Hálózat gyorsítása avagy Jumbo Frame

Mostanában egyre divatossá kezd válni a Jumbo Frame kifejezés a különböző hálózattal, hálózati átvitellel kapcsolatos oldalakon. Vannak shufnibarkács oldalak, ahol a Jumbo Frame egybeolvadt a „tuningoljunk” kifejezéssel. Mivel ez igaz is, ezért szeretnék pár gondolatot lejegyezni róla, mert hiába kerestem normális leírást nem találtam a témában magyarul.

Először is nézzünk egy fontos kifejezést az ethernet témában, ami segíthet rávilágítani az egész jumbo frame dologra. Ez az MTU azaz Maximum Transmission Unit (maximális átviteli egység). Az alapértelmezett MTU-méret ethernet protokoll esetén 1500 byte. Az MTU méret szabványosan 64 byte és 1518 byte között adható meg.

ethernet-frame-conception

Az MTU mérete szabja meg azt, hogy egyes keretekben mennyi adat továbbítható. Ugyanis a Mac header és a CRC Checksum mérete fix. Lásd a képen fent.

Jumbo Frame-ről akkor beszélünk ha az eredeti szabványtól eltérően az 1518 byte-nál drasztikusan nagyobb MTU méretet adunk meg. Többnyire a 9000 byte-s érték az elfogadott. Mi is történik ekkor?

1482 byte helyett 8982 bytenyi adatot tudunk egy egységgel átvinni. Ez barátok között is 6-szoros különbség. Persze ez nem jelent gyakorlati 6-szoros átviteli sebesség különbséget.

A következő két diagramm a standard alapérték és a jumbo frame érték közötti különböző paraméteres különbségeket hivatott megmutatni.

jumbo frame diagramm

Ha ez ilyen hihetetlen nagyszerű, akkor viszont miért nem használták ezt kezdetekben is? Az átviteli közeg zavarása miatt leginkább, és mert nem is volt indokolt ezidáig. Viszont mivel kezdjük elérni sok esetben a rézalapú ethernet hálózatok felső korlátját, ezért szükséges mindent kipréselni belőle, ami még maradt.

Persze megvan ennek a tuningnak is a hátránya, mivel a nagyobb adatmennyiség átvitelénél könnyebben sérülhetnek az adat keretek. Persze van az ethernetnek es a CRCnek is hibatűrése, amivel nem dobja el a fogadó fél a csomagot, hanem tudja korrigálni azt, de az esetek többségében újra szükséges elküldeni azt a keretet. Itt jön elő újra az a kérdés, hogy milyen minőségi hálózati elemekből, kábelekből építkeztünk.

A másik hátülütő, hogy olyan hálózati eszközöket kell találnunk, amik támogatják a 9000 byte-os MTU értékeket. Különben nagyon csúnya keveredések lehetnek, ha a két oldal nem érti a másik miről és hogyan is beszél. Ha valaki ilyen jellegű hálózati módosításokra szánja el magát, akkor az újabb hálózati eszközökön már külön meg szokták említeni ezt a fajta képességet, vagy MTU 9000 support-ként vagy Jumbo Frame-ként.

Egy utolsó gondolatként még had térjek arra ki, hogy a Fast Ethernet szabványon kívül a Wireless és a Optikai protokolloknál más-más MTU értékeket szokás használni, ebbe már nem kívánok mélyebben belemenni.

Hálózat gyorsítása avagy Jumbo Frame” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. :) Ez talan csak az aminek latszik. :) Egy halozati ujdonsult protokoll beszamoloja.

    Amely arra hivatott hogy ugyan azon eszkozokkel (amennyiben tamogatjak ezt a fajta halozati tuningot) relative nagyobb savszelesseget lehessen elerni ugyanazon a halozaton.

  2. Pár dolog. Az, hogy Eth szinten műxik, nem biztos, hogy adott platform támogatja IP szinten. Ez alapvetően a CPU terheltséget lehet csökkenteni, de a sávszélesség nem lesz szignifikánsan nagyobb, és nagyon kevés alkalmazás ami tényleg ki is tudja használni. Adatbázis szerverek, SAN, P2P, és nagy adatmennyiség átvitele. Az Eth-nél minden csomagnak meg van a minimális mérete, és a fejlécezése…
    Szóval van benne lehetőség, de …

  3. Köszönet a leírásért.
    Mindenképpen hasznos, és célirányosan lehet további
    információkat keresni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük