Airport Extreme és Maces 802.11n

A 2007-es MacWord nem csak az Apple Tv, és az iPhone eljövetelét jelentette, hanem a Mac-ek (pontosabban Apple termékek) legújabb és leggyorsabb (bár még nem szabványosított) Wireless 802.11n típusának támogatását is magába foglalta. Hogy ez pontosan miért is lesz jobb nekünk? Hát nézzük.

wifi n

Első sorban amire mindenki felfigyel, az a sebességnövekedés. Az eddig leggyorsabb névleges értéken 54Mbit/s 802.11g-nél közel tízszer gyorsabb az új technika. Egész pontosan névlegesen 540 Mbit/s ( mások 600 Mbit/s-ről is beszélnek már ). Ezek persze névértékek, gyakorlati adatmozgatásnál ez a felét jó ha eléri, mindkét esetben. A másik dolog, hogy milyen távolról lehet használni. Az új szabvány 40%-al távolabbról is használható mint régebbi társa. Azaz elméletileg a „g”-s szabvány harminc méteres adótávolságával szemben, ötven méteres körzetben használható az „n” szabványú wirelesses hálózat.

wifi g vs wifi n

Az Apple Tv bejelentésével (és a ténnyel, hogy már a n draft technológiát támogató egységgel felszerelt) az Apple végre hivatalosan is bevallotta, hogy néhány újabb típusú Macintosh rendszereit már régebb óta 802.11n-es vezeték nélküli hálózati kompatibilitással szállította ki. Ez jó hír a legtöbb Core 2 Duo alapú számítógép tulajdonosának (kivéve az 1,83GHz-es iMac felhasználókat), mert gépeik támogatják a legújabb vezeték nélküli hálózati szabványt is. Aki ezután vásárol Airport Extreme Base Station egységet, a mellékelt telepítő szoftver segítségével bekapcsolhatja az új szabvány használati lehetőségét a (kompatibilis) számítógépén.

Maga az 802.11n még nincs hivatalosan elfogadva, de már több vállalat megkezdte az ilyen típusú termékek forgalmazását. Előreláthatólag 2008 áprilisában véglegesítik majd ezt a hálózati protokollt, amely után egy firmware frissítéssel szintre hozhatják az addig már eladott egységeket.

airport extreme n

Bár ez egyáltalán nem kapott nagy sajtó visszhangot, az Airport Extreme állomás is frissült, az Apple „router” már 802.11n támogatottsággal vásárolható meg, és persze vadi új formában.

Airport Extreme és Maces 802.11n” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. 2008 tavasz?
    ennek mi az ertelme hogy huzzak addig?
    ha valamilyen eszkoz nem mukodik akkor rafoghatjak hogy jaaa ez meg nem is hivatalos szabvany nereklamajjamar :)

  2. Ooo igen, lehet ebben a bejegyzesben ez nem volt normalisan leirva. Tehat ezek a gyartok, koztuk az apple is nem kitalalt egy n szabvanyt. Hanem letezik egy 802.11n draft-nak nevezett „elo szabvany”. Ami hivatalosan nem szabvany nincs bejegyzezve, hanem ezek a nagy cegek kozotti szabvany. Azert a „nem fog mukodni, es megyek reklamalni” dolgok nem ilyenek.

    Azert 2008 mert ezek a cegek a veglegesbe nem tudnak megegyezni. Valaki midnig vetozik. Ismeros… Ha gondolod olvass utana reszletesen, bar nem erdemes :D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük