Oracle SPARC T5 M5 és Fujitsu M10

Előző héten az Oracle és Larry Ellison nagy bejelentéseket tett. Nem zengett tőle a média, ennek ellenére az üzleti szektor megelégedéssel konstatálta, hogy előrelépés történt a piacon. Új termékek jelentek meg, mások megváltoztatok, illetve tűntek is el dolgok.

SPARC T5 Server

t5-all

A T-s processzor családot még a Sun kezdte el bevezetni, hogy leváltsa a Fujitsu SPARC64 architectúráját. Sajnos a T4-es gépek se tudtak felnőni ehhez a feladathoz. Így a T5-ös gépek processzorainak mutatni kell valamit.

A T4-eknél megszokott elnevezés szerint csoportosították az új T5-ös gépeket is.

T5-2

t5-2

T5-4

t5-4

T5-8

t5-8

Nézzük most összehasonlítva őket:

t5comapre

Kicsit kitérnék az új processzorra, mert leginkább ez érdekel mindenkit. A SPARC T4-ben még nyolc S3 kódnevű processzormag dolgozott, a T5-be ennek a duplája került, tizenhat – a magonként futtatható szálak száma maradt nyolc. Tehát processzorokét 128 feldolgozási egységet kapunk. A legnagyobb, T5-8-ba a 8 processzor foglalatnak hála 1024 feldolgozási egységet tudunk egyetlen gépben elérhetővé tenni.

A memóriavezérlők száma megduplázódott, kettő helyett már négy található a T5-ben, amelyek DDR3-1066 szabványú memóriamodulokat kezelnek. Már a T4-nek is része volt két integrált PCI Express x8 vezérlő, azonban az elődben csak 2.0 verzió volt támogatva, az új processzorban viszont PCI Express Gen3 szabványt alkalmaz az Oracle.

Az Oracle nagyon is tudja, miben gyenge. Pont ezért a T5-nél rengeteg vállalati mérést publikált a cég a. Pont azért, mert kategóriáján belül az új termékei szinte minden rekordot megdöntöttek. Tette mindezt úgy, hogy a számítási teljesítmény szerinti költség a legkisebb volt az Oracle T5 gépek esetében.


t5bench1

t5bench2

t5bench3

SPARC M5

Létezett ám SPARC M4 is, csak nem nagyon kaptak rá az emberek. Nem összetévesztendő a SPARC M3000/M4000/M5000/M8000/M9000 szériával. Az M5 feldolgozó egysége az S3 processzormagokra épül mint a T5, azonban tizenhat helyett mindössze hatot tartalmaz belőlük, hogy helyet adjon egy hatalmas, 48 megabájtos L3 cache-nek. Az Oracle ebből az M5 platformból akar egy High-End Risck processzort létrehozni. A mostani bejelentéskor egyetlen M5 terméket jelentettek be. A robosztus M5-32-t.

m5-32

Ahogy látszik, ez maga egy rack. 32 processzor, ami processzoronként hat magot és magonként 8 szálat figyelembe véve összesen 1536 szálat jelent. Az Oracle egyből a legnagyobb megvásárolható „single system image” gép a világon. A 32 processzor mellé 32 terabyte operatív tár építhető, emellett 32 belső diszknek és 64 PCI Express kártyának alakítottak ki benne helyet. Illetve azt pletykálják, hogy a gép alkalmas lesz az még újabb M6-os processzorok fogadására is.

m5-compare

Fujitsu M10-x

Nagy meglepetésre megszüntették az M300/M400/M5000/M8000/M9000 gépeket. Természetesen a már eladott rendszerekre végeláthatatlan támogatást fog az Oracle nyújtani. Viszont új gépet már nem lehet eladni. Az Oracle teljesen megszüntette ezt a termékcsaládot. Ha valaki figyelmes, még az Oracle oldalán, kereszthivatkozásként elérhetőek a SPARC64 alapú, most már csak Fujitsu gépek. Habár csak Fujitsu néven futnak az új rendszerek, magukon a gépeken még lesz Oracle logo is.

Tehát M**** rendszerek megszüntetve, viszont jöttek a SPARC VII+ processzorokat felváltó SPARC X procik. Maximálisan 3.0GHz órajellel, 16 mag, és magonként 2 thread. L1 cache / core: 64 KB (I) + 64 KB (D) illetve, L2 ache / chip: 24 MB-ig. Tehát egy újabb igazán erős processzort kaptunk.

m10-compare

Ahogy látszik csak három típus érhető el az új M10-es szériából. Emlékszünk ugye, hogy előtte volt M3000/M4000/M5000/M8000/M9000. Teljesen logikus, hogy nem kell ennyi féle. Viszont a legkisebb M10-1 csupűn 1U magas. Igazi kis apróság lett. Kíváncsi vagyok, mennyire lesz érte érdeklődés. Az M10-4/S pedig 4U magas.

Összegzés

Az Oracle első komoly lépése, mióta megvette a SUN-t. Rengeteg hasonlóságot látok az Oracle mostani lépése és a Steve Jobs féle Apple megújítás között. Kidobtak rengeteg dolgot. Felépítették az új, néhány tagból álló, ámbár annál profibb termékeiket. Ami viszont ennél is fontosabb, teljes működő rendszereket árulnak.

Ugyanis a fent említett gépekhez jár a Solaris 11. Integrálva és ingyen elérhető az LDOM hypervisor. Illetve zónák segítségével könnyedén tudjuk régi (Solaris9, Solaris 10) rendszereinket konszolidálni. Tehát ha ez ember ezeket is beleveszi, illetve a hozzá tartozó Oracle softwareket (Oracle DB, Weblogic, stb.). Akkor egy kellemes jövő bontakozik ki.

Oracle SPARC T5 M5 és Fujitsu M10” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük