802.11n első tesztek egy Airport Extremevel

Februárral megkezdődtek az első 802.11n-es támogatású Airport Extreme állomások kiszállítása. Persze az első dolgos kezek szétszedték, lemérték, kimérték, hogy pontos adatokkal szolgálhassanak: „Úgy döntöttünk, hogy a szokásos szétszerelés előtt előtt leteszteljük a sebességét (bizony, bizony, szegény csavarhúzóink eléggé magányosak voltak egy darabig)… Az új vezeték nélküli bázis elképesztő. 10x-es teljesítménybeli és 3x-os hatótávolságbeli növekedést tapasztaltunk (amelyek jelentősen jobbak, mint az Apple által meghirdetett 5x/2x-es értékek).

Mi is tartozik a termék csomagjába? Maga a bázis egység, a híres 1,99 USD-be kerülő telepítő lemez, egy kisebb, kocka alakú tápegység és a használati utasítás. Nincs hozzá USB, vagy ethernet kábel. Az irodánk eléggé nagy területen van szétszórva és ezért korábban kettő db. fehér 802.11g-s bázis és kettő db. Airport Express egység felelt a hálózatért. Azonban az új Airport Extreme annyira jól működik, hogy talán lecserélhetnénk az összes korábbi egységünket erre az egy db. újra.

transfer

Az Airport Extreme alapjának mérete megegyezik a Mac minijével, míg magassága kicsivel több, mint annak fele. A doboza eléggé masszívnak tűnik és tömege kb. 0,8 kg.”

Akkor pár szót magáról a technikáról és hogy mennyi előrelépést is rejt magában. A teszteket házon (irodán) belül végezték, 5, 100, 300 láb távolságból. Egy láb közel 30 cm. Minden távolságból G és N szabványú wifivel is kipróbálták. G típusú hálózat esetén 300 lábnyi távolságból már használhatatlannak bizonyult a hálózat. A tesztet kettő darab 35 Mb méretű file átvitelével produkálták. 5 láb távolságból az N hálózat esetén maximálisan 9 MB/s adatátvitelt sikerült elérni (átlagosan ez 7.8 MB/s), közel annyit mint kábelen. És itt szerencsére megkérdőjelezhető a kábeles hálózat létjogosultsága.

ping

Ez az érték 300 láb távolságból (ahol ugye a G-s hálózat már rég nem működött) még mindig 500 KB/s volt. Azt kell hogy mondjam, ennek az új típusú hálózatnak így nagyon nagy létjogosultsága lehet, többeknek az átviteli sebesség miatt, másoknak pedig a nagyobb hatótávolság miatt (amit a srácok ezen cikk hozzászólásában próbálnak antennák segítségével növelni). A teszt teljes egészében itt olvasható.

802.11n első tesztek egy Airport Extremevel” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. A 802.11g teljesitménye ‘enyhén’ alul lett értékelve, de szerintem aki használt már ilyet és ránéz a grafikonokra egyből fel fog neki tünni hogy ez igy nem igaz :)

  2. Meg kell hogy valljam azert ezek az adatok megtevesztoek! A G-s wifi tudasat azert elegge leertekelik, 5 lab tavolsagbol en ugyanis 2,3MB/s sebesseggel tudok masolni filet. Ergo elegge csaloka, sot ez az ertek olyan 5-10 meterik mindenkepp realis marad, az pedig mar 15-30 lab… Ettol fuggetlenul osszehasonlitva az N-es halozattal meg mindig eleg gyatra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük