EMC CONNECTRIX DS-32M2 Fiber Channel Switch

Régebben elérhetővé tettem a Storage oktatási jegyzetemet, amiben esett már szó a SAN storage topológiáról. Az előző EMC CLARIION CX500 és Navisphere cikk kapcsán már készítettünk és kiajánlottunk egy LUN-t egy kliens számára. Viszont a kliens és a storage között van még egy réteg. Ezek a SAN Switch-ek. A mi esetünkben is van egy switch, ami kezeli a kapcsolatokat a Storage és a Kliens között.

A következő cikk Varga Tamás írásán alapul.

Mire is való ez a SAN switch?

A SAN-ok általában nagy tárolókapacitást tudnak fibre channel protokollon keresztül kiajánlani különböző hostok, nodeok felé, azonban a fibre channel portjaik száma erősen behatárolt, az EMC Clariion CX500-asnak összesen négy darab portja van, ez azonban kevés, ha nagyszámú node-khoz szeretnénk rugalmasan LUN-okat rendelni. Ezt teszi lehetővé egy fibre channel switch. A címben szereplő switchnek 32 darab fibre channel portja van, ami az említett SAN-nal 28 node csatlakoztatását teszi lehetővé, akár multipath IO megoldással is.

Konfigurálása

Lássuk tehát a felületét, melyet egy webböngészővel el tudunk érni, illetve parancssori felülete is van, mely telnet-el érhető el. Mi most a webes menedzsment felületét fogjuk megnézni. Bejelentkezés után az alábbi képernyőt látjuk:

Itt rögtön láthatjuk a switchünk fizikai kinézetét is, a front panelt és a hátlapot is. Bármelyik részre kattintva az adott egységről információkat is kapunk. A bal oldali menüben A ’View’, ’Configure’, ’Monitor’, ’Operations’ lehetőségek közül választhatunk. A ’View’ menuben konfigurációs lehetőség nincs, itt a switch ill. azok egyes részegységei, úgymint, portok, stb. státuszát láthatjuk.

A ’Configure’ menure kattintva az első, ’Ports’ fülön tudjuk a fibre channel portokat konfigurálni. Hasznos funkció, hogy a portok elnevezhetők, ezzel megkönnyítve az azonosítást, ill. hogy milyen eszköz van rádugva. A ’Blocked’ oszlopban levő checkboxokat használva pedig adminisztratívan tudunk letiltani egy vagy több portot. Állíthatunk továbbá porttípust, illetve port sebességet is. A ’Switch’ fül alatt állíthatjuk be a dátumot, a switch alapadatait, amit aztán SNMP-n is tud szolgáltatni, ill. különböző paramétereit.

A ’Management’ fül alatt engedélyezhetjük a switch különböző management szolgáltatásait (SNMP, CLI, stb.).

Zónázás

A számunkra leghasznosabb és legfontosabb beállítási lehetőségek a ’Zoning’ fül alatt találhatóak. Itt tudunk zónákat létrehozni, törölni, illetve egy vagy több zóna alá rendelni portokat vagy WWN-eket, attól függően, hogy hard vagy soft zónákat szeretnénk használni. Ez némileg hasonló az ethernet switchek metodológiájához, azaz egy adott portot is hozzárendelhetünk egy zónához, függetlenül a portra csatlakoztatott eszköztől, ill. a zónához adhatunk egy adott WWN-t, ekkor a zónában porttól függetlenül csak ez a WWN fog kommunikálni. Lássuk a felületet:

A fenti képernyőn tudjuk elmenteni a zónakonfigurációt, enélkül a beállításaink nem érvényesülnek. Engedélyezhetünk továbbá egy ’Default zonát’ is, illetve visszatérhetünk az előzőekben elmentett konfigurációhoz is. A ’Zones’ fülre kattintva tudunk létrehozni további zónát.

Láthatjuk, hogy van kettő zóna létrehozva, amelyek itt törölhetőek, hozzáadhatunk újabbat is, illetve egy meglevőre kattintva tudunk az adott zónához rendelni portokat vagy WWN-eket, attól függően, hogy hard vagy soft zónát szeretnénk konfigurálni.

Kattintsunk itt az AIX zónára, és nézzük meg a jelenlegi beállításait.

Ez egy soft zóna, és azt láthatjuk, hogy kommunikáció csak az itt felsorolt WWN-ek között lehetséges.

Itt öt WWN-t láthatunk. Feltűnik, hogy az utolsó négy nagyon hasonló WWN-t. Ezek a Clariion CX500-as négy darab portja, és mivel egy eszközön helyezkednek el, így csak a negyedik bájtja különbözik egymástól. Az első pedig egy AIX PowerPC szerver Fibre Channel csatolója. Ez a zónakonfiguráció tehát lehetővé teszi a PowerPC számára egy adott LUN (illetve amennyi a SAN-on konfigurálva van) négy path-en történő elérését.

Lehetőségünk van továbbá egy adott portot rendelni a zónához (ez hasznos lehet, ha még nem ismerjük a node WWN-jét), ebben az esetben ez mixed zóna lesz.

Egyéb menüpontok

A ’Security’ fül, ’User rights’ alatt állíthatjuk be a management userek nevét és jelszavát. A ’Port binding’ almenü alatt pedig egy vagy több porthoz rendelhetünk WWN-n, ill. határozhatjuk meg, hogy az adott porton csak az adott WWN-ről érkező forgalmat engedje át.

Amennyiben néhány menü alatt az alábbi szöveget látjuk, ez azt jelenti, hogy a switch erre a funkcióra nincs licencelve, ezt a gyártó supportján keresztül külön vásárolhatjuk meg, amennyiben szükséges. Ekkor egy karakter stringet kapunk, amelyet a switch-ben megadva elérhetővé válik a funkció.

A ’Monitor’ menüben a switch éppen aktuális statisztikáit követhetjük figyelemmel, úgymint a portok állapotát, és ezek számlálóit, a switch logjait, illetve a csatlakoztatott node-ok listáját.


Az ’Operations’ menüben tudunk elvégezni különböző funkciókat, mint például portot azonosítani LED-del, a switchen factory resetet csinálni, adott portot resetelni. Itt adható hozzá a switchhez extra feature, amennyiben a gyártó cég supportjától vásároltunk ilyet (Feature Installation), továbbá a switchet OFFLINE állapotba helyezni, mivel néhány konfigurációs beállítás csak OFFLINE állapotban alkalmazható csak. Lehetőségünk van még a switch belső operációs rendszerét is frissíteni, ha van új verzió.

A ’Product info’ fülre kattintva pedig egy teljes text-alapú switch állapotot kapunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük