Csökkenő NetRoaming díjak

Úgy látszik a telekommunikációs cégek a mobil internetezésben látják a jövőt. Amihez hozzájárul a különböző PDA alapú készülékek elterjedése. Persze már most is elég sok lehetősége van annak a Magyar állampolgárnak, aki mobil internetet szeretne használni. Elérhetőek már olyan előfizetési csomagok, amelyek átlag emberek számára is lehetőséget jelenthetnek.

gsm

Ettől függetlenül viszont nem sok minden változik, a mobil internet továbbra is a sokat utazó közönségnek lett kitalálva alapvetően. Mivel országunk pedig nem kifejezetten kontinensnyi méretéről híres, ahol a vándor napokat is autózhat mire másik országba vetődne, fontos megvizsgálni mennyibe is kerül ez a szolgáltatás, ha hazánkon kívül vennénk igénybe.

Ami azért valljuk be elég sűrűn elképzelhető manapság, amikor aki teheti külföldre megy nyaralni, vagy épp munkát vállalni. Persze a köztudatban az él továbbra is (és azért tegyük hozzá hogy nem minden ok nélkül), hogy külföldön használni magyar mobiltelefonunkat elég költséges.

Most nézzük az új híreket a nemzetközi mobil cégektől, mire számíthatunk az esetben, ha külföldön akarunk netezni mobilunk által:

T-Mobile:

„A T-Mobile az év közepétől mintegy 50 százalékkal mérsékli az adatroaming tarifáit, s előfizetői ezt követően Európában 1 Megabyte adatot 2 euróért tölthetnek le akkor, ha külföldön használják a mobil internetet.

Az unióban az adatromaing átlagos ára 5,24 euró megabyte-onként, de van olyan ország is, ahol 11 eurót kérnek el ugyanezért. A T-Mobile bejelentette azt is, hogy 15 euróért napi bérletet is ad, ezért az összegért 50 Megabyte-ot lehet letölteni.

A konferencián Fekete László, a T-Mobile Magyarország IT multimédia igazgatója magyar újságíróknak elmondta: a standokon látottak alapján tovább nő a mobil internet le- és feltöltési sebessége, jelentősen bővül a telefonok memóriakapacitása, s így a készülékek komplett filmtárakká válnak. A szakember a tendenciák alapján úgy vélte, hogy hamarosan eltűnnek a piacról a CD-k és a DVD-k, helyüket a sztereó, akár hifi-minőséget szolgáltató mobilkészülékek veszik át. Fekete László elmondta azt is, hogy a kiállításon bemutatott készülékek szinte mindegyike rendelkezik GPS-képességgel, a térképek egyre inkább három dimenzióssá válnak, térben elforgathatók, s akár felülről is nézhetők.

Pataki Dániel a nemzeti hírközlési hatóság (NHH) elnöke, aki januártól az ERG és az IRG (European Regulators Group – Európai Szabályozók Csoportja; Independent Regulators Group – Független Szabályozók Csoportja) elnöki posztját is betölti, az MTI-nek Barcelonában elmondta: egyetért a biztos asszonnyal abban, hogy az adatroaming ára a költségekhez viszonyítva túlzottan magas. Hozzátette, az igazi megoldás az volna, ha a hatóságoknak és az Európai Uniónak nem kellene szabályozási alapon meghatározniuk az adatroaming árát, ezt maguk a piaci szereplők oldanák meg azzal, hogy mérsékelnék a tarifákat. Ha ez mégsem így lenne, akkor az elnök szerint azt lenne helyes, ha nem a kiskereskedelmi árat, hanem az adatroaming nagykereskedelmi árát határoznák meg központilag.”

Vodafone:

„A Vodafone támogatja Viviane Reding, infotársadalmi EU-biztos törekvését, miszerint az adatroaming költségeket csökkenteni kell. ˝Ennek bizonyítékaként a Vodafone csoport már tavaly nyáron elindította az adatroaming napijegyet Nyugat-Európában. A kezdeményezéshez az új EU tagállamok közül a magyar Vodafone csatlakozott elsőként, 2007 őszén˝ – hangsúlyozta Nagy Bálint kommunikációs igazgató.

˝Elkötelezettségünket bizonyítja a Vodafone Connect Roaming szolgáltatás, mellyel 24 órán belül, bruttó 3.000 forintos díjért 50 MB forgalmat bonyolíthat az ügyfél. Ez az ajánlat Magyarországon már 2007. novembere óta bárki számára elérhető és azóta több ezren használják is˝ – tette hozzá Nagy Bálint, aki elmondta, hogy az árban foglalt adatmennyiség maximális kihasználásával 1 MB ára mindössze 60 forint.

A Vodafone Connect Roaming egyébként jó eséllyel indult az idei Mobil Világ Kongresszus ˝Best Roaming Product or Service˝, vagyis legjobb roaming terméknek, vagy szolgáltatásnak járó díjáért, ám végül is nem ez, hanem a Syniverse Technologies-féle Syniverse Datanet nyerte el a rangos elismerést.”

Saját véleményem szerint meg simán pofátlanság már a roaming is. Csak egy újabb sarcolás, aminek már az Európai Unió bővítésekor le kellett volna, hogy hulljon. Az igazi tőke, kereskedelem és munkaerő áramlásához minimum hozzátartozna a megítélésem szerint, hogy ilyen hogy roaming díjak csak viccnek számítsanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük