Fényképező tervek a jövőre

Hamarosan minden megint megfog változni körülöttem, ami többek között remélem a blog újbóli fellendülését vonja megaután, de ezekről majd úgyis később… Most arra akarok kitérni, ami régi, nagy szenvedélyem. A fényképezés, és azzal kapcsolatos tervek. Maga a képkészítés borzasztó régóta vonz. Még általánosban kezdődött, amikor osztályfőnökömet ámulattal néztem a nagy gépével, ami a nyakán lógótt.

Persze akkoriban még tekercsek voltak, előhívás, és minden féle nyűglődés a képgenerálással. Indult is szakkör ennek a világnak a felfedezésére, amire természetesen én is mentem. Azt nem mondom hogy ott bármi professzionális dolgot elsajátítottam, de arra jó volt, hogy kézközelből tudjam, hogy is készül egy kép, onnan hogy exponál a gép odáig, hogy az ember egy fényképet tart a kezébe.

Azóta persze jött a digitális kor, és ezen ismereteket teljesen feleslegessé váltak, viszont annál elérhetőbbé egy egyszerűbbé tette a fényképezést mint hobbit.

Amikor anno saját magamnak válogattam digitális gépet, akkor is próbáltam kompakt kategóriából mégis valami nívósabb darabot választani. Először Fuji Finepix A310-el hadakoztam a mozgó emberek, és a kemény fényviszonyok ellen, aztán mivel tragikus módon elveszett, újabb, nagyobb tudású készüléket akartam keresni. Így választottam a Sony DSC F828 modellt.

Most járok ott, hogy újra váltani szeretnék, egyel feljebb lépni, és így a sokkal modulárisabb, így jobban paraméterezhető, építhető és persze professzionális kategória felé kacsingatok, ami a tükörflexes, DSLR gépek felé.

Ahogy minőségben, és egy kategóriát ugrik a léc, úgy árban is. Persze most sem azokat az eszközöket válogattam össze amik úgymond „na már ezzel lehet fényképezni” kategóriába sorolhatóak. Alapvetően két objektívet választottam, úgy hogy gyakorlatilag a 17-200mm-es fókusztávot átfogják két részletben. Próbáltam az objektívokból mindenképp a profi kategória felé elsodródni, mert többek között azt a tanácsot kaptam, hogy vázat cserélget az ember másfél évente, de egy jó objektív hű társ maradhat sokáig.

fotos cuccok

Objektívnek így a sok profi és sok amatőr opcióval rendelkező Canon 450D-t választottam. Persze a főbb tételeket a két szintén Canon ojbektív és a váz tette ki. Ezen felül, akkor már hozzáválogattam pár „apróságot”, ami elengedhetetlennek tűnik egy „fotós” számára. Így jött ki az alább látható lista és a 920.000 HuF-os bruttó ár. :)

Sajnos ebben az évben nem kezdhetem el még biztosan ennek a realizálását, más még titkos projectek miatt, de bízom benne 2009-ben már mindenképp.

Szívesen várok véleményeket, kritikákat, azoktól akiket érdekel ez a téma.

Fényképező tervek a jövőre” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Hát igen a régi szép idők. Mikor még Csilla nénivel a garzonban szakköröztünk. Egy csomóan ott voltak a régi osztályából is. Ezer éve nem láttam Marika nénit se.

  2. Az iwiwren talátam a blogodra. Most az agrárra járok. Előtte dolgoztam két évet kávégépesként. Emlékszel még a házatokban lévő Nintendósra? Mindig ment a Streetfigther :) Ez is a fotószakkörös időkben volt, ezért jutott az eszembe. Akkoriban jártunk Bagosi Attilához is anyósdobó ősember olimpiásat játszani, meg volt valami szuper garázsos játéka is :)

  3. szep tervek, en is megelegednek egy ilyen kis aranyossal :) na majd, ha mar lesz jovedelmem, akkor visszaterek ide es meglesem, akkor eppen melyiket nezed ki magadnak, hatha megerosit engem is a vasarlasi dontesemben :)

  4. Szia!

    Szép tervek! Én is fényképezgetem és ajánlom, hogy ne feltétlenül újonnan szerezd be a dolgokat! A vaterán, vagy a pixinfo-n vannak szép darabok olcsóbban. Egyesekre még garancia is van!

    Igazából a nagyított képen nem igazán látom milyen alapobjektívet választottál, ajánlom, hogy nézd meg mindenképpen a http://www.fototipp.hu review rovatát és a http://www.photozone.de/revies címet ahol elemeznek különböző típusokat. És nem biztos, hogy a drágább a jobb.

    Persze mindenkinek az álma a Canon 70-200 2.8 IS USM. De esetleg addig megfelelő alternatívát nyújthat egy Canon 70-300 IS USM. Nekem ilyenem van és teljesen elégedett vagyok vele. Használtan 100e körül van és már egy-két éve tartja az értékét.

    Az első és hátsó objektívsapkákat pedig nem kell megvenned, mindenhez adják ingyen. Ugyancsak lebeszélnélek a különböző diffúzorok megvételéről, drágák és nagyon könnyen te is meg tudod csinálni őket. Majd írok egy-két ötletet a blogomban, illetve ennek is szép irodalma van a neten. Pl a fényterelőt egy minta A/4es lapra nyomtatásával és kivágásával simán meg lehet csinálni.

    A vertikális markolatra szükség van, ezen nincs mit vitatkozni. A vakura is persze, én is szeretnék egy 58ast. Most jelenleg egy soligor 42est használok, ami nekem teljesen megfelel. 40e volt újonnan, a hibája, hogy szinkronkábel csatlakozója nincs, illetve hátső redőnykioldása csak úgy van, ha előtte az elsőn egy felmérő villantást végez.

    Én már benne vagyok ebben olyan 2 éve és napi szinten nézegetem a dolgokat. HA bármi kérdésed van, írj! Addig pedig jó munkát! És persze sok fényt!

    Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük