Game Dev Tycoon – Játszunk játék fejlesztőset

Magam is úgy kezdtem az informatika iránt érdeklődni, hogy megláttam egy számítógépes játékot. Az akkori Commodore 64 persze mai szemmel nézve szinte nevetséges volt. Ennek ellenére generációkat ültetett le a TV elé, és döntötte el sok ember sorsát, csak a pixeles grafikán alapuló játékok megléte. Rengetegen kezdtek el játékokat írni. Általános iskolában mi nekiestünk egy szöveges szerepjáték (RPG) megalkotásának. Persze gyorsan abba is maradt, mert több élvezetet találtunk a játékok kipróbálásában, mint azok alkotásában. Ennek ellenére, ha nem is túl aktívan, de követtem a fejlődést, és úgy érzem a számítógépes és konzolos játékok történelme kicsit a saját életemre is hatással volt.

A mai napig szívesen ülök le játszani, de már se annyi időm nincs mint régen, illetve kevés játék nyűgöz le annyira, hogy pénzt és időt szánjak rá. Manapság a kisebb, és kreatívabb játékokat részesítem előnyben, és még inkább a régi retró programokat. Mivel sem fiatalabb koromban, sem most nincs túl sok érzékem az akció (shooter, platform, szimulátor) játékokhoz, ezért a stratégiai kihívások mindig is jobban lekötöttek, mint bármi más. A Tycoon sorozat pedig híres arról, hogy valamilyen témában egy igazán aprólékos, és évezetes stratégiai játékot ad ki. Régebben sok Tycoon szériát próbáltam ki, viszont valahogy olyan egyhangú lett ez a sorozat, legalábbis ez az emlék él ma bennem. Annál jobban örültem, amikor egy igazán új, és vicces Tycoon kiadásra akadtam, a Gamedev Tycoon-ra.

gamedevtycoon1

Alap koncepció

Ahogy a neve is sugalja, a téma a számítógépes játékok fejlesztése lesz, és annak a folyamatait kell igazgatnunk. A kezdetek a nyolcvanas évek hőskorát fogják bemutatni, amikor is kicsiben, egy garázsban, egyedül kezdjük a fejlesztést. A technológia, amit használunk is korhű, ugyanis szöveges, vagy kezdetleges 2D grafikályú játékokat adhatunk ki. Nem kell megijedni, a játék nem vész el a különböző, és bonyolult fejlesztési folyamatokban. Nem kell az embereket balra, jobbra küldeni, egyszerűen csak kattintani, és a listából kiválasztani a hogy mit is csináljunk. Alapvetően a következő fő aktivitások közül kell választatnunk:

  • Új játék fejlesztése
  • Saját magunk / vagy később beosztottunk képzése
  • Új technológiák kutatása, kifejlesztése
  • Vakációra küldés (alkalmazottak esetén)
  • Kirúgás (alkalmazottak esetén)
  • Kimutatás készítése egy kiadott játékról

Szóval a játék használata nem bonyolúlt. Sokkal inkább döntések meghozatala a feladatunk, mint a fejlesztés maga. Ahogy sikeresek leszünk, úgy költüzönk egyre nagyobb irodába, veszünk fel embereket, dolgozunk nagyobb projektekten, és alkalmazunk új techológiákat. A játék maga elég pörgős. 35 évnyi történelmet kell végigjátszanunk, és persze nem csődbe mennünk. Ehhez nem elég csak lenni, folyamatosan jó játékokat kell kiadnunk.

gamedevtycoon2

Játék fejlesztés

A fejlesztés elején ki kell választanunk, hogy milyen témában fejlesztünk, milyen stílusú játékot (akció, stratégia, szimulátor) milyen platformra (vagy később platformokra), milyen játékmotorral fogunk használni. Később több dolog is be fog jönnni, de alapvetően ez a lényeg. Ahhoz, hogy egy játék sikeres legyen, és sokan vásárolják, ahhoz el kell találni, hogy mire van igény. Ez sok mindentől függ. Először is megfelelő témát, megfelelő játék stílussal kell kiadnunk. Majd olyan platformot kell találnunk, ahol ez a kombináció előnyben részesül. (később azt is el kell döntenünk, hogy fiatalok, vagy öregebbek a célközönség). Majd indul is a tényleges fejlesztés. A fejlesztésnek három fázisa van. Mindhérom fázisban 3 csúszkát kell állítanunk, ezzel befolyásolva, hogy a játékban mit akarunk erősebbre, illetve gyengébbre fejleszteni. A hangokat, grafikát, párbeszédet, stb. Minden típusnál más és más fontos, illetve kevésbé fontos. Ezt kell kitapasztalnunk.

A fejlesztések során kutatási pontokat gyűjthetünk, amikből kutathatunk új technológiákat, amiket későbbi fejlesztésnél felhasználhatunk. Alapvetően viszont minden játéknál a DESIGN és TECHNOLOGY pontok lesznek a fontosak. Fejlesztés közben, minél többen, és minél képzetebb emberek dolgoznak a project-en, annál több pontja lesz a játéknak.

Kiadást követően a 4 nagy híroldal fogja pontozni 1-10 között a játékunkat, majd elkezdődik a forgalmazás, amiből a pént fogjuk kapni.

gamedevtycoon3

Technológiák megjelenése

Ahogy játszunk, úgy fognak különböző platformok, és konzolok megjelenni, amire fejleszthetünk. A megjelenő platformok mint időben, mint tudásügyileg és kinézetileg is a valóságot vetítik vissza. Persze a nevüket viccesen elferdítették, mégis mindet fel lehet ismerni. A játék végén már saját platformot is alkothatunk, de egész odáig látni fogjuk a Nintentó, Sega, Sony, Microsoft termékeit, és azokkal megjelenő technológiákat. Ha valaki hozzám hasonlóan érdekelt volt ebbem az sokat fog mosolyogni.

Összegzés

Rengeteget lehetne még beszélni a játékról, mert nagyon sok apróságot rejt magában. Ennek ellenére nagyon egyszerű, és számítógépes játokosoknak nagyon tudom ajánlani. A 35 év pár óra alatt elszáll, úgyhogy végigjátszani sem hosszú idő, mégse olyan pofon egyszerű. Én mindenkinek csak ajánlani tudom a játék beszerzését. A játék többet között OSX platformra is elérhető, STEAM-en keresztül is. Én kellemes időt töltöttem vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük