Cowboy Bebop

A Cowboy Bebop (japánul カウボーイビバップ, Kaubōi Bibappu) egy japán anime, amit Shinichiro Watanabe rendezett. 2071-ben, a Bebop űrhajón négy balszerencsés fejvadász néhol vicces, néhol drámai kalandjait követhetjük nyomon. Magyarországon az A+ tévécsatorna vetítette le, magyar szinkronnal. Manapság pedig az én tetszésemet elnyerő nagy sikerű sorozat. A történet izgalmassága mellett baromi jó zenék vannak benne. Az egyik ilyen a kezdő intró zenéje, ami megtekinthető lentebb.

Cowboybebop

A történet:

A történet valamikor a távoli jövőben játszódik, amikor az emberiség már elhagyta a katasztrófa sújtotta Földet, és benépesítette a Naprendszert. A bolygóközi társadalomban elharapódzó bűnözéssel szemben az Intergalaktikus Rendőrség már kevésnek bizonyul, a korrupciótól tehetetlen rendőrség bevezeti az akár milliós végösszegű vérdíjakat, és megkezdődik a fejvadászok, vagy ahogy ők magukat hívják a cowboyok kora. A főszereplők is ilyen fejvadászok, akik akarva-akaratlanul egymásra lesznek utalva, miközben bolygóról bolygóra repülnek a „nagy fogás” reményében, a galaxis legfurább figuráival akadnak össze, de lassacskán fény derül a múltjuk sötétebb titkaira is, amikkel szembe kell nézniük.

Szereplők:

Spike Spiegel

Spike az örök bunkó, akinek mindig cigi lóg ki a szájából. Hármuk közül az ő múltja a leghomályosabb, és igyekszik is, hogy ez mindig így maradjon. Spike szinte a legjobb fejvadász, a történetben, de szerencsétlen módon eddig egyetlen akciója sem sikerült. Spike a Marson született, közel 27 éve. Fiatalon csatlakozott a Szindikátushoz (ill. Vörös Sárkány), majd rejtélyes módon eltűnt. Később a Bebop fedélzetén kötött ki. Jettel, aki szintén nem egy úriember, jóban vannak, és Jet mindig aggódik miatta, hiszen Spike-ot nem érdekli a veszély, számára egyre megy, hogy épp él vagy hal. A legjobban a kutyák, a gyerekek és a nők zavarják, ami elég ironikus, tekintve, hogy kikkel él együtt.
Spike összetett személyiség, általában a megérzéseire hallgat. Eddel és Einnel semmi különös baja sincs, bár létezésükről próbál tudomást sem venni. Faye Spike-ot direkt idegesíti, de ettől függetlenül mindig segítséget kér, amit viszont általában nem kap. Viselkedése ellenére Spike mégsem érzéketlen, mert a kalandok során megkedveli ezt a „családos” életmódot, és talán egy kicsit megszereti Faye-t.
A történet során sok különféle emberrel találkozik (kamionsöfőr, pszihopata bohóc, szájharmonikás kisfiú és ANDY), régi szindikátusosokkal, legfőbb ellenségével, Kőszívűvel (Vicious) és régi szerelmével, Juliával. Végén minden szál összefut, Spikey újból találkozik a múltjával.

Faye Valentine

Faye magabiztos és mindig számító. Szépsége és szexuális kisugárzása mögött egy olyan ember rejlik, aki bárkit képes átverni, ha a saját érdekei úgy diktálják. „Ugyanolyan lelki nyugalommal robbant fel egy épületet, mint ahogyan rúzst ken a szájára.” Mint a többiekét, az ő múltját is homály fedi, annyi különbséggel, hogy ő nem is emlékszik a múltjára. Faye ugyanis még csak 23 éves, ellenben hetvenhárom évvel ezelőtt született, még a Földön, majd egy balesetben halálos sérülést kapott, és mivel az orvosok nem tudták a gyógymódot, lefagyasztották őt, hogy majd a távoli jövőben segítséget kap. Ötven évig aludt így, és amikor felébresztették, meggyógyították ugyan, de se pénze, se emlékezete nem maradt a múltból. Így aztán menekülőre fogta kénytelen-kelletlen, hogy az állandóan sarkában lévő hitelezőket és behajtókat lerázza. Tengernyi adóssága miatt számkivetettnek számított, és a sors furcsa fintora a Bebopra vezette őt, ahol végül a fiúk között ragadt, fejvadász lett belőle.
Faye intrikus, önző, egyfolytában dohányzik és folyton piszkálja Eint, a kutyát, de mindettől függetlenül valahol belül érző lélek, és még ha nem is vallja be, megszereti a Bebop szedett-vedett legénységét, és mélyen meghatja, amikor a két srác kihúzza a bajból, még ha nem is konkrétan őmiatta teszik, hanem egyéb célból. Spike és őközte ki is alakul egyfajta vonzalom, nem szerelem – a sorozatból kiderül, hogy a szerelmet Spike életében más tölti be –, hanem inkább csak egyfajta kimondatlan vonzódás a másik iránt. Faye jellemét tekintve igazi emancipált nő.

Jet Black

Jet Black harminchat éves férfi, 188 cm magas, szeme színe kék, vércsoportja A, a Bebop űrhajó „édesapja”. Megfontolt, magabistos „vén róka”. Ő felügyeli Spike, Faye, Ed és Ein munkáját/sorsát, ő a kapocs közöttük, az összetartó erő. A múltja igen rejtélyes, legalább olyan sok titok övezi, mint a többi szereplőét, idővel derül csak ki az is, hogy miféle párharcban veszítette el a fél karját. Annyi bizonyos, hogy Jet a rendőrségnél, az ISSP-nél dolgozott régen, sok ismerőse van, és némi befolyása még ma is akad azért a volt kollégái körében, ha arról van szó, hogy a Bebop akcióit segítse.
Mint mindenki a sorozatban, ő is teljesen különálló, jól elemezhető jellem. Aprólékos nyomozói stílusával le sem tudná tagadni a múltját. A kemény külső mögött egy érző apai szív rejlik, ami úton-útfélen meg is szólal benne, általában szigorral, néhol azonban elnéző mosollyal a többiek iránt, akik nem is nagyon mernek szembefordulni vele, hiszen ő a rangidős a Bebopon. Ő szokott főzni a hajón, ő tartja rendben a pénzügyeket is.

Edward

Edward egy kisgyerek, hacker és számítógépzseni. Úgy néz ki, mint egy fiú, de valójában lány. Apja térképész és egyszer egy árvaházba adta pár hétig, de ottfelejtette. A lány az árvaházban nevelkedett, majd felszökött a Bebopra, és a fiúkkal és Faye-jel ragadt, megszerette őket. Ő és Ein mindig becsempészik a vidámságot a feszült felek közé.

Ein (adatkutya)

Ein egy szuperintelligens kutya.

Play

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük