Airport Extreme és Maces 802.11n

A 2007-es MacWord nem csak az Apple Tv, és az iPhone eljövetelét jelentette, hanem a Mac-ek (pontosabban Apple termékek) legújabb és leggyorsabb (bár még nem szabványosított) Wireless 802.11n típusának támogatását is magába foglalta. Hogy ez pontosan miért is lesz jobb nekünk? Hát nézzük.

wifi n

Első sorban amire mindenki felfigyel, az a sebességnövekedés. Az eddig leggyorsabb névleges értéken 54Mbit/s 802.11g-nél közel tízszer gyorsabb az új technika. Egész pontosan névlegesen 540 Mbit/s ( mások 600 Mbit/s-ről is beszélnek már ). Ezek persze névértékek, gyakorlati adatmozgatásnál ez a felét jó ha eléri, mindkét esetben. A másik dolog, hogy milyen távolról lehet használni. Az új szabvány 40%-al távolabbról is használható mint régebbi társa. Azaz elméletileg a “g”-s szabvány harminc méteres adótávolságával szemben, ötven méteres körzetben használható az “n” szabványú wirelesses hálózat.

wifi g vs wifi n

Az Apple Tv bejelentésével (és a ténnyel, hogy már a n draft technológiát támogató egységgel felszerelt) az Apple végre hivatalosan is bevallotta, hogy néhány újabb típusú Macintosh rendszereit már régebb óta 802.11n-es vezeték nélküli hálózati kompatibilitással szállította ki. Ez jó hír a legtöbb Core 2 Duo alapú számítógép tulajdonosának (kivéve az 1,83GHz-es iMac felhasználókat), mert gépeik támogatják a legújabb vezeték nélküli hálózati szabványt is. Aki ezután vásárol Airport Extreme Base Station egységet, a mellékelt telepítő szoftver segítségével bekapcsolhatja az új szabvány használati lehetőségét a (kompatibilis) számítógépén.

Maga az 802.11n még nincs hivatalosan elfogadva, de már több vállalat megkezdte az ilyen típusú termékek forgalmazását. Előreláthatólag 2008 áprilisában véglegesítik majd ezt a hálózati protokollt, amely után egy firmware frissítéssel szintre hozhatják az addig már eladott egységeket.

airport extreme n

Bár ez egyáltalán nem kapott nagy sajtó visszhangot, az Airport Extreme állomás is frissült, az Apple “router” már 802.11n támogatottsággal vásárolható meg, és persze vadi új formában.

Categories: Apple, Informatika

2 Comments

  1. 2008 tavasz?
    ennek mi az ertelme hogy huzzak addig?
    ha valamilyen eszkoz nem mukodik akkor rafoghatjak hogy jaaa ez meg nem is hivatalos szabvany nereklamajjamar :)

  2. Ooo igen, lehet ebben a bejegyzesben ez nem volt normalisan leirva. Tehat ezek a gyartok, koztuk az apple is nem kitalalt egy n szabvanyt. Hanem letezik egy 802.11n draft-nak nevezett “elo szabvany”. Ami hivatalosan nem szabvany nincs bejegyzezve, hanem ezek a nagy cegek kozotti szabvany. Azert a “nem fog mukodni, es megyek reklamalni” dolgok nem ilyenek.

    Azert 2008 mert ezek a cegek a veglegesbe nem tudnak megegyezni. Valaki midnig vetozik. Ismeros… Ha gondolod olvass utana reszletesen, bar nem erdemes :D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: