Google Spotlight Stories – 360 fokos történetmesélés

Nagyon nagy érdeklődéssel figyelem a Virtual Reality (VR), azaz a virtuális valóság megjelenését a hétköznapokban. Manapság a legnagyobb figyelmet a különböző sisakok, és az azokat bejelentő cégek kapják. Viszont, szerintem a VR sokkal inkább az őt igénylő grafikus felületekről és megoldásokról kell, hogy szóljon. Ezek igazán jó bemutatásához viszont szükséges a speciális tartalom. Véleményem szerint egy fontos lépést tett meg a Google a Google Spotlight Stories alkalmazással, ami most már iOS platformra is elérhető.

360 fokos tartalmak

A virtuális valóság újdonságnak hála, nem egy fix képernyőt kell bámulnunk, amin a tartalom mozog, hanem egy 360 fokos tartalomban szabadon körbeforoghatunk. Természetesen ez a fajta szabadság rengeteg kérdést vet fel.

1343454593820775856

    – Egy számítógéphez kötött sisakban, mennyire mozoghatunk szabadon.
    – Ha mobil VR, akkor annak a teljesítménye és minősége mennyire lesz jó.
    – Ha mobiltelefont fogunk a kezünkbe, az mennyi idő után lesz fárasztó és kényelmetlen.
    – Egy VR tartalomban, hogyan lehet a figyelmet oda irányítani, ahol történik is valami, hisz bárhová nézhetünk.
    – Mennyire idegenkedik egy átlagos néző az interakcióval járó extra mozgástól, és hajlandó-e továbblépni a kényelemből.

Addig még sok víz le fog folyni a Dunán, amíg egy mozifilm elkészülhet a virtuális valósághoz. Ennek ellenére sok más érdekes projekt mellett, a Google a ezt a témát is felkarolta.

Google Spotlight Stories

google_spotlight1

A Google nemrég jelentette be a Spotlight Stories alkalmazást Androidra. A napokban pedig iOS platformra is elérhetővé vált ez az APP. Nem igazán a program különleges, hanem amilyen tartalmat kínál. Az alkalmazásban jelenleg 4 videó érhető el, mind ingyen. Letöltésén után indul a lejátszás. Ez alkalommal viszont a telefonunkat mozgatva különböző perspektívát láthatunk a felvételből.

Természetesen a felvétel is szorgalmazza azt, hogy körbeforogjunk. A cselekmény körbe-körbe zajlik, mi pedig balra-jobbra le-fel rángathatjuk a telefonunkat. Sajnos a jelenleg elérhető 4 videó nem igazán reprezentatív, viszont nagyon jól kidolgozottak. Számomra egy film újranézése újraértelmeződik, mert következő alkalommal másfele akarok figyelni. Így sokadik végignézés alkalmával is kaphatunk új élményeket.

google_spotlight2

Bár, ahogy említettem, még eléggé kezdetleges, és kísérleti ez a fajta alkalmazás. Mégis én mindenkit arra bátorítanék, hogy töltse le és próbálja ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük