Apple TV: Apple kütyü a plazmákhoz

Tudtuk hogy lesz. Azt is igazából, hogy lényegében mi is ez és mire lesz jó. Bár én még mindig nem jöttem rá mikor lehet erre szükségem, hisz egyszerű videó kábeles (esetleg átalakítós) megoldásokkal könnyedén összeköthető bármelyik ma újonnan kapható Mac gép a televíziónkkal. Steve Jobs viszont úgy gondolja szükséges egy ilyen kis eszköz még a háztartásunkba. Akkor lássuk mit is tud.

Az Apple TV nem más, mint egy média központ, amely dalok, fényképek és videók tárolására, illetve kiszolgálására szolgál. Az egység rácsatlakoztatható az otthoni televízióra és hi-fi/házimozi rendszerre, amelyen keresztül megtekinthető és meghallgatható a terméken tárolt különböző formátumú média tartalom.

Az egység távolról, FrontRow távirányítóval is könnyedén irányítható. A felülete pedig szinte teljesen megegyezik a Mac-es gépekbe jól ismert FrontRow programmal.

apple tv

Nézzük miket tud:

A TV főbb technikai tulajdonságai:

    * Apple Remote, távirányító
    * Intel processzor
    * 40GB-os belső merevlemez (50 órányi videó, 9000 dal, 25.000 fénykép tárolására)
    * WiFi 802.11 b/g/n vezeték nélküli hálózati csatlakozás
    * 10/100BASE-T Ethernet vezetékes kapcsolat
    * HDMI (videó és hang) csatlakozó
    * Komponens videó
    * Optikai hang kimenet
    * Analóg RCA-típusú hang kimenet
    * USB 2.0 csatlakozás
    * beépített infravörös vevő (távirányítónak)
    * H.264 támogatás (iTunes videók megtekintése)
    * AAC, MP3, Apple Lossless, AIFF, WAV lejátszás
    * JPEG, BMP, GIF, TIFF, PNG támogatás
    * 1080i, 720p, 576p, 480p kompatibilitás

Ára 300 USD

apple tv

Akkor kis magánvéleményt is csapnék hozzá, én mikor gondolkodnék el egy ilyen vásárlásán. Először is a legnagyobb gond, hogy csak iTunes kompatibilis médiák lejátszása lehetséges. Na, de kérem szépen. Ma mindenki DVD és DivX (Xvid) formátumba nézi filmjeit. Szerintem pedig senki se áll majd neki átkódolgatni a cuccait. Na nézzük is tovább. A szerkezet a hálózati kommunikáción túl, csak TV-s kimeneteket tartalmaz. Bemeneteket nem. Anno, a most szinte mindenhol elterjedt és használt kábeles műsorszórást kizárták. Képzeljük el, ha tunerként használhatnánk az Apple TV-t. Ha ez azért még nem nyűgözött le minket, mit szólnánk, ha normális módon tudnánk archiválni is a TV-s (, rádiós) műsorokat is? Persze most mindenki a jogvédésekre gondol, hogy akkor megnő majd az illegális tartalom. Könyörgöm ki az az állat aki a dvd minőség helyett majd TV-ből felvett (amúgy is 1000 éves tartalmakat) fog archiválni warezelés miatt. Az viszont sokkal elképzelhetőbb, hogy valaki egy adást érdekesnek talál és gyorsan nyom egyet az távirányítón, hogy felvétel, majd később újra megnézi. Azt már meg se merem említeni, hogy az eddigi analóg videós tartalmak mennyivel könnyebben archiválhatóbbá, és ezáltal terjeszthetőbbé válnának. Ez viszont nem kell (még) az Apple-nek. Továbbá azt se értem, egy Intel processzoros gépbe miért nem lehetett egy böngészőt, mail klienst, RSS olvasót tenni. Így nagyon sok embert megóvhatnánk a számítógép használatától, mégis elérhetővé válhatna számukra az internet három fő eszköze. Ehhez a szerkezethez nem sokat kellene hozzátenni, hogy nappalink mozgatórugójává válhasson.

Így meg majd veszi aki… Na de majd ők biztos elmondják miért is vennének, PL: CDColt.

Apple TV: Apple kütyü a plazmákhoz” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Bocs hogy ide, de nem talaltam a kapcsolatnal egy email cimet.
    Kerlek csereld le az animalodo favicont egy statikusra, mert megorjit ahogy a Firefox fulon mozog a periferikus latasomba mikozben olvasnam az oldaladat!!
    Koszi!

  2. „Könyörgöm ki az az állat aki a dvd minőség helyett majd TV-ből felvett (amúgy is 1000 éves tartalmakat) fog archiválni warezelés miatt.”

    Hath nemtom de a dvd 720×576 felbontasa enyhen szolva is „picsafos” a tv 1920×1080 felbontasahoz. Meg mellesleg itthon ehez hasonlo dolgot hasznalok. Par eve 30 ezer forint korul volt egy 2.4 ghz-n mukodo rendszer, amit bedugtam konektorba, bedugtam videokimenet rca/composite dugojaba, meg a hangkartay kimenetebe… Masik dobozt bedugtam a tv-nel a konektorba, meg a hifibe, es maris atcsuszott a tvkep/hangkep wireless, ugy hogy nem kelett sem a gepet, sem a tv-t arrebbvinni. Jo dolog lesz ez, de nem a magyar ember a celkozonseg. Mondjuk az is igaz, hogy van a TV-nken vga es dvi dugo. De ahoz nem talaltam semmilyen eszkozt, amivel at tudnam vinni levegoben. De majd lesz hackelt apple tv, ha mas nem linuxal :] abban nem lesz vedelem, es akkor nem az itunes boltbol fogod feltolteni filmekkel, hanem ahogyan illik letoltod netrol… Hiszen megteheted, hiszen letolteni szabad :)

    Vard ki az eszkoz veget. Majd egy fel ev/1 ev mulva nezzuk meg mi mindent lehet belole kihozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük