DVDPedia Odeon.hu kereső plugin

Már régóta elköteleztem magam a DVDPedia nevű alkalmazás mellett. A Mac-es program által könnyedén kategorizálhatjuk CD/DVD gyűjteményünket, egyszerűen kezelhetjük a kölcsönzéseket, vagy kreálhatunk webes oldalt a kollekcióból. Most egy új fokozatra lépett a project.

dvdpedia odeon.hu search

Már két éve írtam a beszéljükmac.com fórumába, hogy jó lenne a programhoz készíteni egy plugin-t, ami a magyar adatbázisokban keres. Ezt most egy lelkes és tehetséges Mac-es fejlesztő el is kezdte készíteni. Bízom benne, hogy még a blogon lehet az ő tevékenységéről részletesebben olvasni a jövőben, de most koncentráljunk a DVDPedia kereső pluginjára.

A történet viszonylag egyszerű, és egy véletlen levelezéssel indul. A témától függetlenül akadtunk egymásra Penoff Gáborral. Néhány levélváltást követően IM-en is felvettük a kapcsolatot, majd a kötetlen beszélgetés alatt felbukott a téma, hogy dvd kategorizálás.

Ekkor én megmutattam Gábornak a rég feledésbe merült beszéljükmac-es fórum témát, ő pedig buzgón nekilátott az ismerkesédnek a feladattal. Sajnos főleg az elején komoly problémákba kellett ütközni, mert mint kiderült a régi plugin sémák megváltoztak. Viszont ez se állhatott hősünk útjába.

Néhány nap alatt elkészült a most is működő változat. Nyilvános tesztelésre most is elérhető a készítő weboldalán, itt. A tervek között szerepel még némi finomítás mellett az általam támogatott odeon.hu oldal mellett az xpress.hu oldal integrálása is.

Plugin itt, a forrása itt. (csak helyi archiválás)

Installer még nincs hozzá, így kézzel kell nyomulnod egy kicsit: a odeon_hu.plugin.zip tartalmát (1 file csak) másold be a /Applications/DVDpedia.app/Contents/Plug-ins könyvtárba és kész. A DVDpedia következő indulásakor a search engine-k között ott lesz az odeon.hu is.

Némi kiegészítő info a pluginhez:

  • Jelenleg csak a filmcímekben keres – hiába állítod át a search boxban a kritériumot. Ez azért van, mert még nem agyaltam rajta, hogy hogyan kapom meg a search criteria választ – amint meglesz, egy perc update-elni a dolgot.
  • A DVDpedia-ban jelenleg nincs mező a film eredeti címéhez, ami kis hazánkban viszont hasznos, ha ismert, ezért a Custom 1 mezőt használtam erre a célra.
  • A fent említetthez hasonlóan az operatőr mező sincs meg, viszont az odeon.hu készségesen adja, így annak érdekében, hogy minél több infot megőrizzek, a Custom 2 mezőbe került az operatőr csóka neve.
  • Az odeon.hu nem tárol régiókódot, a DVDpedia viszont igen – ezt beállítottam a mi default 2 értékünkre.
    A DVDpedia Rating mezőjébe az odeon.hu saját értékelését pakolom be, a vásárlók értékelése adatot viszont veszni hagyom (lehet, hogy ez másképp lenne jó – majd szóltok).
  • Sajnos két cool info hiányzik az odeon.hu adatbázisából – a DVD vonalkódja (”UPC”, amire azonnal lehetne egy iSight scan után keresni) és a film IMDB linkje – ezek jobb híján üresek maradtak, ahogy más, kevésbé fontos mezők.
  • A főbb szereplők (=starring) listája korrektül megvan az odeon.hu-n, filmbeli szerepük azonban nincs, így a DVDpedia credits oldalán csak nevek szerepelnek.

Ez szerintem nagy előre lépés a magyar Mac-es társadalom életében. Minden tiszteletem érte a készítőé. Aki pedig az általam készített webes template-re kíváncsi, az itt érheti el azt a cikket.

Friss hírként pedig elárulhatom, hogy a DVDPedia csapata hivatalosan is elfogadta a kereső plugint. Azóta sok extra javítás mellett a hivatalos oldalon elérhető itt, illetve bízunk benne, hogy a további verziók már alapból tartalmazni fogják.

DVDPedia Odeon.hu kereső plugin” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Még sose voltam hős :)
    Azóta megtaláltam az originalTitle mezőt és az fns.hu-n levő változatban már abba tárolódik az eredeti cím a Custom 1 mező helyett. Pénteken nyüstölöm még egy kicsit és jön némi további apró fix is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük