Az új kutyám: Frankenstein

Igen, vettem egyet. Egy horgolt, kitömött kutyát. Maga a tény, hogy szentimentálisan tudok kötődni élettelen tárgyakhoz még nem jelentené azt, hogy erről egy írás is megjelenjen. A most következő cikk burkoltan próbál reklámot csinálni egy bizonyos személynek, és a nőknek, azon belül is az anyáknak.

Nehéz egy nőnek

Nem kívánok mély elemzésekbe menni, vagy bármilyen feminizmussal kapcsolatos szálakat megpendíteni. Szerintem nem, hogy a nőknek nem könnyű, de a férfiaknak sem. Nem könnyű senkinek! Ennek ellenére most egy fontos pontot szeretnék kiemelni, ami valószínűleg minden átlagos család életében előjön. A gyermekvállalás. Megint csak nem akarok belemenni ebbe a bonyolult, és sok esetben spirituális, világot átformáló változásba, ami ilyenkor éri az egész családot. Azt kívánom jobban bemutatni, hogy mi történik ilyenkor egy családdal.

Tegyük fel, hogy anya és apa átlagos családként élnek. Mindkettőjüknek van bevétele, napi rutinja és saját élete. A gyermek érkezésével ez viszont valamennyire felborul. Hirtelen kettő helyett hárman (vagy még többen) lesznek a családban, kereső viszont csak a férj. Egy nőnek ilyenkor fel kell adja a karrierjét (jelentsen ez bármilyen foglalkozást), a napi rutinját teljesen a gyereknek és a háztartásnak kell szentelnie, és bár én közelében sem járok ilyen élményeknek, de számomra úgy tűnik, hogy teljesen fel kell adnia az eddigi életét.

Persze nem örökre. A gyerkőc járni kezd, majd megérti a szülőket, sőt maga is elkezd kommunikálni a világgal. Újra megnyílik az anya számára, hogy legyen saját élete, ha tudja jól, hogy ez már sosem lesz olyan mint azelőtt. Csak egy anya most már. Viszont érthető módon minden nő szeretne tenni valamit a hosszú otthonlét után. Újra kicsit fontosnak érezni magát a külvilág számára is, és akár pénzel is hozzájárulni a családi kasszához. Van, aki úgy látja jónak, ha amilyen hamar lehet visszamegy teljes munkaidőben dolgozni. Van, aki megteheti, hogy csak négy órában megy vissza dolgozni (persze ez erősen függ a munkáltatótól is). Mások viszont vagy nem tehetik meg, vagy a gyerekkel és a neveléssel akarnak annyi időt tölteni amennyit lehet.

mother_work

Kicsit felejtsük el a mindig fitt és bomba testű üzletasszonyt, és gondoljuk el, hogy egy nő háziasszonyi hivatásából mennyi mindent tesz meg minden nap, és ha még valamihez tehetsége is van, akkor mennyi dolgot tehet meg. A nép nem értékeli sokra azokat a nőket, akik a mai modern időkben egyszerű dolgokat végeznek. Pedig, ha valaki tenni akar valamit, akkor nem csak multinacionális cégnél és notebookal teheti meg.

Ismerek több embert, aki gyerek mellett eljár takarítani. Más süteményeket, vagy friss pékárukat süt. Persze dekorációtól kezdve, virág és zöldségtermesztésen keresztül rengeteg dolgot lehet hallani, amit a fiatal anyák űznek. Megőrülés ellen nagyon jó, nem muszáj állandóan csinálni, mégis sok kreativitást ki lehet élni, és ha az ember jól csinálja igazán szép mini üzleteket lehet beindítani.

Ezzel csak arra tudok bízhatni minden nőt, kismamát, fiatal anyukát, hogy ha van igénye és persze ideje rá, akkor bátran találjon magának hasznos elfoglaltságot. Szerintem senki se szeret vagy akar eltartott lenni egy életen keresztül, és minden kicsit is modern gondolkodású férfi támogatna egy olyan nőt, aki a családi kötelezettségek mellett sem akar begubózni és elszakadni a nagybetűs élettől.

Katalin a horgoló anyuka

Tök véletlenül akadtam rá Katalin egy hirdetésére Facebookon. Több képet tett elérhetővé, mondván ezek megvásárolhatóak, ha valakit érdekel. Igazán eredeti kis „plüss” hatású figurák voltak, úgyhogy gyorsan írtam is, hogy engem érdekelne egy, mik lennének a részletek. Őszintén szólva azt gondoltam, hogy valamilyen viszonteladói dologról van szó és egy gép ontja a két egyforma figurákat, amiket meg lehet vásárolni.

katalin_munkai

Eléggé fennakadt a szemem, amikor egy hihetetlen barátságos és millió mosollyal író kedves nő válaszolt nekem vissza. Először is teljesen oda volt meg vissza, hogy nekem ennyire tetszenek a figurák, majd elmesélte, hogy ezt ő készíti kézzel. A gyerkőcének kezdett el horgolni minden félét, majd annyira belejött (meg gondolom bíztatták is), hogy bepróbálkozott a nagyvilágban is vele. Szerintem nincs az a hülyeség, amit ne tudna elkészíteni egyedi kérésre, de a meglévő repertoárja is hatalmas. Mikor kiválasztottam, hogy mit szeretnék, külön megkérdezte, hogy milyen színű sállal és masnival kérem. :-) Haláli!

Majd eltelt jó néhány nap, amíg meghorgolta, és egy kedves cipős dobozban postára adta nekem. A csomag ma érkezett, és mivel éppen a Frankenstein kastély kirándulás képeivel dolgoztam, ezért gyorsan el is kereszteltem a kutyust Frankenstein-nek. Egyrészről egy kicsit megfogott a kedves és teljesen emberi családanya príma horgolása, másrészről teljes mértékben támogatom egy nő ilyen fajta próbálkozásait ebben a modern világban. Így úgy éreztem írnom kell Frankenstenről, a kutyusomról, és arról a sok gondolatról, ami vele jött.

IMG_5448

Ha valaki kíváncsi Katalin munkáira, vagy esetleg szeretne tőle rendelni, akkor bátran keressétek fel a facebook oldalán, itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük