Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Egy jól ismert, és elég kacifántos Agatha Christie történetet vettem elő hangoskönyv formátumban. Gyilkosság Mezopotámiában. Nagyon kellemes élményt szerzett az elmúlt napokban, így érdemes róla beszélni.

A hangoskönyv

mezopotamia

A hangoskönyv harminc fejezetből áll. Összesen 8 óra 45 percnyi kalandot tartogatva az olvasónak. Bár egy rövid prológus részben egy férfi vezeti fel a történetet, magát a cselekményt az ápolónőt megszemélyesítő Bánsági Ildikó személyében hallhatjuk. Ildikó remek munkát végez. Már az eredeti könyv is egy női karakter naplószerű visszaemlékezése, ezt viszont teljesen hiteles módon olvassa fel a hölgy. Végig élveztem az előadását.

A történet maga

Sivatag, messzi kis archeológus csoport, és egy szörnyű gyilkosság. Ez építi fel a cselekményt. Ahogy lenni szokott, a gyilkosság előtt mindenkiről megtudunk némi, gyanús dolgot, illetve mindenkiről kiderül, hogy szívesen meggyilkolná a későbbi áldozatot. Hogy lehet meggyilkolni valakit egy zárt szobában? Illetve mi igaz és mi nem a furcsa asszony félelmeiből?

Poirot a cselekmény közepén csöppen a történetbe. A haláleset után senki nem ért semmit, így a közelben tartózkodó Poirot vonják be a nyomozásba. Persze Poirot sem látja át egyből az egészet. Sok tesztet, beszélgetést, és hibát követ el, mire pontosan kikristályosodik a mikéntje és a miértje a gyilkosságnak.

Végig nagyon izgalmas és fordulatos hangoskönyv. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hivatalos Ismerető

Hercule Poirot egy távoli barátnője táviratban értesíti, hogy Bagdadban kíván találkozni vele. A hölgy zaklatásról panaszkodik. Ám a hölgy mégsem bukkan fel a találkozón. Poirot ekkor felkeresi Hastings kapitányt, aki Mezopotámiában tartózkodik egy ásatáson a családjával. A nyomozó megérkezése előtt bukkannak egy arab munkás holtestére. Dr. Leidner, az ásatás vezetőjének felesége különös dolgokról számol be Poirotnak. Árnyakat lát elsuhanni és furcsa zajokat hall. Bevallja azt is, hogy évek óta halottnak hitt férjétől kapott fenyegető leveleket, melyben azt közli, hogy megöli őt. A jóslat váratlanul valósággá válik: Madame Leidnert holtan találják a szobájában. Az eset felderítése nem is várhat másra, mint Hercule Poirot-ra és Hastings kapitányra…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük