Dan Brown: Inferno

Dan Brown művei, még inkább a sikerei nagyon megosztják a világot. Én mindig az egyszerű fogyasztó szemszögéből próbáltam a témához közelíteni, és egyszerűen a könyvekre és azok történeteire fókuszálni. Ha valami szórakoztatja az embert és leköti, akkor nem kell a végtelenségig elemezni és a valósággal párhuzamba állítani. Dan Brown legutóbbi írása az Infernó címet viseli. Nagyon izgatott voltam, amikor a mű megjelent, mégis úgy alakult, hogy csak jóval a megjelenés után sikerült olvasnom.

A történetről

Még jól emlékszem, hogy a megjelenést követően Renátó barátom már eredeti nyelven beszerezte a könyvet és bőszen elkezdte olvasni. Akkoriban a sajtó is sokat foglalkozott az új könyvel, mert az előző történetek rengeteg vallási gondolatot hoztak felszínre, és az egyházat nem épp jó színben tüntették fel. Ennek ellenére, vagy pont emiatt az Inferno-ban semmilyen vallási kérdés vagy konfliktus nem kerül előtérbe.

Ezt a helyet egy misztikus „Konzorcium” veszi át. Egy olyan rejtélyes szervezet, ami szinte mindent megtehet, aki az egyszerű emberek és azok szabályai felett állnak, és nem utolsó sorban amiről igazán nem is tudjuk, hogy micsoda. Csupán annyit, hogy befolyásos és gazdag személyeknek „segít” dolgokban.

Sandro_Botticelli_-_La_Carte_de_l'Enfer

A sztori nagyon erősen indít. Robert Langon egy korházban ébred és fogalma sincs ez előző napokban mi történt vele. Természetesen, ahogy sejteni lehet, megint valami fontos dologba keveredett, és megint veszélyben az élete, így menekülnie kell. Viszont, most fogalma sincs, hogy miért, hogy kik, és miért üldözik. Az egyetlen nyom Dante Pokla, azaz az Inferno írása.

Ahogy említettem a történet nagyon erősen indul, és folyamatosan fenntartja ezt a feszült állapotot. Eddig nem tűnt fel, de Dan Brown rengeteg időt tölt a híres területek bemutatásával, és azok történelmével. Sokszor úgy tűnt, mintha két sornyi akció után tíz sornyi művészettörténelmet kellene olvasnom. A korábbi műveiben ez nem volt ilyen zavaró. A történet végén lévő csattanó pedig nekem elég gyengére sikeredett. Nem akarok spoilerezni, de talán az erős kezdés után azt vártam, hogy még erősebb befejezést kapunk. Legalábbis számomra a befejezés így hatott.

Ennek ellenére továbbra sem ábrándultam ki a Dan Brown féle történetekből, és kíváncsian várom ezt a kalandot, hogyan fogják megfilmesíteni.

Hivatalos bemutató

881712_4

Kiadó: GABO KÖNYVKIADÓ ÉS KERESK.KFT.
Oldalak száma: 656
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 760 gr
ISBN: 9789636897079
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2013
Árukód: 2238111 / 1092572
Fordító: Bori Erzsébet

„Keressetek és találtok.”
Ez a bibliai idézet visszhangzik Robert Langdon, a Harvard jeles szimbólumkutatója fejében, amikor felébred egy kórházi ágyon, és nem tudja, hol van és hogy került oda. Arra a morbid tárgyra sincs magyarázata, amelyet a holmija közt eldugva találtak.
Langdon az életéért menekül egy őrült hajsza során Firenzén át, egy fiatal orvosnő, Sienna Brooks társaságában. Csak úgy szökhetnek meg ismeretlen üldözőik elől, hogy Langdon beveti ismereteit a történelmi homlokzatok mögött rejlő titkos átjárókról és ősi rejtelmekről.
Egyedül Dante sötét, monumentális remekének, a Pokolnak néhány sora vezérli őket, amelynek segítségével megfejthetik a reneszánsz legünnepeltebb műveinek – szobroknak, festményeknek és épületeknek – mélyén rejlő kódokat, hogy eljussanak egy kirakós játék megoldásához, melynek révén talán elháríthatják a világot fenyegető félelmetes veszélyt…
A történelem egyik leghátborzongatóbb irodalmi klasszikusa, a Pokol ihletésére született, és díszletei között játszódó mű Dan Brown eddigi legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb regénye; lélegzetelállító versenyfutás az idővel, amely már az első oldalon rabul ejti az olvasót, és el sem ereszti a befejezésig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük