránk a filmek. Minden kazetta dobozán egy borító kép, a hátulján pedig rövid leírás. Középiskolás lehettem, amikor betört a digitális film az informatika világába. A VHS kazettákat felváltotta a CD később DVD. Persze ugyan úgy, ahogy a VHS kazetta másolás, ugyan úgy a CD/DVD másolásnak is nagy népszerűsége volt. Itt is voltak tokok, bár vékonyabbak, és a nyomtató technológia fejlődésének hála otthon nyomtathatott magának tokokat az ember hozzá. Ezáltal szinte kész termékeket állíthatott elő.

Magam is nagy kedvelője voltam a kollekció gyűjtésnek. Egy idő után, már annyira sok CD/DVD-m volt, hogy külön táskákat vásároltam neki. Persze a rengeteg CD/DVD között nehéz volt megtalálni egy bizonyosat, tehát számozni kezdtem őket, és programot alkalmazni, ami kereshető formában reprezentálja a gyűjteményemet.

VHS-Shop

Persze a technológia fejlődésével, a torrent oldalak megjelenésével ezek az optikai lemezeken alapuló gyűjtemény teljesen elavult, és a keresgélés, CD-DVD kivétel, berakása kényelmetlenné tette az élményt. Gyorsabb és egyszerűbb lett letölteni, vagy a végtelen tárhelyeken tartani a filmeket, mintsem kiírni.

Itt jött az első gond. Elveszett a VHS videotéka élménye. Nem volt kép, nem voltak információk (metadata), csak az kusza file nevek, ami legjobb esetben magába foglalta a film címét. Saját véleményem szerint az informatika túllépett azon a szinten, hogy az adat a kiterjesztéssel rendelkező file legyen. Szerintem adataink sokkal inkább állnak az adat részből és a hozzá tartozó metadatokból. A filmek esetén a borító, rövid történet, kiadás éve, értékelések, szereplők, rendezők, bemutatás éve, stb.

iFlicks 2

iflicks2_1

Az Apple saját rendszereiben régóta csak a saját formátumát, és annak codek-jét támogatja. Nem sokan vannak, akik a beépített lejátszót használják tartalmai lejátszásához. Persze az Apple erre azt javasolja, hogy kódoltassuk át a beépített eszközök segítségével a videóinkat. Normálisak?? Csak azért, hogy a Quicktime lejátsza, és iOS eszközökre automatikusan át tudjam dobni? Nem! Mondtam eddig.

Az iFlicks 2 egy alkalmazás, ami alapvetően a fentebb említett újra kódolásért felel. Csak emiatt nem lenne érdekes. Viszont képes rá, hogy az átkódolt filmekhez / sorozatokhoz kikeresse a metadatokat. Borítóval lássa el őket, és az összes filmhez / sorozathoz tartozó információt belebiggyessze az új állományba. Természetesen automatikusan hozzáadja az iTunes-hez is ha akarjuk. Ott pedig megfelelően kategorizálva és prezentálva érhetjük el ezentúl.

Fontos, hogy az így létrejött file továbbra is lejátszható VLC-vel, illetve a file megmaradhat az eredeti helyén, az iTunes képes külső file ként is hivatkozni rá. Ezek után viszont az Apple TV is képes kezelni a Home Sharingen keresztül ezeket a filmeket / sorozatokat. Tehát otthoni gyűjteményünk egy pillanat alatt, és automatikusan igazi videó tárrá változhat. Szerintem csodálatos.

Összegzés

Ha valaki igényes a filmes gyújteményére és rendelkezik Apple TV-vel, plusz szereti használni az iTunes-t (iTunes Match, Podcastok), akkor az iFlicks 2 nagy segítség lehet, hogy ezt egyszerűen megtehesse.
Nagy meglepetésemre, a modern filmek az Apple által támogatott codekel vannak kódolva, ilyenkor szinte semmi CPU-t nem használ a program az újrakódoláshoz. Az igazán processzor intenzív művelet akkor kezdődik, amikor egy más codec-el lett a film kódolva. Ilyenkor a program teljesen újrakódolja azt.

Én a kedvenc újra és újra nézős sorozataimat, és kedvenc filmjeimet bíztam rá a programra. 2 napig tartott. A jó hír, hogy a már egyszer átkódolt állomány-t mégegyszer nem kell újra, illetve, hogy a folyamatot bárhol leállíthatjuk és ugyan onnan folytathatjuk. Én is így tettem. Csak ajánlani tudom mindenkinek. A program ára kicsit borsos, de ha valakiben az igény már megszületett, az nem fogja megbánni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük